• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spalona instalacja wycieraczek Audi a4 b7

robert_waw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć,
Chciałbym prosić o poradę
Chciałem przesmarować mechanizm przednich wycieraczek w Audi a4 b7.... Rozebrałem podszybie wymontowałem ramiona i przesmarowałem problematyczne miejsca. Niestety w trakcie pracy nie odłączyłem akumulatora i w przy końcowym montażu musiałem dotknąć szkieletem mechanizmu poruszającym wycieraczki do jednej ze śrub pod która był podłączony + z zasilania.
Trwało to kilka sekund ale spowodowało to że przewody w wiązce które zasilają silnik wycieraczki po prostu se spaliły ( doszczętnie stopiony oplot przewodów).
Część widoczna przewodów na oko widać że jest do wymiany, zakładam że część niewidoczna również.

Czy jedyne rozwiązanie to wymiana całej wiązki ( tak naprawdę nie wiem czy pozostałem przewody które były w tej wiązce tez ulegly zniszczeniu) czy mogę tylko wymienic spalone przewody od silnika wycieraczki. Ewentualnie czy polecacie jakies miejsce aby bez wydawania fortuny zakupić taką wiązke - może być używana....

Czy ktoś jest może w posiadaniu schematów elektrycznych do audi A4b7 które mogłyby mi pomóc w ww. temacie

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
wyciąc i wlutowac nowe przewody,ladnie przeizolowac i sladu nie ma.

robert_waw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Robiłem to sam w swoim samochodzie ....
Nickel wyciąć -wy lutować ok ale jak dobrać się do początku całej wiązki aby wymienić przewody na całej długości.
i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać tj od strony maski czy rozbebeszać deskę i próbowac od środka ... ciężko bez schematu

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
To powinno wchodzic pod kierownicą rozbierz osłony i tam zaajdziesz instalacje co wchodzi z zewnątrz.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Raczej pod deskę rozdzielczą obok kolumny kierowniczej. Od dźwigni wycieraczek to tylko sygnał idzie więc tego pewnie nie uszkodziło.
Szukaj modułu wycieraczek i spryskiwaczy bo z niego idzie zasilanie na silnik wycieraczki przedniej.
Co takiego to powinno być:
moduł.jpg
Niestety dużo pracy przy tym raczej i dodatkowo bezpłatnej...
Powodzenia.

Do góry Bottom