• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęgło klimatyzacji

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Witam
Opiszę problem po koleji
Tuż przed wakacjami (2018 ) zaczęło coś dzwonić pod maską od strony paska osprzetu ( toyota Avensis t27 d4d 124km) popatrzyłem posłuchałem i nic nie znalazlem . Więc w sierpniu auto do mechanika oddałem przeglądy oleje takie tam i wspomniałem o tych dźwiękach.
Miły pan pozagladal posłuchał i diagnoza podła na sprzęgło klimatyzacji . Więc wymiana przy okazji pasek osprzetu sprawdzenie napinacza rolek i co trzeba.
Auto odebralem wszystko jak trzeba .
I tu po kilku miesiącach bo w święta 25 /12/2018 znów coś zaczęło dzwonić a po3 dniach coś chruplo i już nie dzwoni więc do mechanika . Po odkręceniu osłony silnika znalazłem na niej osłonę sprzęgła po sprawdzeniu sprzęgła jest zerwane i kompresor klimatyzacji nie działa. Wiec myślę że wadliwa część zamienna. Przypomniałem sobieże w bagażniku mam stare sprzęgieło mechanik sprawdzil rolki napinacza kompresor rolki i jego zdaniem wszystko jest jak wnajlepszym porządku. Więc szybki montaż starego sprzęgła i zamówienie nowego. Po montażu starego i próbie cały czas odkręcała się osłona sprzęgła więc złożył to na klej . Stwierdził że na te dwa dni będzie działać zanim przyjdzie nowe.
Po dwóch dniach nowe sprzęgło klimatyzacji zamontowane i myślałem że koniec problemów . Po około 2tygodniach i przejechaniu 3tys kilometrów wczoraj znów dzwonienie i chrupniecie zaglądam pod maskę i oslony sprzęgła brak ale sprzęgło pracuje jak powinno. Oslone pewnie jest na osłonie silnika.
Moje pytanie brzmi co jest powodem odkręcania się tej osłony. Znalazłem filmik jak powinno być montowane sprzęgło i osłony i kleju tam nikt nie używa bo powinno samo się dokręcać.
Chodzi o to

Ostatnia edycja:

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
No to super .
Powiedział jak sprawdzić że to na 100% sprężarka .
W razie potwierdzenia że to sprężarka co wymienić co regenerowac jakie są procedury żeby było dobrze

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Wymiana sprezarki:
Plukanie układu klimatyzacji,
Wymiana osuszacza i dyszy rozpreznej,
W przypadku suchej sprężarki uzupełnić olej.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Wymiana sprezarki:
Plukanie układu klimatyzacji,
Wymiana osuszacza i dyszy rozpreznej,
W przypadku suchej sprężarki uzupełnić olej.
I jeszcze wymiana skraplacz bo tego nie da się wypłukać ;)
Koszt wszystkiego od 3 tyś.
Jak wymienisz tylko kompresor to problem wruci, kwestia czasu. Nowe sprzęgło bez powodu się nie zerwało.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
W mojej E39 sprężarka tak się zatarla że stanęła i spaliła pasek. Stwierdziłem że nie będę w rzecha inwestować i kupiłem używana sprężarke za 100zl i co ma być to będzie. Mija już 3 rok i (odpukać) chodzi :) nawet osuszacza nie zmieniłem :p
Oczywiście nie polecam takiego sposobu.
A już na pewno nie przy nowej sprężarce.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
W mojej E39 sprężarka tak się zatarla że stanęła i spaliła pasek
Jeśli zablokowało kompresor nagle jak napisałeś to mogło nie wydostać się zanieczyszczenie z kompresora do układu. W takim przypadku będzie Ci hulać klima bez problemu. Ale w Awensis standardem jest to że kompresory puszczają opiłki w instalację. Opiłki krążą w instalacji, powodują obciążenie kompresora i zrywa sprzęgło. Bardzo często przed zerwaniem sprzęgła instalacje tracą wydajność, kompresor przestaje tłoczyć ciśnienie przez nieprawidłowe działanie zaworu sterującego kompresora (przyczyna opiłki lub nadmiar oleju). Te kompresory są bardzo wrażliwe na nadmiar oleju. Żeby dobrze zdiagnozować trzeba podejrzeć czystość czynnika i oleju.
Mija już 3 rok i (odpukać) chodzi :) nawet osuszacza nie zmieniłem :p
Miałem A4 B6 i co roku wymieniałem dyszę dławiącą (zawsze była aż ubita opiłkami), olej był wymieniany w kompresorze i świeży dawany do komory korbowej. Tak 3 lata śmigała na pełnej wydajności, ale jesienią już padła na amen.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Wiem, że u mnie wydajność nie jest idealna, ale nie halasuje i chłodzi. Fakt faktem jak jest upał to zanim zacznie dobrze chlodzic to trzeba przejechać około 800m. Ale nic z tym nie robię, bo jak zacznę na porządnie to wloze cała wartość auta :p

Dlaczego nie mogę z Tobą nawiązać prywatnej rozmowy?

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc. Ostatnie pytanie .
Jak będę tak jeździł co oprócz wymienionych czesci padnie bo rozłączyć kompresora nie mogę jest na stałe.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
rozłączyć kompresora nie mogę jest na stałe
można na stałe rozprzęglić kompresor ;)
Jeśli Ci aktualnie działa klima to warto sprawdzić czy są opiłki w instalacji. Jeśli układ czysty możesz spróbować wymienić na używany kompresor. Koszty niskie, ale pod warunkiem że układ czysty. Jeśli układ jest do płukana to już więcej nic nie padnie oprócz wcześniej wymienionych.

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Mozesz zdradzić tę tajemnicę jak rozlaczyc kompresor jak nie ma elektro magnesu tylko sprzęgło samo zrywalne. Bo po wylawyłącz na desce klimy kompresor nadal się kręci.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
zdjąć tarczę sprzęgłową, inaczej się nie wyłączy wału korbowego kompresora.

Do góry Bottom