• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Splash 1.0 65KM silnik K10B dziwny dźwięk jak silnik zimny.

Punktów
0
Miasto
Błonie
Witam.
Od miesiąca jestem posiadaczem samochodu suzuki jak w temacie. Po uruchomieniu silnika gdy jest zimny, wydaje dziwny dźwięk z dolnej części silnika z okolic koła pasowego. Ale gdy silnik się rozgrzeje tego dźwięku nie słychać lub jest bardzo słabo słyszalny ze trzeba się wsłuchać by usłyszeć. Nie potrafię określić co to może być. Na początku byłem przekonany że to paski, a może jakieś łożysko lub coś z alternatorem.
Muszę dodać, że po zdjęciu pasków nic się nie zmienia, dźwięk jest taki sam. Naciskanie sprzęgła, włączanie biegu itp. Głos się nie zmienia więc łożysko oporowe lub inne ze skrzyni trzeba wyeliminować.
Może to coś z rozrządem lub pompą olejową ?? Ale kontrolka ciśnienia oleju gaśnie w chwili uruchomienia silnika nawet na gorącym silniku. Czy w tych typach silników czyli K10B wymienia się łańcuchy ?? Chciał bym być pewny zanim wywalę kupę kasy a to nie będzie np. rozrząd.
Bardzo proszę o pomoc, jeżeli ktoś wie lub spotkał się z takim przypadkiem jak mój.Poniżej link do ścieżki dźwiękowej pracy silnika.
Pozdrawiam.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Myślisz że ktoś ci powie przez internet skąd dochodzą te dźwięki? Daj auto do mechanika niech oslucha, stetoskopem sprawdzi i będzie wiedział...

Punktów
0
Miasto
Błonie
No to najłatwiej daj do mechanika. Albo będzie wiedział albo nie. To po co to forum ?? Jak Ty tak podchodzisz do sprawy. Ja tez trochę zajmuję się mechaniką, ale dla siebie i czasami dla znajomych. Ale może ktoś miał już podobny przypadek i może podzielić się wiedzą.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kolego, nieraz mając auto na warsztacie, ciężko jest zdiagnozować, a co dopiero po nagraniu. Ktoś napisze łańcuch, ktoś pompa a ktoś jeszcze co innego. Masz auto u siebie, weź stetoskop i posłuchaj jak kolega wyżej radzi.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No to najłatwiej daj do mechanika. Albo będzie wiedział albo nie. To po co to forum ?? Jak Ty tak podchodzisz do sprawy. Ja tez trochę zajmuję się mechaniką, ale dla siebie i czasami dla znajomych. Ale może ktoś miał już podobny przypadek i może podzielić się wiedzą.
No mówić do ciebie a ty swoje... Ja tego nie robię ze złośliwości tylko dobrze radzę. Jeszcze nie było tak żeby przez forum zdiagnozować stuki czy dźwięki wydobywajace się z silnika, pojedziesz do mechanika to ci powie i obada, jak źle zdiagnozuje to będzie poprawiał, czym się przejmujesz ty płacisz za to żeby było ok a czy on wymieni łańcuch rozrządu czy cały silnik to nie twoja sprawa, on ponosi odpowiedzialność za to...

Do góry Bottom