• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Subaru 2.0 EJ201 - remontu nadszedł czas ?

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
Witam wszystkich.
Z góry informuję , że nie jestem mechanikiem z wykształcenia ani z zawodu ( pracuje w biurze ) i zajmuję się wyłącznie swoimi samochodami oraz samochodami , które są u mnie pozostawiane z pełną świadomością ich właścicieli :rolleyes: dodam , że naprawy wykonuję nieodpłatnie / hobbystycznie , więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym poznać Wasze opinie dotyczące poniższego zagadnienia.
Usterka lub usterki występują w samochodzie Subaru Legacy 1999 rok , licznik pokazuje 350.000 km , silnik 1994 cm3 , cztery cylindry , bokser , wolnossący , ręczna skrzynia biegów.
Silnik gaśnie podczas hamowania w celu zatrzymania samochodu lub chwile po wrzuceniu biegu jałowego podczas gdy samochód jeszcze się toczy.
Podczas postoju , na biegu jałowym obroty utrzymują się w granicach 700 - 800 obrotów na minutę.
Odpalanie "zimnego" silnika po długim postoju samochodu i pozostawienie go na biegu jałowym nie spowoduje zgaśnięcia silnika i silnik osiąga temperaturę roboczą ( około 87 stopni Celsjusza ) po czym można normalnie jeździć samochodem i usterka nie występuje.
Odpalenie "zimnego" silnika po długim postoju samochodu i próba jazdy do chwili osiągnięcia temperatury roboczej ( około 87 stopni Celsjusza ) kończy się w chwilach opisanych wyżej.
Do chwili obecnej zdiagnozowałem / "naprawiłem" :
Skaner diagnostyczny wyświetlił błędy sondy lambda oraz czujnika spalania stukowego.
Czujnik spalania stukowego był uszkodzony mechanicznie , pęknięta obudowa w kilku miejscach oraz miejsce montażu do silnika było bardzo skorodowane.
Sonda lambda wyświetlała wartość 0,650 - 0,670 mV bez względu na obciążenie i obroty silnika.
Wymiana tych części ( używane , sprawne ) nie usunęła usterki a wcześniejsze błędy nie wyświetlają się do chwili obecnej.
Korekty długoterminowe są cały czas w granicach wartości minus dwadzieścia , więc poszedłem w stronę uszkodzonego regulatora ciśnienia paliwa lub uszkodzonych wtryskiwaczy / jednego wtryskiwacza.
Regulator utrzymuje ciśnienie 2,2 bar zgodnie z tym co jest napisane w serwisówce, więc pozostają do sprawdzenia wtryskiwacze a tego jeszcze nie zrobiłem.
W wolnej chwili :
wymieniłem uszczleki kolektora ssącego - nie pomogło
wyczyściłem przepustnice i ustawiłem czujnik położenia przepustnicy na wartość 0,5 V zgodnie z serwisówką - nie pomogło
Wyczyściłem zawór biegu jałowego - nie pomogło.
Zmierzyłem kompresję i tutaj trochę się zdziwiłem , ponieważ według serwisówki ciśnienie sprężania powinno być na poziomie 10 - 13 bar , dolny limit to 9,4 bar a dopuszczalna różnica pomiędzy cylindrami to 0,5 bar.
Ten silnik ma ciśnienie sprężania : 1 cylinder = 13,5 , 2 cylinder = 13,5 , 3 cylinder = 14,0 , 4 cylinder = 14,5
Czy możliwe , że olej silnikowy dostaje się do komory spalania i uszczelnia pierścienie na tyle , że cylindry mają wyższą kompresję ?
Wyjąłem świece i kamerą endoskopową zrobiłem zdjęcia komory spalania oraz tłoków ( załączyłem zdjęcia ) i okazało się , że jest dużo nagaru co może potwierdzać teorię z przedostającym się do komory spalania olejem.

Przede mną :
1. test wtryskiwaczy
2. test szczelności silnika
3. sprawdzenie luzu zaworów

Liczę na Wasze podpowiedzi.

Pozdrawiam !

