• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Leon 2003.r 1.6 Problem z kontrolką hamulca

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Witam.Mam problem z Seatem Leonem 2003.r 1.6 .Po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolka hamulca a przy próbie ruszenia do przodu pojawia się sygnał dźwiękowy (przerywane pipkanie) Od razu sprawdzony został poziom płynu w zbiorniczku i tam wszystko ok (poziom płynu na maximum ) Następnie chciałem sprawdzić czujnik zużycia hamulców ale w tym modelu go nie ma.Prawa i lewa strona nie posiada czujnika zużycia klocków. Podmieniłem czujnik płynu w zbiorniczku i dalej to samo.Sprawdziłem wlącznik od dźwigni hamulca ręcznego i też jest ok , otwiera i zamyka obwód.Po podłączeniu kompa zero błędów silnik ( 0 ) ABS ( 0 ) Czujniki (ABS) sprawdzone wszystkie są ok.Może macie jeszcze jakieś pomysły bo moje już się kończą i dalej mam z tym problem ... Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
no właśnie też mi się to wydawało dziwne że nie ma tych czujników :eek: ale prawdopodobnie w tym modelu nie było ... ale czy to faktycznie jest prawdą to nie wiem ?

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
czesc teraz sprawdziłem i klocki do tego modelu maja stycznik zuzycia jesli chodzi o przod a tył pokazuje mi ze ich nie ma

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
siema ja tez sprawdzałem w katalogu IC i są takie i takie.Można kupić z czujnikiem i bez ...
Walczę z tym problemem ale już powoli brakuje pomysłów ...

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Ta kontrolka ma kolor czerwony i jest to kontrolka z "P" lub "!" w nawiasach czy może pomarańczowa i jest od okładzin hamulcowych?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Masz problem w układzie z płynem hamulcowym. Wyjmij wtyczkę i sprawdź czy we wtyczce jest napięcie i masa. Jeśli jest to wsadź do wtyczki rezystor około nie pamiętam ale 2,2 kOhm, a jak nie to 1 kOhm powinno wystarczyć wtedy powinno zgasnąć. (Jutro mogę dokładnie sprawdzić rezystancję)

Czujnik grubości okładzin można wyprogramować z licznika bez problemu i wtedy zakładasz bez czujników klocki.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
dzięki za zainteresowanie się sprawą!

Ta kontrolka ma kolor czerwony i jest to kontrolka z "P" lub "!" w nawiasach czy może pomarańczowa i jest od okładzin hamulcowych?

w tym modelu z 2003.r Nie ma osobnej kontrolki (P) i od czujnika zużycia hamulca jest tylko (!)

ja sprawdzałem na BHMD i pokazują ze tylko tyl nie ma http://www.mechanika.com.pl/TCD.php jak sie otworzy to sprawdz

sprawdzałem do 1.6 16 V są takie i takie np:
Numery użytkowe: BP175, 21 974
Miejsce zabudowy: Oż przednia, dla gr. tarczy ham.: 22 mm, dla sr. tarczy ham.: 256 mm, dla sr. tarczy ham.: 280 mm, bez styku zużycia, dla numeru PR: 1LS, lub:
dla numeru PR: 1LQ
System hamulcowy: ATE

Ostatnia edycja:

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
moze to troche banalne a plyawak w korku wlewu plynu moze cos podeszło i został w takim poziomie ze wskazuje maly poziom

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Nie raz spotkalem sie z tyn ze plywak sie zawiesza czasem trzeba lekko puknac mlotkiem i wraca na swoja pozycje i do sprawdzenia tez czujnik ręcznego bo chyba jest jedna kontrolka od recznego i ukladu hamulcowego

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Nie raz spotkalem sie z tyn ze plywak sie zawiesza czasem trzeba lekko puknac mlotkiem i wraca na swoja pozycje i do sprawdzenia tez czujnik ręcznego bo chyba jest jedna kontrolka od recznego i ukladu hamulcowego

Czujnik z pływakiem był zamieniany i nie dało to żadnego efektu.A czujnik od hamulca ręcznego był sprawdzany,zamyka i otwiera obwód...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom