• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

EGR Volkswagen Passat 1.9Tdi AVB 101km

k.urby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj nowy, zwracam się do was z pytaniem i liczę na konkrety. Mianowicie :
Mam problem z notorycznie zapalającym się błędem 'abgas werkstat' siedząc na Internecie wyczytałem oraz po kodzie błędu, że chodzi o zawór EGR. Mając wolną chwilę odkręciłem EGR był cały zabity taką zgorzelą, że nie miał prawa działać. Wyczyściłem dokładnie, dodatkowo sprawdziłem każde jedno każdy jeden wężyk podciśnienia wychodzący od Vaccum. I teraz tak : dwa były przetarte ale to w okolicach zaworu n57 sterowania turbo. Przed tym zabiegiem nie było podciśnienia wogóle w tym wężyku wchodzącym do EGR teraz jest. Auto odzyskało moc czuć że ciągnie już od 1500 obrotów w górę bo wcześniej nie było wysterowania turbo. Lecz problemem jest to, że jak zgaszę komputerem błąd abgas chwilę go nie ma (przykładowo wczoraj w pracy zgasiłem i w drodze do domu ok.20km nie zapalił się) w domu w ten sam dzień wsiadam w auto pojechałem do sklepu delikanie ani nie muląc ani nie pałując motoru; nagle *pyk* Abgas werkstat i pięknie paląca się kontroka check engine, auto moim zdaniem nie traci na mocy w tym momencie wogóle ani nie ma różnicy w spalaniu. Jedyne co to silnik od 3400 obrotów do końca moim zdaniem traci te 10% mocy (może to jest z tym związane, może nie, nie wiem). I teraz stąd moje pytanie do was, czy warto jest w 1.9tdi PD wymienić może ten egr na nowy wahlera, czy też może dokonać naprawy we własnym zakresie za 5zł dwoma kawałkami blaszki i śrubki w wężyk wychodzący od zaworu n18 (gdzieś wyczytałem że przy zaślepianiu całkowitym egr ten zawór się wywala fizycznie też jakby ktoś w tym temacie też się wypowiedział będę wdzięczny. Ostatnie pytanie jakie mam do was to czy trzeba koniecznie wywalać egr komuterem, nie mam komputera dostosowanego pod tą operację, czy coś się może dziać nie tak z silnikiem kiedy będzie wieczny błąd ? Dziękuję za chęci przeczytania mojego wypracowania na maturę z polskiego, czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A pewny jesteś na 100% że ten błąd odpowiada tylko za EGR i bezpośrednio za niego.
Może pośrednio?

k.urby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Tak
Automatyczne połączenie postów:

Zawór n18 działa bo chce 'zasysać palca' przed n18 jest juz tylko vaccum a pomiar ciśnienia na niej był robiony i jest wszystko cacy.
Automatyczne połączenie postów:

Sprzedaj auto jesli nie stac na naprawe za 300zł bo to nie ma sensu. Kup za to rower.
Najmocniej Pana przepraszam jeśli ma Pan za dużo pieniędzy, już usunąłem te zdanie. Pozdrawiam i dziękuję za naprawdę konkretną odpowiedź naprawdę mi ulżyło i pomogło.

Ostatnia edycja:

k.urby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
A pewny jesteś na 100% że ten błąd odpowiada tylko za EGR i bezpośrednio za niego.
Może pośrednio?
Błąd w wolnym tłumaczeniu mówi o spalinach/wydechu, myślę czy może nie jest to problem katalizatora albo sondy. Aczkolwiek gdyby coś było z którąś z tych rzeczy to by się palił inny błąd od sondy a nie od egr :/ Nie wiem może ktoś podpowie, na pewno nie jest to jedyny passat z tym problem.

k.urby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
19586 - EGR System: Przekroczenie wartości granicznej.
P3130

kwoli ścisłości *membrana klapy gaszącej nowa nie jest pęknięta i działa poprawnie*

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
W tym silniku zawór EGR nie jest sterowany przez elektryczny element wykonawczy. Przynajmniej nie bezpośrednio :)
Dodatkowo zawór EGR nie posiada żadnego czujnika położenia, który zwracałby feedback do sterownika silnika.
Zastanów się skąd ECU bierze informacje na podstawie których stwierdza, że przepływ jest poza zakresem i wyrzuca błąd i tam szukaj przyczyny.

Do góry Bottom