• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęgło Renault Laguna 3

k0lek

Nowy
Punktów
0
Witajcie

kupiłem Reno Lagune 3 diesel z 150KM z 2007 roku, z 200 tyś przebiegu. Generalnie jeżdzone w trasie. Sprzęgło było w dość dobrym stanie jak na wiek samochodu. Po miesiącu mojej eksploatacji... i warunkach zimowych(obecnie) sprzęgło jakby zaczęło "śliskać" się gdy ruszam na pierwszym biegu. Przy pozostałych biegach nie zayważyłem zmian. Jest po prostu gorzej niż sprzed jednego tygodnia, dwóch. W takim wieku samochodu sprzęgło może być już słabe. Mam pytanie tylko czy to jest wina sprzęgła czy dwumasy a może jakiejś tarczy sprzęgła. Ewentualnie jakby wymieniać jakąś część to należałoby cały zestaw sprzęgła bo nowe ze starym nie będzie "kompatybilne". Czy warto wymieniać już teraz, gdy są lekkie oznaki zużycia czy może zaczekać jeszcze jak już będzie bardzo źle? Może tak być, że praktycznie z dnia na dzień sprzęgło bardzo się "poluzowało w swoim zachowaniu"? Póki co świeżo co wydałem na niego 3 tyś w naprawe i nie uśmiecha mi się znowu 2 tyśie na sprzęgło...

Pozdrawiam wszystkich kierowców

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Olej temat...aż ci się wys...ra całkiem w trasie...wtedy będziesz się martwił...na zaś nie ma co się martwić...:)
Na razie żeby się nie ślizgało to możesz zrobić dziurę w dzwonie skrzyni i wsypywać piasek...powinno ci się mniej ślizgać...:)

A w ogóle to śliski temat...:)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Mozesz okreslic w ktorym momencie skoku pedala sprzegla samochod zaczyna ruszac?

Andrzej1917

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Zamość
Olej temat...aż ci się wys...ra całkiem w trasie...wtedy będziesz się martwił...na zaś nie ma co się martwić...:)
Na razie żeby się nie ślizgało to możesz zrobić dziurę w dzwonie skrzyni i wsypywać piasek...powinno ci się mniej ślizgać...:)

A w ogóle to śliski temat...:)
Może dziurę w głowie ️
Automatyczne połączenie postów:

dwumasa, sprzęgło i łożysko oporowe do wymiany i problem z głowy po tym co opisujesz
Dwumasa jest Dobra - bo nie ma żadnych Hałasów ️

Do góry Bottom