• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie na zimnym

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Witam,
Sorry, że zawracam głowę, ale mam taki problem. Zawsze na zimnym silniku auto (Fiat Siena 1.4 '98) szarpie niemiłosiernie. Nie ma znaczenia czy to benzyna czy gaz. Filtry wymienione, paliwo jest i to nie mało. Przewody sprawdzone zewnętrznie - brak uszkodzeń i iskrzenia. Pomiary rezystancji wykazały odpowiednio:
7,47
5,83
5,15
4,6 Ohm'a
kolejność patrząc od rozrządu.
Świec jeszcze nie sprawdzałem, bo zbyt ciemno na jakąkolwiek robotę pod blokiem, a do garażu nie mam na razie dostępu.
Tak myślę, że skoro to nie zależy od paliwa, to chyba tylko układ zapłonowy albo powietrzny zostaje, dobrze myślę?
Bo jak już się rozgrzeje i osiągnie temperaturę pracy to jest wszystko w porządelu.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Pozdrawiam

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Wymień świece i powinno pomóc.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Jutro wymiana świec i przewodów profilaktycznie. Dzięki za zainteresowanie

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jak masz LPG to pamiętaj, że przerwa między elektrodami na swiecy zapłonowej musi być 1/5 mniejsza. Żebyś nie pisał później dlaczego nowe przewody lub cewka siadła.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a nie łapie gdzieś lewego powietrza? może któraś odma ma małą nieszczelość, może jakiś o-ring jest stary i na zimnym przepuszcza, co powoduje szarpanie, a jak się rozgrzeje to mięknie i zaczyna uszczelniać..

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Problem rozwiązany? bo każdy tu zaczyna się głowić nad rozwiązaniem ;)

Tutaj kolego castandson większość wirtuozów potrafi jedynie założyć temat związany z problemem, oczekując na wskazówki jak szybko i tanio naprawić auto. Jak już problem zostanie rozwiązany to większości nawet się nie chce udzielić odpowiedzi czy pomogło. Bo zakładam scenariusz, że jak już autor postu nie udziela się to problem rozwiązany. A szkoda bo byłaby lektura dla potomnych...

Do góry Bottom