• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia biegów hdv skoda octavia naprawa hałasującego 5 biegu

Punktów
0
może ktoś z was naprawiał w skrzyni hdv hałasujący 5 bieg i mógł by mi opisać jak to zrobić i co się wymienia żeby ten hałas zniwelować ,chodzi mi o głośne świszczenie podczas włączania i hamowania biegiem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
naprawia sie to w banalny sposob. skrzynie sie wyjmuje, rozbiera, wymienia sie taki patent vw jakim jest zespol dwoch lozysk i potem masz cicho i zaj* :) jest druga opcja, jezdzisz az zajedzisz skrzynie, tryby straca zeby a ze skrzyni zostanie towar za 0,70pln/kg.
sprzedajesz stara skrzynie wiec za 30 pln, i kupujesz druga za 1000 albo 1500;p

mozesz tez sprawdzic stan oleju, istnieje taka mozliwosc ze Twoja skrzynia jest troche pusta i stad problem halasowania. chociaz to malo prawdopodobne to przed demontazem skrzyni sprawdz i ewentualnie uzupelnij olej.

Punktów
0
dzięki za info,myślisz że wymiana łożysk oporowych rzeczywiście uleczy problem?czytałem gdzieś że łożysko wyciera obudowę skrzyni i serwis vw ma jakieś podkładki które sie podkłada pod łożysko po przeciwnej stronie od sprzęgła a co do oleju to jest nawet wymieniłem na nowy ale to nic nie pomogło:(

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
to nie sa typowe lozyka oporowe czyli takie w ktorych glowna sila przenoszona przez nie jest sila skierowana osiowo. to dwa zespolone lozyska kulkowe przenoszace zarowno sile promieniowa i osiowa powstajaca na przekladni zebatej. halas w Twojej skrzyni powstaje glownie na 5tym biegu, stad moje przypuszczenie ze koncza sie wlasnie te dwa zespolone lozyska a nie to o ktorym mowia mechanicy z vw.
zadnych podkladek sie nie stosuje. halas z lozyska ataku, to to blizej sprzegla slychac na kazdym biegu ale glownie to pierwsze przelozenia.
oczywiscie to wszytsko napisalem na podtsawie doswiadczen z tymi skrzyniami, jednak nie sadze by cokolwiek uchronilo Cie przed wyjeciem skrzyni i jej naprawa/wymiana.

Punktów
0
dzięki za radę,ale z tego co widzę na etce to są tylko na tym wałku są tylko te oporowe a wszystkie pozostałe to igiełkowe jedno lub dwu rzędowe,jeszcze nie rozbierałem takiej skrzyni,może nie mówię o tym wałku

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Te igielkowe to lozyskowanie kol zebatych poszczegolnych biegow nie calych walkow.
Ty w swojej skrzyni masz miedzy 5tym a 4tym biegiem dwa oddzielne jak widac na ostatnim zdjeciu lub dwa zespolone w jeden modul.
Skrzynia konstrukcyjnie pamieta 90 lata, wtedy samochody dysponowaly inna moca i mialy inna mase, skrzynie sa po prostu delikatne jak na octavie:)

Do góry Bottom