• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 2000r. 1,8T AGU błąd 561 skład mieszanki

Jackcenty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam Panowie,
taki mam problem, byłem ostatnio jako miłośnik marki Skoda (miałem ich kilka m.in Felicia, Favorit itd..) na przeglądzie serwisowym i wszystko ładnie pięknie, ale gość po podpięciu pod komputer stwierdził że jest błąd mieszanki z tym że mam się tym nie przejmować bo auto stare itd.. (ja nie dociekałem a to chyba błąd)
Natomiast po kilku dniach - dzisiaj sprawdzam u siebie w laptopie w VAG-u i jest taki błąd:

Natomiast konkretnych objawów specjalnie brak ale..
1) jak się mu daje mocno w palnik z dołu to nim turbo się rozkręci słychać gwizd, świst, no ok silnik turbo ale jednak benzyna a nie Mirka Passat TDI kopcący ;)
2) jak się stoi i auto pracuje albo otworzy maskę to widać minimalnie lekkie takie "potknięcia" silnika, czkwaki, tak nim lekko rzuca tak jakby wypadał zapłon ale dużo słabiej.

Od razu napisze że instalacji lpg ten silnik nie widział, a do tego świece mają pół roku (NGK) nie wiem co z cewkami, ale chyba błąd nie mówi o tym (??)

Czy dobrą metodą było by sprawdzenie kompresorem szczelności dolotu?
W sensie się wbijam się w rurę dolotu zamiast przepływomierza i dmucham? Czy to nie ten problem?

Pamiętam że kiedyś kumpel chyba w Audi A4 B5 1,8T miał tak że jakieś serwo czy podciśnienie strzeliło to cały silnik bujał i obroty falowały i jechał jak 1,6 mpi :)

Generalnie jestem ciekaw o czym mówi ten błąd nr 561?? i co to może znaczyć w silniku 1,8T 20V?

Auto to Skoda Octavia 1,8T 2000r. AGU "na lince"

Jackcenty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Nie, nie szukam na siłę ale z jakiegoś powodu pojawia sie ten błąd no nie?
Poza tym raz już olałem błąd sporadyczny związany z czujnikiem położenia wału i wracałem z wycieczki 200 km na lawcie...średnio fajne.

Wolałbym silnika nie dobijać, jeśli coś jest nie tak.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Taki błąd się pojawi jeśli sterownik dojdzie do granicy korekty a mimo to nie osiągnie zamierzonego składu mieszanki. Przyczyna takiego stanu rzeczy może być np nieszczelność w układzie dolotowym ale także wiele innych rzeczy.

Jackcenty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Taki błąd się pojawi jeśli sterownik dojdzie do granicy korekty a mimo to nie osiągnie zamierzonego składu mieszanki. Przyczyna takiego stanu rzeczy może być np nieszczelność w układzie dolotowym ale także wiele innych rzeczy.

Ok tylko dlaczego on nie komunikuje tego jako system na bogato? Bo to chyba wtedy tak jest?

Filtr paliwa wymienię a przepławkę mogę wyczyścić ale ma może z 1,5 roku albo i mniej - była już wymieniana.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
przecież komunikuje przez błąd a czy bogato czy ubogo to musisz sprawdzić w korektach

Jackcenty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Aha no chyba że tak, bo myślałem że osobne są błędy dla bogatej mieszanki i ubogiej.
Dobra sprawdzę dolot, a do tej czynności odkręca sie korek oleju? Czy na zakręconym się pompuje powietrze?
Filtr paliwa wymienie a przepływkę może uda mi się od kogoś podmienić, tylko nie wiem czy to nie musi być ten sam nr.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
00561
Możliwe przyczyny:

• Źle / brudna / stara / nieprawidłowa benzyna zatankowana
  • Ciśnienie paliwa zbyt niskie
  • Wyciek z wlotu powietrza
  • Wtryskiwacz (N30), (N31), (N32), (N33), (N83), (N84) uszkodzony, nieszczelności
  • Nieprawidłowy sygnał z LMM (G70)
  • Miernik masy powietrza LMM (G70) podaje nieprawidłową wartość (wadliwy)
  • Regulacja O2S (czujnik tlenu) jest uszkodzona
  • Układ wydechowy przecieka między głowicą cylindra a katalizatorem
  • EVAP (wentylacja zbiornika), zawór (N80) jest zablokowany w pozycji otwartej

Jackcenty

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Ok Panowie, wszystko już chyba wiem - błąd niestety pojawia się i to bardzo szybko ponownie, mianowicie..rano odpaliłem auto od wczoraj błąd się nie pojawił (wczoraj wykasowany), dziś zatankowałem Orlen 98, pojeździłem, przy tym ten świst to jest masakra jak Nissan GT-R albo jakieś 300 konne subaru.
No nic wróciłem podpinam znowu kompa i znowu się błąd pojawił, czyli to nie jest przypadkowa sprawa, a do tego wg mnie faktycznie coś z dolotem, gdzieś coś przepuszcza, ten świst się zaczyna przy lekkim przyspieszaniu nawet na jedynce ale minimalnie natomiast, tragicznie gwiżdże przy pełnym bucie tak okolice 2 tys dwójka do 4 bo potem już silnik zagłusza.

Niestety domyślam się, nie da rady sprawdzić tego na postoju? bez obciążenia? bo jak jest linka gazu to można podkręcać i obserwować, najlepiej sprawdzę kompresorem, ale przy okazji wymienię filtr paliwa i trzeba by sprawdzić chociażby w spoczynku ciśnienie paliwa. Jak paliwo ok i nie znajdę przecieku w dolocie - no to przepływka..

Do góry Bottom