• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sporadyczne strzelanie w kolektor dolotowy.

kotxjot

Początkujący
Punktów
0
Czołem,
Sprawa dotyczy Jaguara XJ z 1999 roku z silnikiem 3.2 V8 - mam z nim taki oto problem.
Raz na jakiś czas, szacuję że raz na kilka tygodni, chwilę po uruchomieniu zupełnie zimnego silnika, po paru sekundach pracy silnikiem zaczyna telepać i ewidentnie słychać strzały w kolektor - o ile pamiętam dwa lub trzy, nieregularne. Piszę dwa lub trzy bo podpompowanie pedałem gazu wyprowadza silnik z tego stanu. Po takiej akcji niemal zawsze spada rurka łącząca pokrywę rozrządu z rurą dolotową idącą od filtra powietrza do przepustnicy - może i dobrze że to taka forma zaworu bezpieczeństwa.
Błędów OBD2 nie widać, świece są w miarę nowe, oryginalne irydowe, dedykowane do tego silnika, cewki częściowo wymienione na nowe zamienniki, po wykręceniu świeć nie widać by były w jakimś złym stanie i wszystkie wyglądają podobnie. Dzieje się to tylko na zimnym. Pompa paliwa z zbiorniku wymieniona, ciśnienie książkowe 3 bary. Nie mam pojęcia co mu jest. Czy jest możliwe, że któryś z zaworów się sporadycznie nie domyka i czy pomiar kompresji może wyłapać takie niedomaganie ? - skoro sporadycznie to pewnie nie.
Mam wrażenie, że to się zaczęło pojawiać od chwili gdy mechanik "podregulował" mi obroty jałowe. Interwencja mechanika wzięła się stąd że zdarzało się że np po wrzuceniu biegu obroty siadały tak nisko że silnik potrafił zgasnąć. Albo innym razem stojąc na luzie wciskałem dość energicznie gaz i zdjęciu nogi obroty które ochoczo wzrosły spadały zdecydowanie za nisko. Oczywiście znów - zdarzenie sporadyczne ale bywało.
Będę wdzięczny za jakieś rady.
Piotr
P.S. - chwilę temu znalazłem wątek o Lagunie strzelającej w dolot. Po jego lekturze dodam zatem, że u mnie świece mają przejechane max 5000 km ale mogę je wymienić jeszcze raz. Wymieniłem też przepływomierz, sondy - mam 4 , wymieniłem dwie górne bo były padnięte, filtr paliwa i powietrza wymienione rok temu przy wymianie oleju. Jak ocenić pracę sond mając do dyspozycji zwykłe OBD2 i program Piston nie wiem.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
mechanik "podregulował" mi obroty jałowe
A z ilu na ile?
Automatyczne połączenie postów:

Musiałbyś zobaczyć jaka jest mieszanka z przepływki, wtryskiwaczy. Jak sonda pracuje.
Kąt wtrysku...

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Strzały w dolot to zawsze uboga mieszanka. Sonda afr i będzie jasne że paliwa brakuje....

Do góry Bottom