• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silnik gaśnie mondeo mk3

dejvoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzychód
Mondeo mk3 2.0 tdci 130 km

Podczas jazdy zapaliła się "spręzynka" przy wysokich obrotach silnik zgasł ale po odpaleniu odpalił od razu. Gdy jade spokojnie problemu nie ma gdy tylko przygazuje przy 3500 obr. zaczyna mrugać sprężynka i silnik po chwili gaśnie. Pękła mi rura od intercoolera pożniej to tego problemu nie było znikł. Pomyślałem że to włąsnie przez tą rure. Niestety po wymianie rury na nową znów dzieje sie to samo przy 3500 obr. Co to moze być bo juz mi ręce opadają.

dejvoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzychód
wtryski wymianiane poł roku temu

i dzieje sie tak dopiero na 3 biegu 4, 5 i 6 tez. na 1 i 2 nic sie nie dzieje

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
zawór w pompie się zawiesza po osiągnięciu ciśnienia paliwa gdy ciśnienie spadnie zawór wraca dopóki znowu nie wejdzie na większe obroty albo opiłki z pompy albo sam zawór do wymiany można by go wykręcić i wszystko wydmuchać wymyć ale gwarancji nie ma

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zrobiłeś wtryski a nie zrobiłeś pompy... Pompa Ci teraz padła i tylko patrzeć jak znów wtryski szlag trafi.
Dzisiaj robiłem kosztorys takiej naprawy. Za całość wyszło lekko ponad 5tys. brutto :)
Możliwe też że sam zawór w pompie padł. Wtedy druga pompa za jakieś 1200zł przełożenie około 400zł i będzie hulał :D

dejvoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzychód
no włąsnie pompa tez była robiona xd turbina tez nowa wtryski tez, jakieś czujniki gówna tez powymieniane pompa paliwa tez była sprawdzana

jedyne co nie było tykane to intercooler i chłodnica ale chłodnica raczej nic do tego nie ma

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
bo błędów nie będzie założę się że gdy ciśnienie w magistrali przekroczy graniczną wartość a można to sprawdzić podglądając parametry w czasie jazdy sterownik wyłącza silnik gdy ciśnienie zejdzie można normalnie odpalić i jechać dalej do ponownego wzrostu ciśnienia często to ciśnienie rośnie gwałtownie przy hamowaniu silnikiem na przykład dojeżdżając do skrzyżowania gdy obroty silnika są wymuszone a dawka wtrysku jest prawie zerowa zawór nie działa prawidłowo bo padnięty i nie ma się gdzie podziać paliwo ciśnienie rośnie powyżej XXXX barów i sterownik widząc takie ciśnienie robi co niego należy na początek demontaż zaworu scv przelanie pompy żeby wyleciały syfy potem dokładne wypłukanie zaworu nie zapominając o czystości podczas pracy i próba drogowa na pewno po tym zabiegu problem zniknie a jeśli wróci to jak pisałem wcześniej zawór uwalony i tyle i dodatkowo trzeba sprawdzić czystość paliwa
może też być problem z przeładowaniem ciśnienia turbo ale jak mam się rozpisywać bez końca to mam dość co to uniwersytet online jest?
nie znasz się nie rób oddaj fachowcom a sam rób to na czym się znasz
zresztą po co ja to w ogóle piszę

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Jak wszystko masz porobione to że się tak zapytam... Kto Ci to biedaku robił???

Możesz mieć jeszcze nieszczelność na przewodzie WC między pompą a listwą, ale to mało prawdopodobne. Czym Ci to diagnozują? ELM??? A moze nie wypłukali CI układu i znowu wtryski padły?
Przecież w tych silnikach naprawy ukłądu paliwowego są banalne dla mechanika...

Do góry Bottom