• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spalanie oleju

jez04

Bywalec
Punktów
1
Szanowni Forumowicze
Jakiś czas temu zrobiłem głowicę w swoim fordzie - silnik mondeo 2,0 16v z LPG - korzystałem wówczas z Waszej pomocy przy niektórych czynnościach, za co bardzo dziekuję. W trakcie podejmowanych wtedy prac, rozważałem kwestie zrobienia także pierścieni na tłokach i szeroko rozumianego "dołu" silnika. Postanowiłem jednak, że powstrzyamam się od tych prac. Złożyłem głowicę silnik pracuje ok, ale. No właśnie ale, odkrylem, że silnik pożera olej (przed zdjęciem głowicy, ciut ileju przez 10k zużył, ale teraz to jest ok. 1 litra na 1000km). Cóż, ówczesna oszczędność i niechęć do dalszego grzebania teraz znajduje swoje efekty. Moje pytanie brzmi, czy dolewając stale oleju można korzystać z samochodu, czy oprócz mało ekologicznej i ekonomicznej jazdy, z racji koniecznośći jego uzupełniania, coś może sie jeszcze stać w silniku? Ponadto czy wymiana oleju na 10w (jeżdżę na 5w), zminiejszy ubytek i czy nie zaszkodzi silnikowi (jesli wgóle może mu jeszcze coś zaszkodzić)? No i następne pytanie, zapewne najbardziej głupie, bo odpowiedź jest oczywista, ale je zadam, czy coś może spowodować odlokowanie się pieścieni, bo zapewne się zawiesiły na tłoku. Pozostaje jeszcze kwestia owalu cylindra, ale to już wyjdzie w trakcie ewentualnych prac, no i tu rodzi się pytanie czy warto naprawiać ten silnik? Przyznam, że chciałbym, bo lubię to autko, ale czy to się opłaci, jaki może być koszt takich działań?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Następować będzie degradacja przylgni zaworu i gniazda od popiołu pojawiającego się w komorze spalania od spalonego oleju.

Zwykle chodzi o utratę sprężystości pierścieni a ich zaklejenie to kolejny etap degradacji także popiołem zmieszanym z olejem a następnie wygrzanych. Utrata sprężystości w wyniku zamęczenia termicznego materiału wysoką temperaturą spalania a dodatkowo lpg czyli jeszcze wyższą....

Owalizację zweryfikujesz po rozebraniu. Te silniki co do zasady umierają na pierścieniach. To nie fiat...

jez04

Bywalec
Punktów
1
Dziękuję za odpowiedź, tak fachową. Rozumiem, że po rozebraniu sparwdzamy owalizację. Dalsze pytanie, czy po rozebraniu i zdjęciu miski olejowej odkręceniu panewek tłoków od wału wystrczy kupić pierścienie i nowe panewki, czy też trzeba honować tuleje (zakladając, że nie będą owalne), czy też jeszcze jakoś "obsłużyć" wał korbowy? pytam bo jeśli, nie wyamaga to honowania czy szlifu, to mógłbym parce wykonać we wlasnym zakresie, jesli nie, to warsztat, a wówczas koszty bardzo wzrastają

Ostatnia edycja:

lysy077

Początkujący
Punktów
0
pytanie czy warto,
Wszystko zweryfikujesz i pomierzysz po rozebraniu. Jak masz sentyment i bedziesz jezdził dlugo tym samochodem to wiadomo rob konkretny remont. Ale jezeli nie chcesz pompować dużo kasy a auto chodzilo normalnie nic nie stukało, tylko brał olej to jak rozbierzesz i panewki będą okej to zmieniłbym tylko pierścienie.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Do gołego rozbieramy. myjemy wszystko, weryfikujemy, a blok honujemy jeśli jest sens. honując nadajemy cylindrowi kształt cylindryczny, no i nakładamy nową siatkę olejową.

jez04

Bywalec
Punktów
1
Bardzo dziękuję Wszystkim za sugestie. No cóż do pracy, pozdrawiam

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Nie piszesz jakie mondeo
Jeśli mk4 to norma że bierze olej.

Polecam sprawdzenie średnicówką, chociaż jeśli na całej gładzi są ślady honowania to nie ma czego sprawdzać.
Sprawdź też luzy w rowkach pierścieni bo to też ma znaczenie

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Polecam sprawdzenie średnicówką,
Taa... już widzę jak fachura ma średnicówkę na wyposażeniu...raczej źrenicówkę- czyli pomiar na oko....:)
Już widzę jak ten ,,remont,, będzie przebiegał, jak klient ma mega węża w kieszeni...:)
Pierwszy post wszystko tłumaczy...

Do góry Bottom