• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik fiat 126p - wyciek paliwa z gaźnika oraz problem z odpaleniem

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
Witam
Mam następujący problem. Mam traktor SAM a w nim silnik i skrzynie od kaszlaka. Rozrusznik mam na linkę i podczas włączenia zapłonu oraz kręcenia rozrusznikiem mogę kręcić ile chce i nic mi nie cieknie ale także nie odpala. Po przerwaniu kręcenia rozrusznikiem nagle wszędzie go zalewa, z pod podkładki pod gaźnik, z pod gaźnika oraz z pokrywy ssania. Silnik był odpalany tydzień temu z wielkim trudem gdyż 5 lat stał nie używany. Podczas pracy silnika z gaźnika nie cieknie, cieknie tylko wtedy gdy przestaje kręcić rozrusznikiem i wtedy nie odpali.
Pozdrawiam

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
rozbierz gaznik i wyczysc go.

A

autozibi

Również potwierdzam to co napisał hamer .
Do sprawdzenia pływak w gaźniku a do tego jeszcze zaworek iglicowy ( częsty problem w tym silniku ) .

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Pewnie pływak zatonął

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Trochę dziwne z tym pływakiem bo kolega zaznaczył że jak przestaje kręcić to go zalewa, tam jest pompka mechaniczna więc z chwilą motor stop nic paliwa nie podaje na gaźnik.
Tak czy owak niech Pan Speedek19 się wypowie czy coś zrobił w tym kierunku czy może czeka aż samo się naprawi przez internet.

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
Witam ponownie i z góry wybaczcie ale mój internet odmawiał posłuszeństwa. Więc tak. Zabrałem się do gaźnika, wyczyściłem, wymieniłem dysze i... I tu zaczyna sie ciekawie. Spojrzałem na zaworek iglicowy a tu nie ma zaworu. Więc wziełem zestaw naprawczy i wymieniłem. Więc co do wycieku z gaźnika to myślę, że można zakończyć ale dlaczego nie chce odpalić, normalnie kręci, iskre ma, zapłon ustawiałem, myśle że dobrze. Silnik stał 4-5 lat nieużywany ale w zeszłą sobote (06.06.15r) udało mi się go jakimś cudem odpalić. Za mało wahy do zbiornika nalałem a kiedy już chodził 1,2 min zgasł poprzez niedostatek benzyny. Potem jak próbowałem go odpalić kręcić mogłem w godzinach, lecz i tak nie zapalił. Na pych nie da się z powodu przełożenia.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
A pompka podaje paliwo? Może membrana sparciala. Ściągnij wezyk zasilający z gaznika włóż do butelki i zobacz czy podaje. Może zaciągnął syf ze zbiornika i zatkało gaźnik.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Co do zapłonu w tych motorkach zawsze ustawiałem trochę wcześniejszy co w połączeniu ze stoczonym kołem zamachowym dawało dość dobre efekty.

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
dobolsgarage przecież pisałem, że tydzień temu odpalił, membranka byla wymieniana miesiac temu, nie ma wycieków normalnie zaciąga paliwo

mechanik, ustawiałem na żarówkę ale po odpaleniu w poprzednią sobotę strzelało w gaźnik zapewne przez zapłon. Mam książke o kaszlaku i pisało jak ustawić. Pierwszy cylinder ma mieć zamknięte zawory, ma mieć suw sprężania. palec roździelacza na aparacie zapłonowym ma wskazywać na 1szy cylinder i oczywiście ma być na kole znak 10 stopni wyprzedzenia zapłonu

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Nie pisałeś że wymieniales a to że tydzień temu odpalił to nic nie znaczy również mogła puścić przy odpaleniu albo jak chwilę pochodziła

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
może przestawiłeś 0 180 stopni zapłon nie na suwie pracy zamień przewody miejscami

A

autozibi

Witam ponownie i z góry wybaczcie ale mój internet odmawiał posłuszeństwa. Więc tak. Zabrałem się do gaźnika, wyczyściłem, wymieniłem dysze i... I tu zaczyna sie ciekawie. Spojrzałem na zaworek iglicowy a tu nie ma zaworu. Więc wziełem zestaw naprawczy i wymieniłem. Więc co do wycieku z gaźnika to myślę, że można zakończyć ale dlaczego nie chce odpalić, normalnie kręci, iskre ma, zapłon ustawiałem, myśle że dobrze. Silnik stał 4-5 lat nieużywany ale w zeszłą sobote (06.06.15r) udało mi się go jakimś cudem odpalić. Za mało wahy do zbiornika nalałem a kiedy już chodził 1,2 min zgasł poprzez niedostatek benzyny. Potem jak próbowałem go odpalić kręcić mogłem w godzinach, lecz i tak nie zapalił. Na pych nie da się z powodu przełożenia.
Jak się spodziewałem z tym zaworkiem , że będzie problem . Jednak nie pomyślałem , że jakiś magik taki zaworek wykręci :eek::eek:

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE
po wymianie zaworka iglicowego podstawa to regulacja poziomu paliwa w komorze pływakowej

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
Poziom wyregulowałem, troche normalniej odpala ale i tak akumulator muszę kupić z powodu tego iż mój akumulator jest zasiarczony..

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Kolego tu niema wielkiej filozofii.Jeśli jest iskra,paliwo,kompresja i sprawna bateria to musi palić.Proponuje żeby jeszcze raz wyregulować porządnie zapłonie i gaznik

Do góry Bottom