• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Fabia 1.4 16V 75KM - gasnie przy wrzuceniu na luz

koniu90

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
POL
Witam serdecznie

Piszę ten temat, bo mam problem, którego nie mogę rozwiązać.
Usterka polega gaśnięciu silnika podczas zmiany biegów. Występuje to praktycznie tylko w sytuacji dojeżdżania do skrzyżowania i wrzucania na luz. W tym momencie silnik całkowicie gaśnie - jakbym przekręcił kluczyk.
Nie zależnie jakie są obroty. Nie gaśnie również w momencie jak osiągnie np 500 obrotów na skutek zaduszenia się, tylko automatycznie po wrzuceniu na luz gaśnie od razu czyli np. jadę na 3 biegu mam 2000 obrotów wrzucam na luz i silnik momentalnie się wyłącza. Usterka występuje nieregularnie, raz na kilka dni.
Wymieniona czujnik wałka rozrządu, wyczyszczono przepustnicę, wykonano dwukrotnie jej adaptacje. Sprawdzono ładowanie akumulatora.
W kompie brak jakichkolwiek błędów.
Jak silnik gaśnie zapala się kontrolka akumulatora, ale to chyba normalne, bo np przy ruszaniu jak się za mało gazu da i auto zgaśnie to tak samo się zapala.

Silnik: 1.4 16V 75KM
Silnik jakiś czas tematu miał przeprowadzony remont, ale usterka występowała również przed remontem.
Czy przyczyną może być regulator napięcia? Proszę o pomoc ;)

koniu90

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
POL
Jestem już po podłączeniu pod kompa. Zero błędów które mogłyby cokolwiek wskazać...
Auto nadal gaśnie, lub spadają obroty do 500 i odbija...

kryszt

SuperMechanior
Punktów
20
Parametry rzeczywiste i test w czasie jazdy. Same podłączenie nic nie powie i dobry mechanik który to wszystko opanuje .

kjp

Nowy
Punktów
0
Hej,
dla potomnych podłączam się pod temat z rozwiązaniem, które u mnie pomogło (silnik ten sam, tylko Roomster 1.4 16V).
Na problem gaśnięcia silnika po wciśnięciu sprzęgła przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przy włączonej klimie na maksymalny nawiew nie pomogło:
- czyszczenie przepustnicy
- wymiana zaworu odprowadzania oparów (jedyny błąd z komputera pochodził od niego)
Pomogła wymiana czujnika pedału sprzęgła.

Do góry Bottom