• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sedan z sportowym zacięciem do 35 tys

mondziak220

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Witam ponownie wszystkich użytkowników forum. Zwracam się do was z prośbą o poradę zakupu sedana o trochę lepszych osiągach :) . Dotychczas posiadałem mondeo mk3 z silnikiem 2.5 v6 170 koni. Powiem szczerze, że przez długie lata byłem bardzo zadowolony z bezawaryjności jak i osiągów. Niestety mondziak ma już swoje lata oraz przebieg, dodatkowo czuć pod nogą, że lata świetności miał już za sobą dlatego z bólem serca sprzedałem mondziaka po 6 latach eksploatacji. Czas na nowy nabytek i tu jest problem. Co kupić? Chciałbym aby autko miało napęd na tył bądź 4x4. Czy diesel czy benzyna? Ta kwestia jest mi obojętna, ważne żeby autko dawało fun z jazdy, a równocześnie było wygodne na długie trasy. Myślałem o audi a6 c6, ale dysponując wyżej wymienionym budżetem znalezienie c6 w stanie dobrym graniczy z cudem. Może jakieś 2.0 tdi, ale to mnie nie satysfakcjonuje.
Dlatego moja prośba do Was o podanie waszych typów:)
Wszelkie propozycje mile widziane
Pozdrawiam

mondziak220

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Jaki silnik w e60 polecacie? 3.0 diesel podobno mało awaryjny. Dodatkowo łatwo z potencjałem na modyfikacje.

mondziak220

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
tak wiem. Dużo kilometrów nie robie, także jakoś zmniejszona żywotność mnie nie przeraża, w sumie jakiegoś mega tuningu robić nie chce jakiś chiptuning jak się uda znaleść auto z turbo, jakiś wydech i to wszystko. W mondeo jak już zaczynało brakować mocy to w sumie nic ciekawego nie szlo zrobić, Tylko wydech zrobiłem żeby dźwięk v6 był bardziej przyjemny.
P.S co do e60 to największe problemy jakie mogą mnie spotkać podczas eksploatacji ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Na Śląsku pomogę, e60 znam na pamięć. W xd wchodzi 7 ł oleju i połoska przechodzi przez miske olejowa. Do vtg i dyfrow też trzeba oleju no trochę droższe auto. Hampel i reszta w cenach przystępnych

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
saab9-5 2.3t 230 kucyków
honda legend 3.5v6 212
kolega wyżej napisał a8
a6c4 2.2 t
audi 90 2.2 t qatro
cała gama volvo 850 i s80-tek z turbo doładowanymi motorami
vag z 20-sto zaworowymi motorami na doładowaniu
mercedesy w202 c280,c230kompresor,niedoceniany w201 z świetnymi silnikami 2.316v i 2.516v
jest tego multum

zawer22

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
wybieramfit.pl
Chyba jedyne co będzie najlepsze to BMW e90 lub BMW e60 :)
Nic innego nie powinno wchodzić w grę jak chcesz mieć przyjemność z jazdy w tym przedziale cenowym...

mondziak220

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
A co myślicie o w211, a dokładnie interesuje mnie e350 benzyna. Z tego co widziałem diesle bardzo żywotne, jak wszedłem na niemieckie aukcje aby porównać ceny to moim oczom ukazały się przeloty 600-700 tys na taxi . Wow
Chyba najmniej problematyczne diesle? Oczywiście takie wnioski wyciągnąłem widząc te przebiegi na zagranicznych aukcjach. Dodam, że porywnywałem to z bmw 3.0d, który to silnik m57 jest również, a przynajmniej taka krąży opinia, trwały, ale tam takich przebiegów nie zanotowano

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A musi być sedan ostatnio robiłem dziewczynie mini Cooper s r53 fabrycznie 170 KM na kompresorze. Po wszystkim wyszło 212 kucy. Żadne inne auto nie dostarczyło mi tyle frajdy z jazdy taki gokart. To ta dziewczyna , która bardzo chciała żebym jej zajrzał do pompki

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
nie żebym tu jakąś szopkę odpierniczył ale proponuję alfę 159 2.4 JTD
W sedaniku, fajne autko, silnik po kasacji wsadzisz do ursusa i dalej będziesz orał pole swoim ukochanym polskim ciągnikiem ;)

mondziak220

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Mk4 mondziak fajny, ale te 220 koni to fwd, do tego siknik ma potencjał na 250 koni samym programem. Boję się że napęd na przód bez szpery przy takiej mocy może się równać z tym, że autko może być tylko na prostą.
Jak juz zmieniać często opony to chociaż mieć frajdę z nadsterownosci :d
Niestety musi to być sedan.
Alfa Romeo fajna, ale tak jak mówię albo rwd albo awd, 4wd

Do góry Bottom