oskarrasiak
Nowy
- Punktów
- 0
Cześć,
Interesuje mnie zakup samochodu typu SUV (albo crossover?) o wartości około 130-140 tys. (odchylenia maksymalnie 10%). Zakup finansowany w 95% (100%) gotówką. Oczywiście im taniej tym lepiej. Zależy mi w tym aspekcie przede wszystkim na relacji cena/jakość.
Samochód chciałbym, żeby był najlepiej nowy (z salonu) natomiast biorę pod uwagę również samochód używany ale z niskim przebiegiem (do 25-30 tys. km maksymalnie) z uwagi na moje „potrzeby”, o których poniżej. Auto planuje eksploatować przez minimum 7-8 a może i 10 lub więcej lat w zależności od jego stanu i zasobności swojego portfela (prawdopodobnie przebieg wyniesie około 20-25 tys. km rocznie). Ogólnie jest to zakup długoterminowy, bardziej konsumpcyjny a nie inwestycyjny choć jak auto utrzyma przynajmniej większą cześć swoją wartości to byłbym bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o moje „oczekiwania” i cechy auta, na które zwracam szczególną uwagę to:
Analizuje już ten temat od roku i moje typy to obecnie:
Dziękuję i pozdrawiam.
Interesuje mnie zakup samochodu typu SUV (albo crossover?) o wartości około 130-140 tys. (odchylenia maksymalnie 10%). Zakup finansowany w 95% (100%) gotówką. Oczywiście im taniej tym lepiej. Zależy mi w tym aspekcie przede wszystkim na relacji cena/jakość.
Samochód chciałbym, żeby był najlepiej nowy (z salonu) natomiast biorę pod uwagę również samochód używany ale z niskim przebiegiem (do 25-30 tys. km maksymalnie) z uwagi na moje „potrzeby”, o których poniżej. Auto planuje eksploatować przez minimum 7-8 a może i 10 lub więcej lat w zależności od jego stanu i zasobności swojego portfela (prawdopodobnie przebieg wyniesie około 20-25 tys. km rocznie). Ogólnie jest to zakup długoterminowy, bardziej konsumpcyjny a nie inwestycyjny choć jak auto utrzyma przynajmniej większą cześć swoją wartości to byłbym bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o moje „oczekiwania” i cechy auta, na które zwracam szczególną uwagę to:
- Niezawodność i bezawaryjność – chciałbym, żeby był to samochód, który nie będzie się psuć po przejechaniu 1000 km i w którym nie wystąpi spirala psucia (naprawy co chwile) nawet jak będzie to auto na 5 letniej gwarancji. Chce wsiadając za kółko czuć się pewnie (w granicach rozsądku), że przejadę nim długi dystans np. 1000-2000 km i nie będzie poważnych awarii – wynika to z moich osobistych już doświadczeń z samochodami używanymi, którymi jeździłem, nie chciałbym ponownie przez to przechodzić.
- Ekonomia spalania – zależy mi, żeby nie był to samochód, który będzie palić ogromne ilości paliwa szczególnie biorąc pod uwagę, że będę go eksploatował zarówno w mieście jak i na trasach.
- Komfortowe i wysokie zawieszenie – zależy mi, żeby auto dobrze radziło sobie z nierównościami, studzienkami, progami itd.
- Wygląd – nie będę oszukiwać, że chciałbym, żeby to auto wyglądało fajnie. Oczywiście jest to kwestia subiektywna i dostosowana do budżetu.
- Automatyczna skrzynia biegów – chciałbym, żeby był to automat ale jak będzie to solidna manualna skrzynia biegów to się dostosuję.
Analizuje już ten temat od roku i moje typy to obecnie:
- Volvo XC40 (Momentum Core, automat);
- Hyundai Tuscon (Executive, 1.6 T-GDI 180 km lub hybrydowy 230 km);
- Cupra Formentor (190 km 4x4, automat) – ale nie podobała mi się jakość jego wykończenia wewnątrz i jest niżej zawieszony/mniejszy;
- Honda HR-V – tylko jakoś średnio mnie przekonuje;
- Alfa Romeo Stelvio – niestety nówki są wg mnie za drogie (ok. 170k PLN), a używanych trochę się obawiam;
- Mercedes CLA 180/200 – nie jest to SUV ale odkiedy wszedł w 2019 r. bardzo mi się podoba natomiast po skonfigurowaniu jego cena mocno wzrasta i przewyższa mój budżet;
- Dacia Duster – nie wiem czy zapewniłby mi odpowiednią jakość, której oczekuję;
- Mazda CX5 – jakoś takie mam mieszane odczucia co do tego auta ale nie mówię nie;
- Kia Sportage (ta najnowsza generacja) – niezbyt mi się podoba front ale nie widziałem jej na oczy;
- Hyundai Kona;
- Toyota RAV4 – mam wrażenie, że jak się ją odpowiednio skonfiguruje to robi się droga.
Dziękuję i pozdrawiam.