• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęt do immobilizera

Filip90

Początkujący
Punktów
0
Witam, jaki sprzęt polecacie to zczytywania kodu pin immo ze sterownika, licznika itp w europejskich samochodach?

Filip90

Początkujący
Punktów
0
dzięki! Czy poza czytaniem immo można jeszcze coś zrobić przez ten tester? Czy ciężki jest w użyciu?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Moze opisz dokladnie co chcesz robic?
Co chcesz z tym kodem immo robic?

Filip90

Początkujący
Punktów
0
Właśnie sprawdziłem cenę tego UHDS i cena mnie zabiła. Szukam raczej czegoś tak do 10 tys. Chciałbym nauczyć się zajmować wszystkim co związane z immo bo słyszałem że są z tego dobre pieniądze, więc tak:
1. Jaka kopiarka do kluczy, czy te tanie za 2000zł dają radę z grotami
2.Jaki przyrząd od zczytywania kodu immo i programowania kluczy, cena do 8000-11000zł?, ale nie obrażę się jak będzie tańszy :D . Czy jednym sprzętem, będę mógł obsłużyć większość samochodów? Czy duża jest różnica między autel im508, a autel 608

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Autel IM508 lub IM608 jest tego sporo na internecie. Poszukaj informacji

Filip90

Początkujący
Punktów
0
Z internetu dowiedziałem się jedynie że im508 w przeciwnieństwie do im608 nie robi diagnostyki oraz że oba testery nie obsługują mercedesa i bmw.
Czy jednak jeżeli chodzi o zczytywanie pinu oraz prgoramowanie to posiadają taką samą liczbę samochodów w których mogą wykonać te czynności?
co w takim razie polecacie do bmw i mercedesa?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
czyta czyta a zamknieta grupa jest od kiedy pamietam to forum i czy ona by cos wniosła do tematu to watpie.
Jaki sprzet do immobilizera i 10 koła-nie widze tego jakos patrzac przez swoj pryzmat.
IMMO to nie tylko OBD ze tak powiem i szybka robota za porzadne pieniadze po złączu ale trafiaja sie rowniez te przykre sprawy.Musimy miec troche sprzetu do odczytu ee i fls rowniez na stole,czasem z demontazem organow(tu sie kłania sprzet lutowniczy na szczescie chyba najtanszy w tym wszystkim) a czesem nie.Pasuje cos rowniez do wyciagania ee/fls po obd czy bench.Jezeli rozmawiamy o wyłączaniu w starych trupach i nie tylko a jezeli mamy znowu rozmawiac o IMMO(czyt.klucze)to znowu inna bajka i nastepne zabawki/rowniez do pinów.
Uwazam ze ten temat sklada sie z wieloletniego odkładania na sprzet a po drodze jego wymiana na nowsze/lepsze/inne/ze swiezymi aktualizacjami itd.Nie powiem bo temat fajny i czuje sie w nim jak ryba w wodzie a i tak czasami mam wrazenie ze dalej jestem glupi jak osioł bo zawsze mnie cos zaskoczy i powiem w nerwach ze znowu nie mam czym zrobic tego czy tamtego bo ładowanie kasy w sprzet tego typu to nie konczaca sie opowiesc .To tak w skrocie.

za 5k kupisz sobie frezarke reczna do kluczy i programator jakis,za nastepne 5 jakas zabawke i co dalej,osobiscie mam 9 progów(frezarke tez i cos do OBD tak samo,bench itd) i nie to ze mi sie wydaje,ja to wiem ze czesto dalej nie mam czym zrobić prostej roboty.Jest to smutne ale prawdziwe.Bron boze nie zniechcecam,pisze tylko jak to wyglada w realu.Walcz jak chcesz to robić i odkładaj kase bo 10K mysle ze tj 1/5 bo za chwile jak ci sie to spodoba to bedziesz chiał ugrysc znowu cos innego bo juz wpadłes w wir i zabraknie pudełeczek w szufladzie :D
Mam nadzieje ze moimi wypocinami coś ci nakresliłem a kto twierdzi ze jest inaczej/ze jest pieknie ładnie i ze zrobisz wiekszosc na sprzecie z ryzu niech rzuci kamieniem w moja strone.
Pozdrawiam i zycze rozwoju i łatwych tematów kazdemu(nikomu nie zazdroszcze i inie zabiore)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Jesli chodzi o autela 508 i 608 to immo jest identyk i obydwa robia mercedesa i bmw jesli o immo chodzi. IM608 ma tez diagnostyke na wysokim poziomie ale nie ma mozliwosci kodowan online w mercedesie i bmw jak np. 908.
Sprzet godny polecenia ale sam nie wystarczy zeby wszystko robic.
Mysle ze najpierw pasuje troche wiedzy teoretycznej bo pozniej sie okaze ze kupisz sprzet za gruba kase a 80% roboty odstawisz na bok bo albo Cie strach obleci albo nie bedziesz wiedzial jak.
Nie zawsze jest instrukcja ktora prowadzic za reke. Jak sie dowiesz ile nowy FEM do bmw kosztuje to sie zastanowisz 2 razy czy ruszac czy odeslac

