• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI CFHD - Stuki przy odpalaniu

sebkan

Początkujący
Punktów
0
Witam. Pacjent to ibiza 4 2.0 tdi. Problem polega na tym, ze jak auto postoi dzień na temperaturach bliskim 0 stopni przy odpalaniu pojawia się stukanie. Tak jak na filmiku:

w opisie pisze ze to rolka alternatora. Została u mnie wymieniona na nowa firmy INA i nic nie dało. Dodatkowo były sprawdzane wtryski przez firmę specjalizująca się w dieslach. Według nich jeden lekko odstawał ale po czyszczeniu wyszło ok. Sprawdzona została również pompa wysokiego ciśnienia oraz został wymieniony regulator ciśnienia na listwie. Może ktoś z Was miał już taki problem?

z dodatkowych rzeczy zauważyłem ze jak silnik jest zagrzany i wyłącze cała elektrykę to lekko buja silnikiem ale obroty stoja w miejscu. Przy wypalaniu DPF (co 450-500 km) kopci na biało oraz czasem podczas gwałtownego przyspieszania przykapca na szaro. Oleju nie ubywa ani nie przybywa.
Nie chce już wymieniać rzeczy na „pałę”. Ewentualnie możecie kogoś polecić z mechaników z okolicy Krakowa?
Z góry dziękuje za pomoc

sebkan

Początkujący
Punktów
0
Doszła dzisiaj nierówna praca silnika po odpaleniu po długim postoju. dodam gazu i się wyrównuje. Obroty w miejscu. Mocy nie brakuje. No nic oddaje do kolejnego mechanika może on coś zaradzi ja już się poddaje. Dziękuje wszystkim za sugestie.
Pozdrawiam

Do góry Bottom