• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Fabia 1.4 rocznik 2003 Błąd EGR

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam wszystkich serdecznie. Kupiłam dla taty używaną Skodę Fabię 1,4 z 2003r w dobrym stanie od pierwszego właściciela. Przebieg już ponad 200tyś. Stary Lanos musiał być zezłomowany
Bardzo proszę Was o pomoc. Od roku mam problem z wiecznie świecąca się konrolką Check Engine. Auto było zakupione już z tą kontrolką. W pierwszej kolejności została wymieniona na nową Sonda Lamda, bo był błąd czujnika spalin. Po tym zabiegu kontrolką znów się zapaliła. Warsztat wymienił pózniej zawór pod maską EGR, kontrolka znów się zapaliła. Później przez kilka dalszych miesięcy kontrola była kasowana, bo ciągle wywalało ją. Na oststniej wizycie u mechanika okazało się,że jest zła mieszanka paliwa więc mechanik podejrzewał wodę w paliwie więc dodaliśmy płyn do zbierania wody z benzyny tzw uzdatniacz do paliwa. Niestety kontrolka znów się zapała. Ręce mi opadają. Naprawdę nie wiem co już robić, żeby tato miał sprawne auto. Po "usunięciu kontrolki i wyłaczeniu błędu" znów się zapala po jakimś czasie, nie od razu. Błagam Wam o pomoc. Czy ktokolwiek miał tego typu problem ze Skodziną? Mechanik powiedział, mi dziś, że przyczyn może być kilkadziesiąt
Wczoraj ma VAGU wyszło za mały przepływ spalin w zaworze EGR. Zawór został wymieniony na nowy oryginalny. Po przejechaniu 200km kontrolka znów się zapaliła. Kolejna wizyta u mechanika i ten sam błąd. Mechanik załamuje ręce. RATUNKU. OK

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Baba jest tępa. Nie slucha porad. Niech buja się na swiat fryzur albo smaczne wypieki.pl

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam. Postanowiłam udzielić się na tym forum będąc pewna że są tutaj fachowcy...ludzie z doświadczeniem i absolutnie znawcy aut,którzy mogą podpowiedzieć mi co dzieje się z autem. Szukałam pomocy, a nie krytycznych komentarzy, które są poniżej poziomu tego forum. Wyrażam sie do Was z szacunkiem i tego samego oczekuje zwrotnie. To że jestem kobietą i szukam pomocy nie znaczy że mozna mnie obrażać. Takie komentarze proszę o pozostawienie sobie. Prosiłam kilka razy aby ktoś podjął się naprawy niestety bez rezultatu,wiec proszę nie mieć do mnie pretensji że nie wiadomo co się dzieje. Szukam przyczyny...odpowiedzi...czy to takie dziwne? Tak czy inaczej rozwiąże ta zagadkę i naprawie to auto. Mechanik zaczął od demontażu przepływomierza, zamówił filtr powietrza i paliwa. Do piątku będę wiedzieć co się działo. Pozdrawiam

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam serdecznie. Mechanik zdemontował przepływomierz i dioda była wykrzywiona, oparta o ściankę. Wymienił przepływomierz, filtr powietrza i paliwa. Wyczyścił również przepustnicę. W przewodach nie było dużo osadu. Jak myślicie...czy za mały przepływ spalin w zaworze EGR może wynikać z błędnych wskazań diody przepływomierza? Rozrząd jest ok. Nic nie stuka i nie puka. Pozdrawiam

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Witam. Postanowiłam udzielić się na tym forum będąc pewna że są tutaj fachowcy...ludzie z doświadczeniem i absolutnie znawcy aut,którzy mogą podpowiedzieć mi co dzieje się z autem. Szukałam pomocy, a nie krytycznych komentarzy, które są poniżej poziomu tego forum. Wyrażam sie do Was z szacunkiem i tego samego oczekuje zwrotnie. To że jestem kobietą i szukam pomocy nie znaczy że mozna mnie obrażać. Takie komentarze proszę o pozostawienie sobie. Prosiłam kilka razy aby ktoś podjął się naprawy niestety bez rezultatu,wiec proszę nie mieć do mnie pretensji że nie wiadomo co się dzieje. Szukam przyczyny...odpowiedzi...czy to takie dziwne? Tak czy inaczej rozwiąże ta zagadkę i naprawie to auto. Mechanik zaczął od demontażu przepływomierza, zamówił filtr powietrza i paliwa. Do piątku będę wiedzieć co się działo. Pozdrawiam

Witam i zapraszam, chętnie pomogę, niestety masz jakiś kawałek drogi do mnie, ale myślę że to nie problem.
Pod postami masz przycisk raportuj, po prostu zgłoś adminowi. Na tego gościa nie patrz, to człowiek od wszystkiego i niczego z kilkoma kontami na tym forum.

Elektronicznie z mapy go wyrzuć . Bo jeszcze wiele forów straci poziom przez twoj samochód.

Chcesz, to dam ci taki ster na usunięcie EGR z tego tematu, przerabiałem ostatnio ten sam samochod. Nie pierdziel od rzeczy o tematach o których nie masz większej wiedzy.

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam serdecznie. Chciałabym Wam oznajmić że odebrałam auto od mechanika. Wymieniono przepływomierz (wykrzywiony był czujnik), wymieniono filtry powietrza i paliwa, wyczyszczono rurki dolotowe z nagaru i wyczyszczono przepustnicę. Przy okazji wymieniono obejmę na łącznik rur koło tłumika , bo już był tak przerdzewiały i latał niczym latawiec na wietrze :)

Po przejechaniu ok 20km zważyłam, że spalanie spadło. Nic się nie świeci, więc zobaczymy co dalej. :) Pozdrawiam.

Do góry Bottom