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
naprawy wykonuję nieodpłatnie
Chętnie zostanę twoim klientem...:) podaj adres...:)
Nawet browara ci czasem postawię...oczywiście jeżeli naprawisz, a nie spierdzielisz...:)

Do reszty - to patrzcie i uczcie się - tak się pracuje - a nie tylko byście z klientów kasę zdzierali...złodzieje:p:)

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
Chętnie zostanę twoim klientem...:) podaj adres...:)
Nawet browara ci czasem postawię...oczywiście jeżeli naprawisz, a nie spierdzielisz...:)

Do reszty - to patrzcie i uczcie się - tak się pracuje - a nie tylko byście z klientów kasę zdzierali...złodzieje:p:)
Skoro nie pobieram opłat to nie możesz być moim klientem a jedynie mógłbyś zostać petentem ... :p ... pomyślę ;)
Pracę w biurową odreagowuję w garażu a przy okazji mam "misję" aby chronić moich petentów przed Wami ... zdziercami i okradaczami :cool:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Usterka jest pewnie banalna , ale pracownikowi biura nie chce się ujawnić.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Jeśli to biuro projektowe np to tez będę potrzebował pomocy nie odpłatnej. Macie jakies forum? Podam wymiary lazienki

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
Jeśli to biuro projektowe np to tez będę potrzebował pomocy nie odpłatnej. Macie jakies forum? Podam wymiary lazienki
Zdecydowanie to nie jest biuro projektowe, więc nie będę umiał Ci pomóc, ale możesz podać wymiary i popytam swoich petentów ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A jakie to biuro ?:)

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Biuro , które w niedziele przyjmuje petentów a nie klientów i na dodatek przynosi takie profity
A czemu każesz ludziom płacić ?
Powinieneś za darmo robić, tak jak chcesz aby inni za darmo ci auta naprawiali...:)
To trochę hipokryzja z twojej strony, nie sądzisz ?:)

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
A czemu każesz ludziom płacić ?
Powinieneś za darmo robić, tak jak chcesz aby inni za darmo ci auta naprawiali...:)
To trochę hipokryzja z twojej strony, nie sądzisz ?:)
Przecież napisałem , że to petent a nie klient, więc o jakich płatnościach piszesz ? Chyba wiesz czym się różni pierwszy od drugiego ? ;)
To ja naprawiam im za darmo, więc ... yyyy jakoś to słowo hipokryzja źle się tutaj znalazło.
Uważasz , że napisaniem wypowiedzi na forum naprawiasz ludziom auta ?
Serio ? :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Uważasz , że napisaniem wypowiedzi na forum naprawiasz ludziom auta ?
Oczywiście, bo moja wiedza to też jest wartość, dzięki której po prostu zarabiam na życie...:)
Tak jak ty nie chcesz zdradzić źródła swego dochodu za który się utrzymujesz...a może wielu ludzi by chciało skorzystać za darmo z tego z czego ty czerpiesz profity...:)
Napisz w czym ty innym możesz pomóc za darmo, a może właśnie ktoś będzie potrzebował, to ci pomoże tu z mechaniką...:)

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
Oczywiście, bo moja wiedza to też jest wartość, dzięki której po prostu zarabiam na życie...:)
Tak jak ty nie chcesz zdradzić źródła swego dochodu za który się utrzymujesz...a może wielu ludzi by chciało skorzystać za darmo z tego z czego ty czerpiesz profity...:)
Napisz w czym ty innym możesz pomóc za darmo, a może właśnie ktoś będzie potrzebował, to ci pomoże tu z mechaniką...:)
Pisząc post na tym forum nie sądziłem , że dotyczy ono barteru.
Miałem nadzieję, że forum jest od wymiany poglądów i szeroko rozumianej chęci pomocy a nie do wyszukiwania klientów :D
Przeczytłem tutaj już wiele postów i w żadnym z nich nikt oficjalnie nie prosi o płatność za poradę.
Ty jesteś pierwszy, który tak stawia sprawę , więc wyceń proszę koszt usunięcia wyżej opisanej usterki przez napisanie instrukcji krok po kroku ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja tam nic nie potrzebuję...:)
Ale tak jak napisałem wcześniej -
A w ogóle to już mi się nie chce ciągnąć tematu...poczekaj może ktoś się zgłosi i ci pomoże...:) pzdr
Automatyczne połączenie postów:

A nie czekaj jednaj potrzebuję...:) potrzebuję aby mi ktoś naprawił samochód za darmo...:p bo mi się nie chce...:)

grzebolog

Początkujący
Punktów
1
Trzeba tak było od samego początku ... "nie wiem , nie znam się , nie orientuję się , zarobiony jestem" :D
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za poświęcony czas :rolleyes:
Ps. Napisz coś więcej o tej usterce / naprawie i koniecznie czy to jest Twój samochód czy samochód Twojego klienta :D

Do góry Bottom