• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprzęt na początek

Lukasz2124

Początkujący
Punktów
2
Kupić to można różne programatory, ale czy później się to zwróci, czy to przyniesie zyski, albo czy jak uwale sterownik to czy będzie dało się z tego jakoś wybrnąć

Lukasz2124

Początkujący
Punktów
2
Wiadomo, że trzeba dać z siebie dużo,
to już kolejny level :)
pisząc wprost: masz dostęp do odpowiednich plików. albo doświadczenie i wiedza gdzie znaleźć, albo znajomości. więc wychodzi znowu, że trzeba praktyki.
Całe sedno, to dostęp do odpowiednich plików, lub umieć naprawić te pliki, wylutować, przylutować, podłączyć programator to chyba nie jest problem, dobre oprogramowanie, ale na pewno ktoś musiałby pokazać podstawy, żeby na próżno w miejscu nie stać, domyślam się że nauczyciela ciężko znaleźć, bo każdy obawia się konkurencji.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Wiadomo, że trzeba dać z siebie dużo,

Całe sedno, to dostęp do odpowiednich plików, lub umieć naprawić te pliki, wylutować, przylutować, podłączyć programator to chyba nie jest problem, dobre oprogramowanie, ale na pewno ktoś musiałby pokazać podstawy, żeby na próżno w miejscu nie stać, domyślam się że nauczyciela ciężko znaleźć, bo każdy obawia się konkurencji.
To jest zdobywanie doświadczenia, nic innego. Nie wystartujesz, nie zaczniesz, nie potkniesz się to nie będziesz nic wiedział.

Kezasik97

Nowy
Punktów
0
Tylko, że na slave tylko klepie odczyt i zapis na zakodowanych plikach, ciężko się czegoś nauczyć. Zależy jakie ma podejście do tematu. V54 owszem, najlepsze lata ma za sobą, ALE daje podgląd na to "z czym to się je", jak podejść do pewnych tematów i czy ogólnie będzie mu te leżało, czy po kilku miesiącach stwierdzi, że ma to gdzieś. Aut, które są w obiegu, a V54 je jeszcze obrabia jest masa i wbrew pozorom nie są to nie wiadomo jakie starocie - przykład, ostatnio robiłem Infiniti QX70 z 2013roku bodajże i na pokładzie miało EDC16. Beemki z M47 i M57, 2008, 2009, 2010r też EDC16, a popularne do kopania. Wiem, że V54 to zrobi tylko po BDM, a KT200 po bench, ale z drugiej strony, przy ryzyku związanym z tą robotą, wyobrażasz sobie, żeby ktoś się bał otworzyć ster? @Kezasik97 sam się musi zastanowić co i jak chce robić i od czego zacząć, ale nie sądzę, żeby porwał się "prosto z ulicy" na Kessa w slave.
Bardziej będę dążył do tego żeby samemu robić tylko wiadomo na sam początek nie kupię urządzenia ori za 25k ponieważ nie potrzebuje takiego na sam początek ponieważ dużo czasu zajmie mi nauka wszystkiego tak naprawdę a i tak będę chciał zacząć od łatwiejszych rzeczy bardziej VAG mnie interesuje ale z czasem podejrzewam że dużo więcej marek
Tylko właśnie tak od samogo początku za co się zabrać czym się zająć i co takiego innego kupić z klon ?

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Piszesz że nie potrzebujesz takiego sprzętu na początek bo będziesz się tego uczył ale nie da się tego uczyć nie mając sprzętu i kółko się zamyka. Prawda jest taka że trzeba dużo zainwestować żeby móc się uczyć i zarabiać w tej branży a żeby się uczyć to oprócz sprzętu jeszcze trzeba mieć auta na których będziesz się uczył... fajny temat bo sam w tym siedze od lat i wciąż się uczę, samych programatorów mam za kilkaset tysięcy i ciągle czegoś brakuje i mało tego za każdy z nich trzeba płacić nie małe abonamenty, aktualizacje, dodatkowe adaptery, przejsciówki itp.

Do góry Bottom