• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

spadki mocy VW Caddy 2.0 tdi 2014r automat

S

szyman1

Witam, mam problem ze swoim VW Caddy 2.0 tdi 2014r z automatyczną skrzynią biegów.
Auto w losowych momentach traci moc na sekundę, tak jakby całkowicie odcinało dopływ paliwa. Kiedy to się dzieje to świecą się różne kontrolki na desce. Dzieje się to mniej więcej I co 30-40 sekund. Podczas rozłączenia "cyka" jakby przekaźnik, który wywala kontrolki i auto tak jakby odcina na sekundę i później znowu jedzie dalej dobrze. Długo kręci podczas odpalania - jakieś 5sek. Nie raz potrafi zgasnąć podczas dojeżdżania do skrzyżowania. I jak się stanie obroty potrafią spaść do zera. Auto nie kopci, nie wydaje dziwnych dźwięków.
Auto najpierw było zdiagnozowane tym małym kompem i wyszedł jeden błąd (P008700). Został skasowany i na drugi dzień został zrobiony skan programem Vcds. Program wykazał dwa błędy skrzyni (P1794, U0235), które zostały skasowane i więcej nie wróciły po jeździe próbnej. Vcds nie pokazuje żadnych błędów silnika.
Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Poniżej wysyłam film na którym widać jak to wygląda i są zdjęcia błędów.

S

szyman1

Niestety nie mam jak sprawdzić wartości ciśnienia. We wtorek jadę do kolegi, który specjalizuje się w Volkswagenach. Może on będzie potrafił.
Co do budowania ciśnienia. Sprawdziłem jeden zawór bo miałem dostęp do zamiennika. Niestety wymiana nie pomogła. Łącznie na listwie mam 3 zawory, więc zostały mi jeszcze 2 do sprawdzenia. Niestety są bardzo drogie. Zanim je sprawdzę to wymienię pompę paliwa w baku.
Tak sobie wczoraj wieczorem myślałem i mi się wydaje, że on na ułamek sekundy gaśnie i dlatego wtedy Świecą się wszystkie kontrolki. Bo to chyba normalne, że Jak się odpala samochód to świeci się wszystko. Na postoju gaśnie na stałe, a podczas jazdy gaśnie i od razu się odpala tak jakby na pych. Chociaż nie wiem czy to możliwe bo automat niby nie odpala na pych.

S

szyman1

Okazało się że było zepsute coś z elektroniką. Nie wiem dokładnie co bo gościu który mi to naprawił nie chce zdradzić tego sekretu. Zanim wziął się za pracę, sprawdził napięcie i wyszło 15 V. Powiedział, że najprawdopodobniej gdzieś jest jakieś zwarcie. Za naprawę zapłaciłem 300 zł.

Do góry Bottom