• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Grand Vitara II 2008 2.0 i gaśnie na postoju, przerywa podczas jazdy - ale nie zawsze

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Grand vitara II 2.0 benzyna 16V J20A rocznik 2008 (nowa buda , na łąńcuchu)
Problem jest taki że auto na światłach potrafi zgasnąć (lekko zafalują obroty i gaśnie) podczas jazdy np 4 czy 5 bieg (nie ma znaczenia) potrafi przerwać na ułamki sekund, zaszarpać tak jakby traciła zapłon, podczas jazdy np zdarzyło mi sie że jadąć wcisnąłem sprzegło i auto zgasło, dzieje sie tak nie zawsze czasami przez 3 dni jedzi normalnie a w innym dniu wariuje po czym potrafi sie uspokoic na kolejne pół dnia. Na kompie zaświeca sie check engine i błąd zbyt bogatej mieszanki P0172 (jak przerywa to i nie spala benzyny stad pewnie ten błąd , innych błędów nie pokazuje, wymieniłem w ciemno czujnik położenia wałka rozrządu ale na uzywkę wiec pewnosci ze sprawny nie ma ale nic to nie dało, myśle nad wymianą czujnika wału ale za cholere nie wiem gdzie on jest, nawet na allegro nie ma (na allegro są jedynie czujniki wałka ale nie wału) Jakieś sugestie? co to może być.
DOdam że luzy zaworowe po regulacji, sam robiłęm wiec są na 100% dobrze zrobione jakieś dwa miesiace temu.
Auto ma LPG i tak samo sie dzieje na LPG jak i na benzynie wiec pompa paliwa odpada
Gdzie szukać????

Ostatnia edycja:

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Sprawdź parametry bieżące. Dobrze było by nawet w momencie zafalowania.
Rzeczy do sprawdzenia może być mnóstwo... A jak auto z lpg to i nawet sama instalacja może bruździć.

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Instalak LPG raczej nie bruzdzi, niedawno nawet wymieniłem nowe wtryski LPG, nawet po odcieciu kompa LPG (wyjęciu bezpiecznika od LPG) na benzynie dzieie sie tak samo.
Cięzko mi sprawdzic to na zafalowaniu (zafalowanie jest lekkie , podniesie sie na około 1000 obr i spadnie i lekko sie podniesie i zgaśnie) bo to nie zawsze sie dzieje ale często, teraz np 3 dni było spokoju i dzisiaj znowu to samo.
Bład na kompie to P0172 - zbyt bogata mieszanka - tylko czego szukać? dzisiaj umyłem czujnik w przepływomierzu i wyczysciłem przpustnice. Jutro bede jechał wiec sprawdzę

katar14

Uczestnik
Punktów
1
świece nowe wymieniane 30 tys km nowe (irydowe) co do cewek nie wiem, ale nie poakkzuje żadnego błeduy wypadania zapłonu wiec raczej odpadają,
ponizej mój bład z ramek zamrożonych

Ostatnia edycja:

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Sprawdzałem też innymi programami i tyko ten błąd pokazuje, raczej to interfejs nawet za 10 000 pln nic innego nie pokaże (to nie mercedes gdzie trzeba mieć specjalny fejs) tym bardziej że odpianłem przepływkę, czujnik wałka, itp i błedy te były wychwytywane - nie sądzę że lepszy interfejs coś wiecej pokaże.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Lepszym jak to ująłeś sprawdzisz parametry rzeczywiste.
Samo falowanie może być spowodowane różnymi usterkami.
Ty, musisz sprawdzić na pracującym silniku co pokazują Ci czujniki.
A tym interfejsem to raczej tego nie zrobisz. Z zamrożonej ramki to można wróżyć jak z fusów w Twoim przypadku.

katar14

Uczestnik
Punktów
1
ten program tez pokazuje rzeczywiste i poakzue ze wszystko jest ok tylko że ciężko trafić akórat kiedu sie tak dzieje nie mam przy sobie lapka a jak dojadędo domu to zawsze jest ok.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ech... Podepnij to pod coś normalnego.
Uwierz, że z doświadczenia wiem, że te wszystkie elm, cudowne skanery bluetooth i inne dziadostwa z alledrogo za dobrze to nie pokazują...
Miałem okazję testować kiedyś takie coś i w parametrach rzeczywistych temperaturę powietrza zasysanego w porównaniu ze snaponem czy delphi przekłamywał w C5 o 11 stopni...

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Podobno do japonców i koreanców dobry program do diagnostyki do Cascade, za free i jest go pełno w necie dzisiaj sie dowiedziałem, juz zapodałem ale jeszcze nie trestowałęm, dzisiaj zrobiłęm 160 km i jeszcze tak dobrze mi sie nie jezdziło, płynnie i równiutko, wczoraj wieczorem umyłem czujnik przepływki i samą przepustnicę, nie wierzę w to zabardzo aby to pomogło wiec czekam co pokażą kolejne dni. dam znać.

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Po umyciu czujnika w przepływomierzu (benzyną ekstrakcyjną) oraz przepustnicy jak ręką odjął.
Vitara smiga aż miło juz 450 km , nigdy wczesniej tak dobrze nie pracowałsilnik jak po tym zabiegu, mam nadzieje ze to było to.
poniżej podaję linka do mojego chomika gdzie zamieściłem plik pdf w języku angielskim ale google ma teraz takiego tłumacza że można całe strony pdf tłumaczyć online(serwisówka dla GV II silnika 1,6i oraz 2.0i którą to posługuje się ASO a który to przesłał mi jeden gość z forum BMW na które uczęszczam i polecam ze względu na konkretne odpowiedzi i fachową poradę jeżeli chodzi o BMW http://www.dziadkowozy.com
serwisówka do silnika poniżej:
http://chomikuj.pl/katar14/Dokumenty/Su ... 0A+Engines)+2005+-+2008,5316194482.rar(archive)

katar14

Uczestnik
Punktów
1
Problem można uznać (taką mam nadzieje) za rozwiązany.
Jak pisałem wcześniej, po przeczyszczeniu przepływki i przepustnicy (chociaż obstawiał bym że winny był brudny czujnik przepływki zalepiony "sadzą") auto śmiga jak nowe juz 6 dzień codziennie po 150 km dzinnie bez najmniejszego problemu.

Do góry Bottom