• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spalony rozrusznik ?

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Koledzy mam problem. Dawno temu przestała odbijać mi stacyjka. Po odpaleniu auta muszę ja ręcznie cofać aby wyłączyć rozrusznik. Oddałem dzisiaj auto do mechanika na wymianę osłony przegubu i geometrię. Tłumaczyłem mechanikowi ze jak będzie jechał autem to musi cofnąć kluczyk bo nie odbija. Poszedłem odebrac auto i już nie odpala. Rozrusznik cyka ale nie kreci. Akumulator ok. Musiałem odpalić na pych i zauważyłem że znikło też ładowanie. Podejrzewam że mechanik jadąc autkiem jechał z włączonym rozrusznikiem i go rozwalił. Moje pytanie czy to możliwe że w czasie jazdy z rozrusznikiem uszkodził regulator napięcia? I z tad brak ładowania i co mogło stać sie z samym rozrusznikiem ze przestał kręcić. Z pod maski czuć spalenizne :/

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Trzeba było od stacyjki zacząć to teraz nie był by problemu i zganianie na mechanika. Teraz nawet jak żarówka się spali w aucie na warsztacie to wina mechanika :)

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Jak na razie stwierdziłem upalony bezpiecznik przy klemie. Plusowe mam dwa. Jednym zasilana jest chyba elektronika auta drugi idzie do rozrusznika a z rozrusznika do alternatora. Obszedlem na krótko bezpiecznik grubym przewodem (w celu sprawdzenia) i ewidentnie przy załączeniu elektromagnesu rozrusznika jest zwarcie bo kabel zaczyna się kopcic. Możliwe że przez to że sie spalił to on powoduje takie zwarcie ? Teraz zastanawiam się czy wrzucić używany czy go regenerowac tylko już widzę że będę miał duży problem z demontażem bo niestety to megane 1 ph2 i dostęp jest masakra.

Trzeba było od stacyjki zacząć to teraz nie był by problemu i zganianie na mechanika. Teraz nawet jak żarówka się spali w aucie na warsztacie to wina mechanika :)
Ze stacyjka masz rację. Odwlekalem potem się przyzwyczaiłem a teraz koszty.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Jakie auto? Może mam taki rozrusznik to ci go dam w prezencie żebyś na " mechaników " nie jechał:)

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Hehe jak bym miał do Ciebie bliżej to z przyjemnością :) megane 1 ph2 99r. Poszukam czegoś w łodzi to na pewno coś sie znajdzie tylko jeszcze kwestia jak to wygrzebac z auta :/ na mechaników nie jadę tylko mówiłem mu żeby cofnął kluczyk :)

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
1.4 16v 95km (k4j). Może ktoś już przerabiał ten temat w tym silniku i ma sposób na demontaż bez rozpinania półośki demontażu Koła itd. bo tak to opisują w książce :/

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Dzięki za linki ale to inny silnik. W moim jest jeszcze gorzej patrząc na ścisk wszystkiego wokół rozrusznika.

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
wczoraj oddałem auto do mechanika wymienili mi rozrusznik. Mechanik mówil ze wyciagali poloske czy tak zrobili pewności nie mam ale rozrusznik wymieniony. Niestety auto straciło zbieżność kiera krzywa i ściąga. A przy ruszaniu, zmianie biegów w czasie jazdy jak puszczam do końca sprzęgło to czuć takie szarpniecie jak bym przyboksowal kolami na mokrej nawierzchni. Nie wiem co jest :/

lukilks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Inni :) akurat byłi najbliżej. Specjalizacja Francuzy. Autko odebrałem z wymienionym rozrusznikiem ale według nich nie działającym. Bo "gluchy" chcieli wyciągać jeszcze raz. Płatność też jeszcze raz. Nie zgodziłem się. Popchneli pojechałem do swojego garażu a tam nie wpiety plus do rozrusznika od sterowania :)

Do góry Bottom