• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Ibiza II - elektryka.

Paweloln

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
witam, jechałem ostatnio moją ibizką II 1.4 benzyna rocznik 95 i nagle zaczęło trząść autem, tak jakby odpuszczał sprzęgło na 1 biegu i miał zgasnąć. Dojechałem pod blok i samochód postał jeden dzień, od tamtego momentu nie chce zapalić. Sprawdziłem iż paliwo dochodzi, lecz nie ma iskry, wymieniłem cewkę, kopułkę i palec rozdzielacza, dalej nic. Z ciekawości patrzę czy idzie iskra i nie ma.. to czas na kable. Do cewki idzie wiązka z 3 kablami ; czarny, brązowy i jeszcze jeden nie pamiętam. I tak, gdy poprawiłem i zakręciłem z 5 razy to dało iskrę dwa razy. Nie jest do końca urwany ten przewód i nie wiem czy tak ma być że zakręci 5 razy i 2 razy iskra pójdzie, nie za mało to? Czy to może mieć związek, że samochód nie odpala? Bo jeśli nie, to czeka mnie wymiana czujnika halla, a nie wiem jak za to się zabrać i gdzie on jest.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
pewnie tak ale moduł moze byc zasilania itp. moze lepiej jakis warsztat ?

Paweloln

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Jutro zrobię brązowy kabel od cewki, jeśli nie pomoże to jadę na szrot po aparat zapłonowy.

Paweloln

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Okej, samochód już na chodzie. Okazało się, że nie było napięcia na czujnik halla i hall walnięty. Dziękuję za odpowiedzi. :)

Do góry Bottom