• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat ibiza 1.6 tdi CAYB szarpie

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Zakupiłem w październiku seata ibizę z 2011 roku silnik 1.6 tdi 90 km ,przebieg 188 tys. Auto bardzo szarpie przy jeździe na pierwszym biegu i drugim przy delikatnym wciskaniu gazu tj.powolnej jeździe.Kiedy wciśniemy więcej gazu szarpanie znika.Byłem już u kilku mechaników i lipa.Rozkładają ręce.Żadnych błędów w sterowniku ,wtryski sprawdzane kilkakrotnie komputerem i podobno są ok.(na biegu jałowym sprawdzane).Auto normalnie pali nie kopci równo pracuje,tylko spalanie jakby za duże ??? 6.5 l / 100 ???Prawie sama trasa.Nie powinien ten silnik mniej palić??Dodam że szarpanie ,robienie kangura,tak jakby coś waliło pod podłogą występuje zarówno na zimnym jak i na ciepłym.Żona jeździ tym Seatem na co dzień i mówi że na już dosyć.Będę wdzięczny za jaką kolwiek pomoc ,podpowiedź gdzie szukać przyczyny.Dodam jeszcze że filtry paliwa i powietrza wymieniłem.

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
potrzebujemy więcej informacji ciśnienie paliwa zadane i aktualne, otwarcie zaworu egr, korekty wtryskiwaczy. , stopień zapełnienia dpf i różnica ciśnień

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
potrzebujemy więcej informacji ciśnienie paliwa zadane i aktualne, otwarcie zaworu egr, korekty wtryskiwaczy. , stopień zapełnienia dpf i różnica ciśnień
Raczej w tym przypadku, czuję że nie uzyskamy informacji.
Automatyczne połączenie postów:

Wymiana filtrów, a te filtry, filtr paliwa, to sam wymieniałeś, bo tam wkład jest chyba? Czy ktoś Ci wymieniał? Widziałeś na oczy nowy filtr?

Wiesz, co kolega dobrze pisze o tym kompie...ale chyba nie masz? Weź no może zacznij od wyczyszczenia przepustnicy, przepływomierza, etc. to co jest na wierzchu i można wyczyścić..
Jakiś Tec2000 do paliwa i myślę, że ten samochód powinien odżyć. Jest po prostu zapuszczony.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Filtr paliwa to jedna puszka nie wkład,sam wymieniałem .Sam naprawiam swoje auta od ponad 20 lat.Obecnie mam jeszcze A6 C5 1.9 tdi od 10 lat ,wcześniej VW Polo 1.4 tdi też 10 lat ,żony auto no i zamieniłem na Seata .Nie wiem jeszcze nic o tym silniku dlatego zwróciłem się o pomoc tutaj na for.Jak jeździłem kiedyś do mechaników -specjalistów bo mi szarpało 1.4 tdi to mi chcieli pompowtryski wymienić,a na forum Audi podpowiedzieli mi aby zdjąć pokrywę zaworów i konektorki podoginać na pompkach i problem znikł.Także może TUTAJ znajdziesz się ktoś mądry co miał podobny przypadek w 1.6 tdi.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A to super. I tak go musisz podpiąć pod komputer. :)

"Jak jeździłem kiedyś do mechaników -specjalistów bo mi szarpało 1.4 tdi to mi chcieli pompowtryski wymienić,a na forum Audi podpowiedzieli mi aby zdjąć pokrywę zaworów i konektorki podoginać na pompkach i problem znikł."

norbas205

Początkujący
Punktów
0
Daras188 bardzo się cieszę że wrzuciłeś i opisałeś tutaj swój problem. Mam dokładnie to samo mianowicie:
1 i 2 bieg objawy takie jak u Ciebie.
Zauważyłem, że na wyższych biegach przy delikatnym dodawaniu gazu te szarpnięcia są mniej odczuwalne.
Po diagnostyce komputerowej u faceta zajmującego się softami, po wygraniu starszego softa z przed afery diesel Gate udało mi się okiełznać szalejące wypalanie DPF co 400 km.
Aktualnie wtryskiwacze i dpf w moim przypadku są w porządku- tak stwierdził specjalista.
Powoli tracę cierpliwość co może być przyczyną.
Jako ciekawostkę powiem, że przy zimnym silniku objaw ten jest mniej odczuwalny.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Witaj norbas205, też nie wiem co robić z tym autem.Widzę że tutaj na forum chyba nie otrzymamy odpowiedzi na nasz problem,nie ma już prawdziwych mechaników tylko ludzie którzy używają laptopa do diagnostyki i jak nic nie wykryje to na tym się kończy ich diagnozowanie.Potem to już strzelanie ,wymień to wymień to,wyczyść , tankuj gdzie indziej itp.Masakra.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Witaj norbas205, też nie wiem co robić z tym autem.Widzę że tutaj na forum chyba nie otrzymamy odpowiedzi na nasz problem,nie ma już prawdziwych mechaników tylko ludzie którzy używają laptopa do diagnostyki i jak nic nie wykryje to na tym się kończy ich diagnozowanie.Potem to już strzelanie ,wymień to wymień to,wyczyść , tankuj gdzie indziej itp.Masakra.
Straszne paproki te mechaniki z tego co piszesz.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
"Pracował"

Najprostszy silnik w grupie VAG w prostym aucie. W Poznaniu mogę Ci to ogarnąć.

daras188

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Koszalin
Dziwię się tylko że nikt się nie odezwał co miał takie objawy z tym silnikiem ,przecież to konstrukcja z lat 2010 więc już trochę tego jeździ i raczej powinni mechanicy znać ten silnik i jego bolączki.

A gdzie tu znaleźć "dobrego "mechanika z okolic Koszalina???

"Pracował"

Najprostszy silnik w grupie VAG w prostym aucie. W Poznaniu mogę Ci to ogarnąć.
Dziękuję za chęć pomocy ale to trochę kilometrów.

Danmar, co masz na myśli z tą adaptacją dawki?

Bo jak podjadę do "specjalistów" to zaraz będą mi wtryski wyjmować turbinę egr i jeszcze pewnie wiele innych części

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Do góry Bottom