• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Liana 1.4 DDIS, wchodzi w tryb awaryjny.

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Dzień Dobry.
Potrzebuję pomocy przy Suzuki Liana 1.4 DDIS 2004R.
Objawy:
Podczas jazdy przy przyspieszaniu nagle traci moc, i tak jakby przy określonym obciążeniu np: na 2 biegu przy 2800 obr, na 3 biegu przy 2200, a na 4 już przy 1800 obr. Dodam że na zimnym przez ten problem pojawia się rzadziej, natomiast na gorącym praktycznie przy każdym mocniejszym przyspieszaniu. Jest jeszcze jeden objaw na biegu jałowym kilka naście sekund chodzi normalnie, a kilka sekund głośniej, tak w kółko.

Po podłączeniu diaga wywala takie błędy:
P002- kontrola regulatora objętości paliwa
P0089- regulator ciśnienia paliwa
P0102- przepływomierz powietrza - zwarcie do GND
P1163- obwód egr
P1363- sygnał miernika przyspieszenia

Po skasowaniu zostaje tylko przepływka, a resztę błędów wyrzuca w momęcie odcięcia mocy.
Do tej pory:
Podmieniłem 2 przepływomierze sprawdziłem zasilanie, przejście i przebicia na wiązce wszystko ok, a błąd nie niknie co dziwne w parametrach dobrze pokazuje temperaturę powietrza, masę powietrza, ale ilość już cały czas 0 g/s.
Podmieniłem 3 zawory sterujące EGR, parametry w każdym przypadku 0%, a błąd pojawia się tylko w momęcie odcięcia mocy, można tydzień jeździć nie obciążając silnika i błędu nie ma.
Myślałem że wina będzie w kości ECU więc go rozłupałem, mimo że elektronikiem nie jestem ale proste luty głównej kości umiem odnowić, jednak ta operacja też nie przyniosła skutku, przepływka jak i EGR

Jeśli chodzi o regulator ciśnienia paliwa to jest dopiero zagadka, podmieniłem 2 i kupiłem nawet nowy i każdy zachowuje się tak samo:
Na wolnych obrotach pokazuje jakieś 320 bar, za chwile przez kilka sekund 450 bar i to jest ten moment głośnej pracy silnika, jednak wtedy żaden błąd się nie pojawia. natomiast podczas jazdy czujnik ilości paliwa nagle odcina z 31 mg/c na 18 mg/c jak na wykresie IMG_20190825_093135.jpg IMG_20190825_093155.jpg

widać że mimo że silnik się rozpędza ledwo to dawka paliwa jest nie zmienna.

I teraz w czym problem czy jest jakiś inny czyjnik regulujący paliwo czy ECU się sypie, przy czym sterowników na Alledrogo jest 3 szt 2 po 500 i jeden za 3000 zl :)
wiec zanim zdecyduję się na taki zakup chciałbym poznać wasze opinie i porady, Dziękuję.

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Nie sprawdzałem, ale nie generowałoby to wycieków paliwa gdyby był zapchany?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ze schematu trzeba sprawdzić co "wisi" razem z regulatorem. Ten drugi element może zakłócać pracę regulatora. Może to pedał gazu ?
Twarda praca jest skutkiem za wysokiego ciśnienia paliwa, w tym momencie ECM ogranicza
paliwo i auto przestaje jechać.

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Sprawdzałem na wykresie parametry potencjometry pedału gazu i w momencie odcieńcia nie widać żadnych odchyleń ani pików czujnika... Zauważyłem że kiedy silnik jest zimny wtedy jest wszytko ok ale też nie zawsze, natomiast kiedy już jest gorący wtedy nie ma jazdy. Dziwne że w momencie odcieńcia wyrzuca wszystkie te błędy razem jednocześnie. No i dziwne że nie steruję Egr mimo że na 95% jest sprawny i że wywala błąd przeplywki mimo że pokazuje generalnie przepływ i temperaturę. Zastanawiam się czy nie dać Sterownika do wgrania od nowa programu,

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Ok więc zobaczę co z tym powrotem itd. zapisałem się na to forum żeby uzyskać pomoc, zaczerpnąć z doświadczenia innych i podzielić się swoim, nigdy nikogo nie obrażę na tym forum bo to tylko zasmiecanie forum i nabija ie sobie punktów. Wiec darujcie sobie takie bezpomocne posty bo i tak będę je ignorował

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ok więc zobaczę co z tym powrotem itd. zapisałem się na to forum żeby uzyskać pomoc, zaczerpnąć z doświadczenia innych i podzielić się swoim, nigdy nikogo nie obrażę na tym forum bo to tylko zasmiecanie forum i nabija ie sobie punktów. Wiec darujcie sobie takie bezpomocne posty bo i tak będę je ignorował
nie bądź sztywniak. :) i nie składaj obietnic których nie dotrzymasz

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
A ja coś czuję, że przelew na którymś wtrysku puszcza za dużo paliwa. Traci mu się na chwilę ciśnienie (na wykresie tego nie ma)

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Przyjrzę się temu. Chociaż wtryski były regenerowane niespełna rok temu u dobrego fachowca.

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Podczas jazdy nie słychać żeby pracował głośniej jedynie na biegu jałowym ma takie momenty głośnej pracy. Dzięki za podpowiedzi, chciałbym mieć jak najwięcej Punktów zaczepienia zanim wezmę się ponownie za ten wóz.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jest różnica pomiędzy zapotrzebowaniem na paliwo w czasie jazdy- na biegu jałowym.
Kiedyś w dci było podobnie, i wymiana zaworka pomogła. Na krótko ale zawsze.
Potrafisz zrobić test na przelewy, czy tylko gupoty pisać?

...i nie udawaj speca od diesla aku czy olejów, bo na kilometr czuć, że nie za bardzo masz o tym pojęcie.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Na "krówkę " wydoić wtryski. I będzie wiadomo ...choć jak znamy życie Nie 《ZA》wszę..:D i postów nikt tu sobie nie nabija chyba że o pogodzie chcesz pogadać....

eMCsi

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Radom
Ja osobiście go nie naprawiłem co mogłem to sprawdziłem. Wszytko było ok. Wiec wysłałem klienta z autem do elektronika i coś tam udało mu się zdziałać wiem tylko że dość długo walczył ze sterownikiem.

Do góry Bottom