• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik 1.6 HDI 110 KM na sterowniku Bosch nie pokazuje parametrów ....?

PSAservice3

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wlkp
No zgadnij . Podstawy nie sprawdzisz a później wymiana na pale ....
Miałeś wyżej napisane albo wtryski albo motor .... nie my tu diagnozujemy tylko Ty. My tylko możemy podpowiadać co sprawdzić....a nie decydować:(
Automatyczne połączenie postów:

A.... I opisz problem jaki masz z tym autem ....bo ciężko zgadywać:)

A ... I ieszcze jedno .... wiesz po co jest korekta wtryskiwaczy ( zrównoważenie pracy wtryskiwaczy ) ?

Ostatnia edycja:

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Silnik na biegu jałowym ( telepie nim ) nie słychać żadnych stuków puków , korekta jest po to aby dawki były zbliżone do takich jakie powinny być przez podane przez producenta , Motor albo Wtryski ? Cylinder ciśnienia nie trzyma ?

Jak mu robiłem płukanie wtrysków to po około 15 minutach silnik ładnie chodził równo , jazda próbna i po jakimś czasie zaczął znowu się telepać

Wtryski kodowałem i są kodowane według instrukcji od prawej do lewej ( 1-2-3-4 ) jak to w peugeotach od strony skrzyni

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Kompresję sprawdzić....podkładki pod wtryskami ... paliwko nie było " chszczone" pod jordanem u czarnuchow ? Filtr paliwa ....
Korekta jest po to żebyś widzial w jaki stopniu jest zurzyty cylinder ( o ile masz pewność że wtrysk jest sprawny ) . Nie wiem jak ten silnik pracuje , jakie dźwięki wydaje ale przyczyn może być dużo więcej. Np zurzyte popychacze hydro , dwie podkładki, kompresja , zabity dolot , itd ....
Załóż nowy filtr paliwa , zmierz kompresję na zimnym i ciepłym ( najlepiej ) . Dymi to ? Jak zapala ?

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Będę mierzył dzisiaj , wiem w czym problem , znalazłem dokładny temat z takim samym problemem

Prawdopodobnie brak kompresji na cylindrze

Mateusz199

Początkujący
Punktów
0
hej,
Jednym z możliwych powodów może być ograniczenie oprogramowania lub sterownika, który nie umożliwia pełnego dostępu do tych parametrów. Inną opcją może być konieczność użycia specjalnego narzędzia diagnostycznego lub aktualizacji oprogramowania, aby uzyskać dostęp do tych danych.

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Już wszystko jasne

1 - 23 bary
2 - 22 bary
3 - 0
4 - 23

Podaję od strony skrzyni a diagnoskop pokazywał że to jest problem z 2 cylindrem wielka odchyłka na Minusie

Od strony rozrządu wychodzi tak :

1 - 23 Bary
2 - 0 ( po zalaniu 100 ml oleju do komory i sprawdzeniu ciśnienia wyszło 11 barów , także pierścienie zapieczone ? )
3 - 22 bary
4 - 23 bary

Ja te auto kupiłem od gościa jako uszkodzone i dla siebie naprawiam , kupiłem ponoć dobry specyfik , jutro ma przyjść zobaczymy ? a jak nie zadziała to zdejmowanie głowicy itd

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
417
Pęknięty tłok najprawdopodobniej

Nie miał byś 0 bar przez zapieczone pierścienie raczej ,pęknięte

Albo zawór uwalony przy okazji

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
To ty chyba nie masz czucia, że nie zauważyłeś, że ci silnik nie pali na jeden gar.

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Silnik był mocno zaniedbany , ta usterka powstała " ponoć " przy uruchomieniu silnika pochodził i niby zgasł i już jak odpalił to na 3 cylindrach , właśnie na tym nie pracował ale ile ??? doloty były tak zawalone nagarem że głowa mała po prostu zaniedbany . Podejrzewam że autem było jeszcze jeżdzone tak do jesieni , przez zimę stał bo ja go kupiłem 3 lutego 2024 i gość mówił że stoi nie długo ale po tarczach widać że musiał stać dłuższy czas . Przyszła zima syf w cylindrze i widać efekty takie moje przepuszczenie ... ale jaki będzie finał ? czas pokaże

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Dlaczego od dupy strony zadajesz pytania ? Nie można było prędzej napisać że szrota kupiłeś, słuchać że kompresji na jednym Nie ma i że nie chodzi wzorowo ? Czuje ze jak będziesz sam probowal naprawić ten silnik to polegniesz jak krzyżacy na bitwie ....

