• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stuki w układzie kierowniczym Megane III

CzechuLG

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
Od roku mam problem z układem kierowniczym. Przy poruszaniu kierownicą na postoju lewo prawo słychać puknięcia. Jakby w kierownicy coś delikatnie trzymało i po ruszaniu nią lekki stuk i idzie dalej. Jest to uzależnione od temperatury. W zimę problemu nie ma. Gdy temperatura na zewnątrz jest około 20 stopni to się zaczyna pojawiać. Nie od razu tylko po iluś kilometrach przejechanych. Gdy upały na zewnątrz to często od razu bez jazdy. Przekładnia kierownicza (końcówki+drążki w zestawie) na nową z ASO została wymieniona w sierpniu 2024. Po wymianie identycznie. Dwa miesiące temu wymienione amortyzatory wraz z kompletnymi mocowaniami na górze. Po wymianie identycznie. Samochód to renault Megane III z 2008r. 2.0 F4RT.
Gdzie szukać problemu? Moje pomysły się skończyły.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
no to jak wymieniłeś dół to teraz pozostała góra- albo krzyżaki na kolumnie kierowniczej, albo wspomaganie.
jak pamiętam to masz elektryczne wspomaganie, czyli silnik na kolumnie. na początek rozbierz i wysmaruj baaardzo gęstym smarem ślimak gdzie kolumna łączy się z ośką silnika.

CzechuLG

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
elektryczne wspomaganie
Tak jest tam wspomaganie elektryczne.

Tym smarem pociągnąć tam gdzie krzyżak wchodzi do silnika?

Łatwo tam się dostać czy pół wnętrza trzeba rozebrać?

Załączniki

• Screenshot_2025-04-25-12-21-47-192_com.kiwibrowser.browser.jpg
    Screenshot_2025-04-25-12-21-47-192_com.kiwibrowser.browser.jpg
    340,3 KB · Wyświetleń: 6

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Mając rozebrany silnik warto też umyć benzyną ekstrakcyjną stojan wewnątrz oraz rdzeń wirnika tak aby nie zachlapać szczotek (które także trzeba sprawdzić czy równomiernie się starły dotykając wirnika podczas pracy, jeśli starły się za dużo i sprężynki je dociskające powodują nadmierny luz to wymienić szczotki na nowe lub zmienić sprężynki na bardziej dopychające).

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Tym smarem pociągnąć tam gdzie krzyżak wchodzi do silnika?

nie krzyżak tylko gdzie ośka silnika napędza kolumnę...

tutaj na szybko zdjęcia z innych pojazdów:

1745578952011.png

1745579021774.png

1745579084555.png

chodzi, żeby "zakleić" gęstym smarem luz :) czasami pomaga na dłużej, czasami na krócej. ale jeśli przestanie pukać to wiesz gdzie szukać.
Łatwo tam się dostać czy pół wnętrza trzeba rozebrać?
trochę jest do rozkręcania. co prawda nie robiłem tego konkretnie w megance, więc więcej nie podpowiem.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Jeśli chcesz wymienić to mam taki zespół silnik z kolumną

Do góry Bottom