• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie-problem z chipem

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam Wszystkich.

Jakiś czas temu zauważyłem szarpanie na ciepłym silniku jeśli silnik się nagrzał do 90 ale dystans jaki przejechałem był krótki odczuwałem lekkie szarpnięcie inaczej było po dłuższej trasie szarpał ale palił odrazu. Wymieniłem kilka dni temu rozrząd i pasek wielorowkowy od tamtej pory auto zachowuje się innaczej tj. Nie ważne ile przejadę jeśli się nagrzeje szarpnie mocno + teraz dłużej kręci zanim odpali.

Drugi problem mam taki że po zdjęciu chipa (pd2) auto jest strasznie zamulone i nie jest wstanie jechać szybciej niż 100km/h z chipem mogę jechać ile tylko pocisne. Czy to jest tak że demontując chip muszę dokonać na nowo mapowanie czy problem tkwi gdzieś indziej?

Trzecie pytanie krótkie choć zastanawiające. Czy to normalne że jak odpalam silnik to na biegu jałowym spalanie mam 0.5 a po nagrzaniu już 0.9. Jeśli nie jest to normalne to co może być przyczyną?

Collier89

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Ale to że przestaje jechać po wyciągnięciu samej kostki moze mieć znaczenie? Czy po samym odpięciu kostki powinnien jechać po staremu?

Do góry Bottom