• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

SUV ok. 130-140 tys. PLN

Punktów
0
Cześć,

Interesuje mnie zakup samochodu typu SUV (albo crossover?) o wartości około 130-140 tys. (odchylenia maksymalnie 10%). Zakup finansowany w 95% (100%) gotówką. Oczywiście im taniej tym lepiej. Zależy mi w tym aspekcie przede wszystkim na relacji cena/jakość.

Samochód chciałbym, żeby był najlepiej nowy (z salonu) natomiast biorę pod uwagę również samochód używany ale z niskim przebiegiem (do 25-30 tys. km maksymalnie) z uwagi na moje „potrzeby”, o których poniżej. Auto planuje eksploatować przez minimum 7-8 a może i 10 lub więcej lat w zależności od jego stanu i zasobności swojego portfela (prawdopodobnie przebieg wyniesie około 20-25 tys. km rocznie). Ogólnie jest to zakup długoterminowy, bardziej konsumpcyjny a nie inwestycyjny choć jak auto utrzyma przynajmniej większą cześć swoją wartości to byłbym bardzo zadowolony.

Jeśli chodzi o moje „oczekiwania” i cechy auta, na które zwracam szczególną uwagę to:
  • Niezawodność i bezawaryjność – chciałbym, żeby był to samochód, który nie będzie się psuć po przejechaniu 1000 km i w którym nie wystąpi spirala psucia (naprawy co chwile) nawet jak będzie to auto na 5 letniej gwarancji. Chce wsiadając za kółko czuć się pewnie (w granicach rozsądku), że przejadę nim długi dystans np. 1000-2000 km i nie będzie poważnych awarii – wynika to z moich osobistych już doświadczeń z samochodami używanymi, którymi jeździłem, nie chciałbym ponownie przez to przechodzić.
  • Ekonomia spalania – zależy mi, żeby nie był to samochód, który będzie palić ogromne ilości paliwa szczególnie biorąc pod uwagę, że będę go eksploatował zarówno w mieście jak i na trasach.
  • Komfortowe i wysokie zawieszenie – zależy mi, żeby auto dobrze radziło sobie z nierównościami, studzienkami, progami itd.
  • Wygląd – nie będę oszukiwać, że chciałbym, żeby to auto wyglądało fajnie. Oczywiście jest to kwestia subiektywna i dostosowana do budżetu.
  • Automatyczna skrzynia biegów – chciałbym, żeby był to automat ale jak będzie to solidna manualna skrzynia biegów to się dostosuję.
Więc te ww. czynniki myślę, że biorę jako priorytetowe pod uwagę. Reszta oczywiście się też dla mnie liczy ale biorąc pod uwagę budżet jestem świadomy czego mogę się spodziewać i nie liczę na wielkie cuda.

Analizuje już ten temat od roku i moje typy to obecnie:
  • Volvo XC40 (Momentum Core, automat);
  • Hyundai Tuscon (Executive, 1.6 T-GDI 180 km lub hybrydowy 230 km);
  • Cupra Formentor (190 km 4x4, automat) – ale nie podobała mi się jakość jego wykończenia wewnątrz i jest niżej zawieszony/mniejszy;
  • Honda HR-V – tylko jakoś średnio mnie przekonuje;
  • Alfa Romeo Stelvio – niestety nówki są wg mnie za drogie (ok. 170k PLN), a używanych trochę się obawiam;
  • Mercedes CLA 180/200 – nie jest to SUV ale odkiedy wszedł w 2019 r. bardzo mi się podoba natomiast po skonfigurowaniu jego cena mocno wzrasta i przewyższa mój budżet;
  • Dacia Duster – nie wiem czy zapewniłby mi odpowiednią jakość, której oczekuję;
  • Mazda CX5 – jakoś takie mam mieszane odczucia co do tego auta ale nie mówię nie;
  • Kia Sportage (ta najnowsza generacja) – niezbyt mi się podoba front ale nie widziałem jej na oczy;
  • Hyundai Kona;
  • Toyota RAV4 – mam wrażenie, że jak się ją odpowiednio skonfiguruje to robi się droga.
Byłbym wdzięczny za wasze opinie, sugestie, propozycje i zdanie. Jest to dla mnie temat ważny bo samochód to ostatnia rzecz materialna jaką chciałbym posiadać. Natomiast nie mam faworyta chociaż najbardziej przekonują mnie obecnie Volvo XC40 oraz Hyundai Tuscon ale liczę na pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Skoda Kodiaq ze skrzynia DSG - dostepna zarowno z TSI jak i TDI.
Dziekuje i pozdrawiam.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Wybierz coś z KIA najlepszy stosunek cena / jakość / wyposażenie . Jak masz dom jednorodzinny i jeździsz na krótkich odcinka skusiłbym bym się na elektryczne kia e-niro szczególnie że państwo uruchomiło dopłaty 19 000 zl .

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Mam dziwne wrażenie, że wszystkie te twoje wymarzone auta po przekroczeniu 200tys zaczną powodować problemu, których sobie nie życzysz.
Szukaj Suva który naj mniej straci na wartości i ma najdłuższą gwarancje. Mija 5 lat sprzedajesz auto i kupujesz nowe.
Jakbym miał budżet to też bym celował chyba w nowe Kia/Hyundai lub Toyota

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@Piotr_Ł toyota każe za 5 lat gwarancji dopłacić 5 000 zł a jak chcesz z niej skorzystać to okazuje się że ta cześć jest z niej wyłączoną - przekonałem się na własnej skórze .
Teraz biorę same kia bo maja 7 lat gwarancji i wiem że ona działa . Co ważne za te 7 lat gwarancji nie płacisz ani złotówki , gdzie w innych markach trzeba dopłacić do wydłużonej gwarancji .

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Niestety nie można Ci doradzić porównujesz Dacia ,Toyota ,Volvo. Kompletny brak świadomości i wiedzy o motoryzacji.

Do góry Bottom