• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

szarpanie autem podczas ruszania-prosba o pomoc (honda civic vi)

marczi90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zabrze
Witsm serdecznie

Problem polega na tym, ze gdy chce ruszyc z 1biegu lub na wstecznym auto niemilosiernie cale trzesie z przodu jakby silnik chcial wuskoczyc cos jakbym mial na maksa reczny zaciegniety i chcial ruszyc. Potem gdy juz rusze i wrzucam kolejne biegi problemu niema choc zauwazylem tez, ze ostatnio ciezej operuje sie galka biegow tak jaby jej poslizgu brakowalo musze ciutke mocniej popchac drazek zeby wskoczyl kolejny bieg. A oto kilka rzeczy jakie zauwazylem w ostatnich 3tygodniah zanim ten objaw sie pojawil:

-silnik jakby bardziej wibruje gdy stoje i mam odpalone auto to czuc wyrazniej niz koedys jak wibruje kierownica drazek biegow i cale auto niesa to wibracje mocne ale wczesniej niebylo takich

-ostatnio jechalem troszke szybciej i chcialem sprawdzic czy dziala mi vtec i na 2 biegu rozpedzilem auto do 5tys obrotow vtec sie wlaczyl, ale niemoglem za cholere potem wrzucic kolejnego biegu skrzynia sie zaciela. Dopiero gdy zjechalem na pobocze zgasilem i zapalilem auto znow moglem zmieniac biegi,ale dzien lub dwa pozniej pojawil sie wlasnie problem z ruszaniem na 1biegu

-od dluzszego zauwazylem ze pasek klinowy wydaje dziwny dzwiek jakby cos sie gdzies tam rozsypalo metalowego i gdy sie kreci to buja sie na boki niewiem czy to rolka napinacza cxy co innego. Niemialem kasy na naprawe i mudialem tak jezdzic teraz dopiero chce to wszystko zrobic.

- zaczelo mi wiecej spalac paliwa

-zanim tak zaczelo szarpac to wymienilem filtr powietrza na taki tani szajs za 15zl ledwo go wepchnolem

Jesli komus chcialo sie to wszystko ptzeczytac to bardzo dziekikuje i bede wdzieczny za wskazowki. Wesolych swiat wszystkim

Aha no i wazna usterka od 3 tyg strzela mi lewy przegub to moze miec zwiazsk?

-jak chce wjechac na wysoki kraweznik lib szybko ruszyc z !iejsca to mam problem bo kola jakby kreca sie wtedy w miejscu jakby na lodzie staly

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Jeżeli masz problem z układem przeniesienia napędu, a wiesz że przegub to element przeniesienia napędu to sobie sam odpowiedz czy ma to związek z twoimi objawami czy nie. Jak wygląda zawieszenie silnika?

marczi90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zabrze
Szczerze mpwiac to niewiem jak becnie ale miesiac temu bylo auto u mecvanika bo mial robiony przegub prawy i poza tym bylo wszystko wporzadku. Czyli to moze byc przez ten przegub? Wiesz co ja jestem totalnym laikiem to moje 1 auto. Myslalem, ze przegub tylko stuka przy ruszaniu na skreconych kolach

Ja tak z tego co czytam to podejrzewam te elementy:
-,przegub wewnetrzny
-poduszki silnika
-sprzeglo
-polosie
Ale ja jestem zielony wiec moze pierdziele bez sensu dlatego tez zalozylem ten temat

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Wnioskuję że kupiłeś auto mocno zużyte,sypie się po kolei wszystko i tak już co chwila będzie coś siadało. Myślę że nas tu wkręcasz,po za tym proszę zwróć uwagę na swoją pisownię,bo opis jest bezładny.

marczi90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zabrze
Sorry za pisanie z bledami, ale mam uszkodzony ekran. No a jakie mogłem kupić auto za 2tys. A z czym wkręcam? W styczniu kupuję nowe lecz to chcę dać tacie żeby sobie do pracy dojeżdżal, ale chcę mu je dać względnym stane

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
"]jak chce wjechac na wysoki kraweznik lib szybko ruszyc z !iejsca to mam problem bo kola jakby kreca sie wtedy w miejscu jakby na lodzie staly.Raczej to auto do tego typu jazdy się nie nadaje,a koszty doprowadzenia go do stanu bezstresowgo użytkowania mogą sięgnąć ceny zakupu.Daj komuś kumatemu do oceny.

marczi90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zabrze
Dzięki. A co to jest za część co na zdjęciu wskazuje palcem?bo mi ona wydaję taki dźwięk jakby świst cykanie i ta gumowa osłona jest pęknięta a jak tą część dociskam palcem to przestaję cykac

Załączniki

• IMG_20171225_132749.jpg
    IMG_20171225_132749.jpg
    2,7 MB · Wyświetleń: 24

marczi90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zabrze
Kurde wiele nauki mnie czeka. A to pierdzielę to poduszki jakaś 100zl przegub 80zl szczęki na tyl też 80zl to wychodzi 260zlczesci robocizna to góra stówka bo to mój dobry znajomy i on więcej nie chce to chociaż tyle dobrze pytanie czy się opłaca bo na złomie dostanę 500 zł to wolę dać tacie żeby smigal sobie do pracy poza tym dopiero wymieniałem całe hamulce z przodu wszystkie przewody hamulcowe alternator i sworznie to szkoda by było teraz dawać na złom. A Co sądzicie o Skodzie Octavii 1 bo chcę kupić auto do 5000 zależy mi tylko na tym żeby było w miarę duże

Zgadza się to będzie łapa bo jak naciskam sprzęgło to dźwięk znika

Ostatnia edycja:

marczi90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zabrze
Niewiem hehe

Ok już wiem tuleje. Tak są ok byłem na kontrolnym przeglądzie i tylko szczęki bo mam nierówne hamulce i przegub poza tym jest ok. Koledzy proszę o nienasmiewanie się ze mnie bo jestem żółtodziobem i waszego żargonu nieznam i używajcie go między sobą:D ja też zacznę używać slownictwa z mojej dziedziny to też się posmiejemy:D to jest moje pierwsze auto mialem dwa tysiące napalilem się że kupię auto handlarz widział że niekumaty i wcisnol człowiek uczy się na błędach

Do góry Bottom