• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprzeglo

SCS

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Nowa Sól
Zafiry nie pamiętam ale w zeszłym tygodniu robiłem Vectrę c i wuzek spada we 20 minut i jaki już piękny dostęp do skrzyni, a po ten na podnośniku łatwo ją zdjąć i założyć nie trzeba się jakoś specjalnie zapierać. Robota zrobiona na podnośniku dwukolumnowy, na kanale lub czterokolumnowym było by pewnie gorzej. A jak chcesz inny patent to silnik razem ze skrzynią do góryi na zewnątrz auta robisz. Clio mk2 jakiś czas temu tak obslugiwalem

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
wyrzucałem sanki w jednej Vectrze obróciły mi się nakrętki w nadwoziu w okolicy amortyzatora i było więcej roboty

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
u mnie chłopaki robią różnie. jeden wyciąga sanki a drugi odsuwa skrzynia na bok bez opuszczania sanek na tyle żeby wymienić sprzęgło.... jednemu i drugiemu najczesciej zajmuje to tyle samo czasu więc chyba dla własnej wygody warto te sanki opuszczać:) jak sie obruci nakrętka to spawają , grzeją....ale to jest wpisane w ryzyko:)

w oplach z tego co kojarzę to czesciej miałem problem z odkręceniem pompy od wspomagania nad przekładnią kierownicza niż z samymi śrubami od belki/sanek.

A

Anonymous123

Opuszczam sanki razem z maglem. Magiel rozpinam pod pedalami. Sanie w dół z wahaczami, lacznikami stabilizatora. Nie odkrecam nawet polosi, po zdjeciu sanek obracam mcperson i podwieszam półosie do łap podnosnika. Zafira, vectra c, astra h benzyna 3-4h, diesel 4-6 h jak nie ma niespodzianek.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Z tego co kojarzę to vectra c ma dostęp do nakrętek oczkowym kluczem. Nie wiem czy wszystkich ale napewno do tych koło amortyzatora bo miałem kiedyś przypadek ze się obracaly. Gdzieś tam jest jakaś dziura w profilu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Wywalam sanki. Magiel zostawiam na aucie (zabezpieczam opaskami zeby nie wisial). Jak sie obkrecaja nakrętki a nie ma dojścia to tnę śruby. Potem wycinka okienek rewizyjnych i nowe nakrętki + śruby na koszt klienta oczywiście. Ostatnio w Astrze G dwie śruby trzeba było ciąć.

Do góry Bottom