• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z zamkiem drzwi MEGANE III

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Megane III 1.9DCI 130KM F9Q872 2009. Co jakiś czas, raz na jakiś czas ale coraz częściej zacina się zamek tylne prawe drzwi za pasażerem.

Problem występuje tylko przy otwarciu drzwi. W czasie mrozu działa perfekcyjnie nawet przy -14, problem się zaczyna jak robi się cieplej np. -2. Albo nie ma to znaczenia, nie wiem.

Po kliknięciu pilotem otwiera się samochód ale nie da się otworzyć tych tylnych drzwi klamką z zewnątrz a jedynie klamką od wewnątrz. Jak otworzę od wewnątrz i zamknę znów pilotem auto to działa normalnie. Aż znów się coś zatnie? Tylko co ? Problem się zaczął tej zimy ale jak mówię przy największych mrozach działa dobrze a jak mróz puszcza to szwankuje. Albo po prostu coś szwankuje bez znaczenia z mrozem.

Ktoś coś gdzie szukać problemu ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Szukaj problemu w tylnych drzwiach... Chyba proste... Wyczyścić zamek rozebrać boczek sprawdzać przrwody... To się robi nudne... Zamiast coś sprawdzić od razu na forum bez jakiejkolwiek diagnozy wstepnej... Skoro nie potrafisz zrobić tej diagnozy oddaj do warsztatu zapłać i masz spokój nikt na tacy Ci nie da gotowego rozwiązania a patrząc na wypowiedź nie umiesz tego zrobić ktoś Ci powie wymień zamek to taki jedzie i ślepo mówi mechanikowi wymień mi zamek ten głupi to zrobi a później masz pretensje do całego świata że dalej nie działa... Albo jezdzij nim tylko w mróz... A na cieplejsze dni kup drugi.... Tak wiem jestem cham buc itp itd ale już kilku takich forumowych klientów miałem wszechwiedzacych internetowych co łykają jak pelikan...

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Tak wiem jestem cham buc itp itd
Haha e tam co najwyżej baby ci brakuje albo walentynki nie wypaliły :p zdarza się.

A w temacie:
RAZ: Potrafię rozebrać drzwi spokojna głowa.
DWA: Bardziej ciekawiło mnie czy ktoś w tym aucie ma/miał podobny problem. Nie siedzę całe dnie w warsztacie jak mechanik i nie za bardzo mam czas jeździć z rozbebeszonymi drzwiami. Po to jest forum aby zawęzić zakres potencjalnych prac - ale mogę się mylić.

TRZY: Nie znam się aż tak - ale chciałem ustalić czy to kwestia zamka czy samych drzwi - bo skoro drzwi otwierają się od środka to znaczy że zamek działa i otwiera się.

Mimo wszystko dzięki za twój przepiękny monolog :) następnym razem przyjdę tu już z rozwiązanym problemem żeby nie było płaczu :p

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
To kolego tym bardziej jak nie masz 15-20 min żeby sprawdzić lepiej i prościej zaprowadzic na warsztat.. Ja bym sprawdził kable przy zamku i złącze w drzwiach plus wszystkie kostki jeśli są w środku wygląda to na zielone kable albo styki badz jakieś zwarcie spowodowane wilgocią... Akurat baba na walentynki się postarała i dała :cool:

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
postarała i dała
Hahaha to chociaż tyle :p
Poobserwuję - ale zamek działa bo otwiera i zamyka to coś z klamka z zewnątrz bo od środka otwiera. Teściowa w lato zajebała strasznie drzwiami może coś się przesunęło. Ale poobserwuję. Chyba ze tak się psuje zamek że otwiera zamyka a jedynie klamka z zewnątrz nie działa czasem. Mechanik wiele nie zdziała (rozbierze poskłada) samem trzeba ustalić co i jak.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Hahaha to chociaż tyle :p
Poobserwuję - ale zamek działa bo otwiera i zamyka to coś z klamka z zewnątrz bo od środka otwiera. Teściowa w lato zajebała strasznie drzwiami może coś się przesunęło. Ale poobserwuję. Chyba ze tak się psuje zamek że otwiera zamyka a jedynie klamka z zewnątrz nie działa czasem. Mechanik wiele nie zdziała (rozbierze poskłada) samem trzeba ustalić co i jak.
To broń boże nie idź do dentysty z zębem bo Ci jeszcze nie pomoże, sam kombinerkami rwij ...

Do góry Bottom