• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęgło astra f

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
Witam, dziś i mnie dorwała usterka, jak myślę to sprzęgło padło. Dziś jechałem do pobliskiego miasta i przy redukcji na skrzyżowaniu zaczęło piszczeć coś z okolicy sprzęgła. Postawiłem auto na parkingu i za jakiś czas musiałem jechać dalej. Sprzęgło w tym czasie przy wciśnięciu zaczęło głośno piszczeć, dzwonić, rzęzić, czułem też przy ruszaniu paloną okładzinę sprzęgła. Czy w tym aucie, przypomnę 93r 1,8, 90km, da się to sprzęgło wyjąć bez demontażu skrzyni czy trzeba wyciągać skrzynię z silnikiem? W książce sam naprawiam napisane jest że to zależy od koła zamachowego ale ja nie wiem jakie tam jest, nie umiem tego poznać po budowie silnika i skrzyni, wydaje mi się że jest płaskie, zrobiłem zdjęcia poglądowe jak to wygląda. Da się? Mechanior twierdzi że w żadnym się tak nie da, ale przecież książki "sam naprawiam" nie pisał jakiś przeciętny kowalski.. Inny mechanik twierdzi , że jak gdzieś jest jakaś duża śruba to się da to wyciągnąć z lewej strony od koła. Ściągnąłem koło ale sam tego nie mogę rozpoznać. Więc jak to jest?

edit: z tego co sie zorientowałem to da się to ściągnać bez odkręcania skrzyni biegow.

Dostałem się pod auto i zdemontowałem klapki blaszane przez które widać sprzęgło. Pytanie do Was. Łożysko oporowe do tego sprzęgła jest przykręcane czy nabijane
Tak to wygląda po zdemontowaniu tej osłony.

Sprzęgło jest przykręcane do koła zębatego, czy jak podniose jedno koło to czy obróce cały korbowód razem z tym kołem zębatym aby odkręcić wszystkie śrubki?

CITO

Gaduła
Punktów
12
W astrze F 1.4 na pewno się dało. Chodziło o to żeby odkręcić z tyłu dekielek skrzyni i cofnąć wałek. Wtedy powstawała przestrzeń do wyjęcia. Sprzęgło montowało się w pozycji roboczej ściśnięte specjalnymi klipsami. LUK ma nawet do tego narzędzia żeby to zrobić, ale nie jest konieczne. W twoim przypadku wygląda, że może być podobnie. Spróbować nie zawadzi.

przemi4

SuperMechanior
Punktów
11
A czy przy demontażu sprzęgła też trzeba je wprowadzić w pozycję roboczą? I czy pozycją roboczą nazywa się sprzęgło w momencie naciśnięcia na pedał sprzęgła czy jak pedał sprzęgła jest w pozycji spoczynkowej (odpuszczone) .
Kolejne pytanie to czy łożysko sprzęgła da się w prosty sposób zamontować od dołu? jest wbijane czy przykręcane,
I może głupie pytanie, ale czy do tego sprzęgła wlewa się jakiś płyn? Jak tak to gdzie. I czy późniejsza pozycja ustawienia wału sprzęgłowego ma jakieś znaczenie?

I czy wymiane sprzęgła robić na wrzuconym biegu czy na luzie?

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Po zdjęciu dekla z tyłu skrzyni biegów należy zdemontować na wałku sprzęgłowym zabezpieczenie (simering)
a następnie w ten wałek wkręcić śrubę M7 x 1.0 . Ciągniesz wałek za tą śrubę i powinien się wysunąć aby zdjąć
łożysko oporowe . Jeżeli wałek nie chce się wyciągnąć to pomagasz sobie ściągaczem dynamicznym
- skrzyni na 100 % nie musisz wyciągać .
Aby zdjąć łożysko oporowe , to w obudowie sprzęgła należy odkręcić śrubę M8 x 1,25 .

Do góry Bottom