• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda nierowna praca po wymianie rozrządu

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Cześć

Skoda fabia 1.2 2003
Po wymianie rozrządu ciężko odpala i od razu gaśnie. Demontowalem rowniez pokrywę zaworów. Co może być przyczyną? Rozrząd złożony prawidlowo (odpowiednie kliny się zgadzają) podejrzewam że któraś krzywka spadła z zaworu, ma to jakiś wpływ?
Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Dlaczego? Znaki na kole zamachowym i wałki rozrządu się zgadzają. Co mi da rozłożenie i złożenie jeszcze raz?

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Tak, mam blokady.

Przez myśl przeszło mi że krzywka z któregoś zaworu mi spadła nie ma siły odpalić a potem pracować. Wydaje mi się że to zawór wydechowy bo mialem wrażenie że czuć benzyną. Jeśli ma to znaczenie to łącznik elastyczny wydechu jest uszkodzony, ale jest on już za sondami. Rozrząd wymieniany z powodu przeskoku na zębatce. Po tym jak zgaśnie świeci przez moment czerwona kontrolka oleju. Pompa oleju na pewno skręcona i na niej również wymieniane były łańcuch i zębatki

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zmierz ciśnienie sprężania, okaże się czy rozrząd jest oki.

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Powinno być jakieś 10-13? Dzisiaj zdjąłem pokrywę zaworów i wszystko było ok. tylko teraz nawet łapie chociaż teoretycznie nic nie zrobiłem.

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Teoretycznie znak to punkt w którym wkładasz blokadę. Mam blokady wszystko w liściu poza tym że nie odpala. Iskra jest

daniel99976

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Na pierwszym cylindrze wskazówka ani drgnie, a na 2 i 3 ok. 5bar. Przy okazji wykrecenia świec założyłem blokady i pierwszy tłok od rozrządu był w gmp. Wszystko kieruje w stronę zaworów, tylko cały czas się dziwię, że przed wymianą rozrządu klient zrobił jeszcze jakieś 20km i w tym czasie kilka razy odpalał mimo tego że przeskoczył łańcuch. Czyli jeździł i odpalał na 2 garach z 3 i to jeszcze na przestawionym rozrządzie? Co prawda nie miał mocy, ale jechał. Cud chyba...

Do góry Bottom