• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silnik 1.6 multijet nie można ustawić synchronizacji rozrządu...

Yama666

Nowy
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
Witam
Mam poważny problem z lancią delta z silnikiem 1.6 multijet czy jtd. Stoi czwarty miesiąc i nie mam już pomysłu. Objawy - jak zimny - zapala. Jak gorący (strzałka powyżej 40 stopni) zapala bez problemu. Jak jest silnik letni... tylko na plak. Przejedzie kawałek, przestygnie ...tylko plak. komputer wskazuje błąd synchronizacji rozrządu. Wymieniony rozrząd. Dolne koło (okazało się, że zerwany klin), zostało wymienione. Oczywiście wymienione obydwa czujniki, wymieniona wiązka elektryczna. I ciągle ten sam błąd. Czy to nieusuwalne??? Błąd daje się skasować. Po odpaleniu wraca. Zapala jak rakieta. Nie gaśnie w czasie jazdy, nie traci mocy. Jedyny dziwny objaw, to jak przyhamowuję, to nieco wzrastają obroty bez naciskania pedału gazu (skrzynia selectronic). Ktoś miał taki przypadek. Błagam o pomoc.
Auto ściągnięte zza granicy. Widoczne ślady po wypadku (nowa miska, nowa chłodnica, nowa prawa półośka. W komputerze samochodu ktoś grzebał, bo nie świeci kontrolka na tablicy. Dopiero podłączony komputer pokazuje komunikat. Mechanicznie silnik chodzi. Tylko to odpalanie na letnim. W upały wystarczyło, żeby go zapalić i podjechać do podnośnika 5 metrów. Gasiłem i ... już nie dało odpalić. Teraz trzeba przejchać kawałek. Ale jak się rozgrzeje... nie widać problemu. W ten sposób klientowi pewnie ożenili to "cudo". Pierwszy raz z tego typu usterką się spotkałem. Nie mam już pomysłu...

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Jak wymieniona miska to ją ściągnij i zobacz jak wygląda koronką na wale korbowy.
Automatyczne połączenie postów:

Jak wymieniona miska to ją ściągnij i zobacz jak wygląda koronką na wale korbowy.
Obejrzyj jak wyglądają elementy z których czytają czujniki

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Jak sterownik grzebany to może i błędy wycięte?

Yama666

Nowy
Punktów
0
Miasto
GB
meettomy.site
Jak sterownik grzebany to może i błędy wycięte?
Błędy wycięte. Na innym komputerze świeci na żółto. Czujniki dzialają. CZy to możliwe, żeby górne koło rozrządu, na którym jest pasek, było uszkodzone? Skąd ewentualnie wytrzasnąć jakiś zamiennik ? To samochód z 2011 roku silnik 1.6 multijet 85 kW. Jak odczepiłem dzisiaj czujnik, to zapala. Dolne koło rozrządu wymienione na nowe. Górne... nie wiadomo czy oryginał, czy ktoś grzebał.

Do góry Bottom