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Musisz kolego autorze mieć inne dochody. Z tego nie postawisz pieknego domu i nie kupisz mieszkania dzieciom w Warszawie czy Lublinie. Bedziesz cale zycie dokarmial firmy handlujace sprzetem i abonamentami. Czasem posiedzisz nad truchłem pare godzin hehehe za np 500zl. Ja za wymianę regulatora w altku w koparce wezme 200 za 15 minut roboty, odkrecenie dwoch 13stek i dwóch torxow.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Temat do ogarnięcia bo przecież święci garnków nie lepią. Zwróć uwagę na to, że od skutków tego rodzaju działalności nie ma ubezpieczenia, ubezpieczyciel przyjmie od Ciebie składkę ale nigdy nie dostaniesz odszkodowania za popełnione szkody. Najważniejsze koledzy wspomnieli, bardzo duży wsad finansowy na start i ciągłe inwestowanie bez końca a ceny usług spadają i wciąż nowe roczniki aut i wciąż czegoś brakuje. W sprawie frezarki dogadają się na początek z klucznikiem z okolicy, żeby naciał Ci taniej , unikniesz choć tego wydatku na starcie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Bedziesz cale zycie dokarmial firmy handlujace sprzetem i abonamentami
cos wtym jest,Diagu bardzo ty mnie zaimponowałes,zarty zartami ale nie oszukujmy sie.

że od skutków tego rodzaju działalności nie ma ubezpieczenia, ubezpieczyciel przyjmie od Ciebie składkę ale nigdy nie dostaniesz odszkodowania za popełnione szkody.
jak mogłem zapomniec o tak waznej rzeczy:confused:a zaliczyłem kilka wtopek i jedyna ubezpieczalnia była moja kieszen i determinacja.
Biore czasem jakies fajne tematy mechaniczne dla odskoczni i czesto dochodze do wniosku przy takich pracach ze elektronika momentami to jakies nieporozumienie

Filip90

Początkujący
Punktów
0
doskonale wiem i zdaję sobie sprawę że mój budżet, a tym bardziej doświadczenie jeżeli chodzi o immo będzie mnie blokować, dlatego na samym początku interesuje mnie jedynie zczytywanie pinu przez obd, bez żadnej roboty na stole. Jest to bardziej wkład początkowy, który z czasem będzie wzbogacony o coraz to inne sprzęty.
Tak w ogóle, z racji że mój warsztat głównie zajmuje się mechaniką mam pytanie czy z takich rzeczy właśnie jak immo jest aż tak dobry zarobek i czy jest tyle roboty, że warto zainteresować się tym tematem? Chodzi mi o to że jeżeli mam mieć taki przypadek raz na tydzień lub dwa to nie wiem czy warto się tym zajmować

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
czy z takich rzeczy właśnie jak immo jest aż tak dobry zarobek i czy jest tyle roboty, że warto zainteresować się tym tematem?
Tematem warto się zainteresować ale czy to jest opłacalny biznes?? Wątpię. Koszty sprzętu nie małe a ceny usługi zaniżane przez "garażowców z clonami" .
Diagu trafnie ujął - zarobek to dziś maja największy firmy produkujące pudełeczka.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
doskonale wiem i zdaję sobie sprawę że mój budżet, a tym bardziej doświadczenie jeżeli chodzi o immo będzie mnie blokować, dlatego na samym początku interesuje mnie jedynie zczytywanie pinu przez obd, bez żadnej roboty na stole. Jest to bardziej wkład początkowy, który z czasem będzie wzbogacony o coraz to inne sprzęty.
Tak w ogóle, z racji że mój warsztat głównie zajmuje się mechaniką mam pytanie czy z takich rzeczy właśnie jak immo jest aż tak dobry zarobek i czy jest tyle roboty, że warto zainteresować się tym tematem? Chodzi mi o to że jeżeli mam mieć taki przypadek raz na tydzień lub dwa to nie wiem czy warto się tym zajmować
Może na początek z kimś z forum dogadaj się w sprawie współpracy wysyłkowo, z czasem zobaczysz ile będzie takich tematów i czy się opłaca

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Przykro patrzeć jak nie docenia sie specjalistów a np taki przyglup za kolkiem tira spokojnie wychaczy 8 kola i jeszcze zdąży sie nachlac.

Filip90

Początkujący
Punktów
0
Może na początek z kimś z forum dogadaj się w sprawie współpracy wysyłkowo, z czasem zobaczysz ile będzie takich tematów i czy się opłaca
wątpię że ktoś będzie u mnie czekał ponad tydzień czasu, zwłaszcza że konkurencja robi to od ręki

Do góry Bottom