• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpie silnikiem.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Witam. Mógłby mi ktoś doradzić:) Mam astre 1 silnikiem 1,4 16v. Jeszcze nawet nie zdąży zapalić się kontrolka od rezerwy paliwa w baku, a już zaczyna szarpać silnikiem. Ale to tylko wtedy kiedy jedzie się pod góre. Jedzie się pod góre momentalnie traci moc i w momencie odzyskuje. Przejedzie 10 metrów i znowu traci moc i odzyskuje. Jest to na tyle krótkie że w momencie kiedy traci tą moc to silnik nie zdąży zgasnąć. Proszę o jakieś wskazówki.

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
najlepiej odłączyć przewód wylotowy od pompy paliwa i podłączyć tam manometr.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Pewnie w baku masz polamane korytko takie w kolo pompy ktore trzyma paliwo i niema problemu wtedy ze wzniesnieniami, jak bedziesz mial rezerwe sprobuj na recznym wejsc na jakims placu jak ci zgasnie to bankowo to co pisze, a wtedy wymiana baku

Emis

Gaduła
Punktów
1
Korytko. No może i tak. Ale ta pompa jest tak z boku przykręcana do baku. A co do ciśnienia to sprawdzę jutro. Ale to jest dziwne że tylko jak jest 1/4 paliwa w baku i się jedzie pod górę to tylko wtedy szarpie. Ale ok. Jutro postaram się sprawdzić to ciśnienie i dam znać.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Wyciągłem dzisiaj pompe ale kurcze nie dałem rady sprawdzić ciśnienia bo nie miałem jej jak podłączyć do manometru. Spróbuje w poniedziałek coś wykombinować. Ale jak była przykręcona do baku to śćiągłem przewód, przekręciłem kluczykiem to paliwem uderzyło na 2 metry do przodu. Pogadam z siostrą i powiem jej jaka jest sprawa że najprawdopodobniej bak do wymiany.

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
a jak masz więcej paliwa to nie szarpie ? auto ma gaz ?

a to że pompa daje na 2 metry to nie znaczy że ciśnienie jest ok.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Jak jest więcej paliwa to nie szarpie. Wyciągłem dziś pompe. Podłączyłem ją i na manometrze nic nie pokazało. Wskazówka nawet nie drgneła. Możliwe to jest? Może ja coś zle robię? Wyciągam pompe. Biorę akumulator, dwa kabelki. Łącze akumulator z pompą za pomocą tych kabelków. I wtedy pompa pracuje. No tylko że tak jak napisałem wcześniej wskazówka na manometrze wogólę się nie podnosi. (dodam że zegar mam przy pistolecie do pompowania kół, ale to chyba niema znaczenia?) silnik niema gazu. Ale gdyby pompa miała zbyt małe ciśnienie to pewnie silnik by ciężko palił, albo szarpał w czasie jazdy? A pali bardzo dobrze i szarpie tylko wtedy jak jest 1/4 paliwa w baku. Może to jednak wina tego baku?

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
musisz jej dać paliwo do tłoczenia bo na pusto nie wytworzy ci ciśnienia.
pompa nie może pracować na sucho bo sie spali.

Emis

Gaduła
Punktów
1
To jak mam sprawdzie cisnienie jak pod przewod ktorym ona podaje powietrze ja podlaczam manometr?

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
najlepiej jest to zrobić jak masz pompkę w baku wsadzoną podłączoną kostką.

nakładasz przewód na wyjście z pompy przekręcasz kluczyk i masz ciśnienie.

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
no i tu problem bedzie cięzko sprawdzić.
najlepiej mieć manometr z kawałkiem przewodu.

Bo takim to nie wiem czy sprawdzi.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Taki zwykły manometr chyba nie jest drogi to jutro kupie. A jak myslisz moze to byc wina tez baku?

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
tego do konca nie wiem zajrzyj do srodka i zobacz czy nic nie oberwanie nie ugięte pobujaj samochodem zobacz jak się paliwo przelewa.

Zbiornik raczej bym wykluczyło bo to rzadko sie trafia ale może jednak u ciebie jest tego wina...

Emis

Gaduła
Punktów
1
Zajrzec do srodka niema za bardzo jak:) chyba ze sie bak wyciagnie to wtedy tak. A mam jeszcze jedno pytanie. Obok pompy jest tez cos przykrecane? tez z tego wychodzi wezyk. Co to moze byc?

Do góry Bottom