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Pożyjemy , zobaczymy a ty nie bądz taki do przodu .... ze swoimi sugestiami ... To ja polegnę nie TY , że auto ma problem to szrot ? Przyjedz zobacz budę !!! to wtedy pogadamy , te auto ( silnik ) tak zrobię że Ciebie przeżyję i k.... wtedy pogadamy . Druga rzecz : jak nie wiesz w czym problem ? to za wczas się nie wypowiadaj ...

Nie uważam się za super mechanika bo szkołę samochodową kończyłem 30 lat temu i nie pracowałem w zawodzie i nie pracuję ale przez te 30 lat technologia się zmieniła ale silnik pozostanie silnikiem , Jak ktoś dobrze myśli i precyzuje to da radę i ja należę do takich osób ale czasami lepiej się zapytać ... zawsze to coś bo nikt nie jest " geniuszem " jak ty !!!

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Sprawa się wyjaśniła :
- Uszkodzony zawór wydechowy ( wygięty )
- Popychacze Hydrauliczne nie działają prawidłowo są pozacinane ,
- Uszczelka głowicy nie ma żadnych objawów przepalenia itp ,
- Na noc została zalana nafta na cylindry

Ogólnie wiadomo dlaczego nie było sprężania na cylindrze , a jeszcze za syfione popychacze to podejrzewam że zawory nie działały tak jak powinny

1.2.jpg 1.3.jpg 20240323_135428.jpg

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Chłopiec.... nie szalej z tymi tekstami . Niby 30 lat temu konczykes szkole ale zasady działania silnika ZS nie znasz .... I nie cwaniakuj. A do przodu to ty jesteś... ale nie w tej sprawie co trzeba być. I uszanuj to co koledzy piszą . I odstaw alkohol i inne uzywki :) pozdro mordo .

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
Jaki ty jestes ..... omg , weś chłopie skończ ze swoim cwaniactwem i udaj się gdzieś w inne miejsce z tymi swoimi tekstami bo tylko TY tutaj takiego Kozaka grasz ... nikt więcej . Po drugie nie piję ... i Myślę bardzo w przeciwieństwie do ciebie ... Także daruj sobie takie " teksy " bo moim zdaniem grasz " cwania " i albo udajesz idiotę albo nim jesteś ...

Możesz pisać co ci do tej głowy przyjdzie ale podejrzewam że z ciebie taki mechanik jak ... A chłopcem to byłem 40 lat temu do twojej wiadomości i Proszę nie udzielaj się w tym temacie bo szkoda mi słów na takich .... Nie graj bohatera co to nie TY !!!! żal mi takie osoby ale cóż ....

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Nie będę się zniżał do twojego poziomu . Wymieniaj na pale tak jak wymieniasz zamiast sprawdzić podstawowe czynności przy diagnostyce silnika . Widać że wiedzy to ty nie masz :) pozdro

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
137
Tak sie sklada Karol ze luki jest fachowcem chociaz go tez nie bardzo trawie .
to mowil ja tzn diagbox10

Karol19761976

Bywalec
Punktów
10
I tak , głowica na prawiona , ciśnienie na cylindrach od 21 do 23 bary na cylinder i parametry nadal praktycznie się nie zmieniły na 1 i 2 cylindrze , spadły na 3 i 4 , Silnik pracuje jak gitara , nie telepie , obroty nie falują , Silnik pracuje jak powinien

1 2 , 29
2 -4,07
3 0,36
4 - 0.31

Podstawienie dwóch innych wtrysków w 1 i 2 daje te same parametry ewentualnie przybliżone

To teraz jak ten "Fachowiec " wypowie się dlaczego parametry zmieniły się tylko na 3 i 4 ?
Chętnie posłucham GENIUSZA

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
" Miszczu" masz bardzo małe cisnienie sprezania . Masz wysokie korekty bo ecu dolewa paliwa żeby ten silnik poprawnie pracował. Zaglądałeś do kolektora ssacego czy nie jest nagarem zawalony ? Podkładki pod wtryskami odpowiednie założone? Żeby nie było sytuacji że gdzieś są dwie sztuki na wtrysk założone....
I uszanuj to że odpowiadamy
Trzecia sprawa co było robione z glowica ?
Jak dobrze pamietam ten silnik ma 17.6 stopień sprezania także te 21-23 bary to bardzo mało ...

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
137
jest taki sprytny mechanik co to robi.
nazywa sie MOTODOKTOR

ladowarke ostatnio rasowalem ksylenem toluenem i motodoktorem

Do góry Bottom