• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

SHARAN 2.0 ATM czujnik położenia wałka rozrządu

Gustafson13

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Najpierw wyskoczył mi błąd czujnika położenia wału wymieniłem od razu wyskoczył czujnik położenia wałka rozrządu sprawdziłem wzrokowo wtyczkę przewody przeczyściłem styki dalej to samo ,pytałem na rożnych forach czy czujnik położenia wału adaptuje się w tym modelu ale nie dostałem odpowiedzi
Ściągnąłem obudowę i widać tylko wtyczkę czujnik idzie za koło zębate rozrządu i teraz pytanie czy trzeba ściągać to koło i jak to zrobić żeby było dobrze może ktoś to już wymieniał .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak auto nie odpala to moze wyskoczyc blad czujnika walaka. Czujnikow sie nie adaptuje.
Czy jest iskra na swiecach?

No i oczywiscie czujniki musza byc konkretnych firm. Zadne delphi, hans pries, topran, maxgear. Nawet valeo czasem nie daje rady.

Gustafson13

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Ten od wałka jest jeszcze oryginalny a od wału wymieniłem na Valeo dwa wcześniejsze nie sprawdziły się iskra jest auto jeździ . Błąd pokazał mi ELM327 słyszałem że nie jest bardzo wiarygodny

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak dobrze pamiętam to jakby był uwalony czujnik wału to max obroty byłyby okolo 3500rpm.
Jak uwalony czujnik wału to nie odpali.
Jakieś problemy ogólnie? Elm to tak słabo troche...

Gustafson13

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Auto wkręca się na obroty odpala jeden objaw jaki zauważyłem to na 1 biegu tak powyżej 3 tys zaczyna czasami szarpać jakby nie palił na któryś cylinder ale check nie wyskakuje dopiera za następnym odpaleniem auta .Kiedyś jak podpiłem pod normalny komputer to wyskoczył problem z pierwszą święcą którą wymieniłem razem z przewodem coś z sondą i jeszcze jeden błąd którego teraz nie pamiętam a było to około roku temu wykasował i miałem spokój aż do teraz .

Gustafson13

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Witam ponownie sprawy się mają następująco jednak jest to błąd położenia wałka rozrządu sprawdzałem VAG-iem dodatkowo pokazał błąd czujnika temperatury oleju problem z centralnym zamkiem coś z masą w tylnych drzwiach może przez to załączał się alarm .Teraz mam pytanie dotyczące czujnika wałka rozrządu pewnie trzeba będzie ściągnąć koło zębate ale co z wałkiem jak ściągnę koło to czy wałek nie zmieni położenia i jeszcze jedno podczas przyspieszania na pierwszym biegu auto skacze tak jakby ktoś uczył się dopiero jeździć w powyżej 2000tys.obrotów na innych biegach zachowuje się normalnie czy to czujnik świece czy cewka a może coś innego?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Koło ustawiane jest na znak. Rozumiem, że rozrzad masz sprawdzony?

Gustafson13

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Ostrowiec Świętokrzyski
Nic nie sprawdzałem na razie zbieram informacje i się dokształcam czy dam sam radę to ogarnąć bo na SZKIELECZCZYŹNIE mało się zarabia ale za to ceny już krajowe:)

Do góry Bottom