• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skrzynia bmw e90 automatyczna ZF a skrzynia automatyczna audi a3 8p s tronic

NikoPonadPrawem

Początkujący
Punktów
0
Witam Panowie mam takie pytanie do was odonośnie skrzyni s tronic w audi a3 8p 2012r 170km

czy skrzynie s tronic są bardziej awaryjnie niż zf? które z nich są generalnie trwalsze? czy jesli auto ma udokumentowany przebieg 200tys km to już jest się czego bać w przypadku skrzyni s tronic?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
S tronic to nazwa handlowa audi, w a3 z racji tego zw silnik stoi w poprzek to będzie zwykle Dsg lub na rynek amerykański tf60 klasyczna hydrauliczna

NikoPonadPrawem

Początkujący
Punktów
0
hmm to jeśli zwykłe DSG to bardziej awaryjne? bo bmw zf uchodza za pancerne dlatego nie wiem jak z a3 dsg.. chociaż nie wiem czy to ma znaczenie ale na gałce od skrzyni piszę S tronic w tej a3 co mam na oku

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
A jak Masz skyactiv napisane na Mazdzie to zawsze jest ten sam silnik? Na tej samej zasadzie tam jest stronic napisane. ZF były montowane w silnika postawionych wzdłuż w audi tez nie zawsze zreszta

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Dsg do ZF 6hp i 8hp nie ma podejścia jesli idzie o trwałość.

NikoPonadPrawem

Początkujący
Punktów
0
Panowie a czy jesli auto ma 200tys nalotu i w aso jest potwierdzone to + to,że co 60tys km był zmieniany olej w skrzyni automatycznej to i tak może być tak zużyta jak ta co ma 200 nalotu bez zmiany oleju?czy może być wszystko ok?

NikoPonadPrawem

Początkujący
Punktów
0
hmm to spytam was mechanicy bo na pewno macie rozeznanie w temacie

1.bmw e90 320d 184 km LCI 2011r automat ZF przebieg + - 200tys udokumentowany(brak wymiany oleju od nowosci)
2.audi a3 8p 2.0tdi 170km 2011r DSG/S-tronic przebieg 200tys udokumentowany(w czym 3x wymiany oleju w aso audi co 60tys)

które z tych aut będzie mniej kosztowane? i które z nich ma lepiej zabezpieczone blachy? a3 czy e90? bo a3 przed lifty gniły a jak jest w poliftach? czy coś się zmieniło? e90 wiem,że z tyłu jak wózek koroduje a z zewnątrz praktycznie jest wolne od rdzy

a3 czy e90 posiada trwalsze zawieszenie? czy w przypadku a3 która oprócz s tronica ma dwumas do jego wymiany potrzebne są jakieś zestawy typu ''SAC'' ? czy skrzynie się zdejmuje i dwumas na wierzchu?

Czym się lepiej jezdzi w trasie i w mieście skrzynią bmw zf 6biegowa 6hp19 czy audi 6biegowa S-tronic? która płynniej zmienia biegi i jest jakby to powiedzieć bardziej przewidywalna co chce kierowca zrobić?

Do góry Bottom