• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

szlifowanie szklanek zaworowych.

jan1919fm

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Oczywiście najpierw zamieniałem miejscami ,jeżeli udało się dopasować to nie była szlifowana ,a resztę żeby szlifować jak najmniej.

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Miałem taki sam przypadek przy regulacji zaworów w Toyocie 1.8 vvti - samochód z gazem i 8 zaworów miało złe luzy.
Po wyciągnięciu szklanek okazało się, że od spodu szklanki mają oznaczenia ale nie grubości szklanki w mm ale jakieś oznaczenia fabryczne typu 48 , 52 itp. Rozwiązałem problem tak, że pomierzyłem luzy zaworowe na poszczególnych zaworach a następnie zawiozłem szklanki do zakładu zajmującego się naprawą głowic i tam zeszlifowali je od wewnątrz - miejsce przylegania zaworu do szklanki.
Wszystkie zawory miały w ten sposób prawidłowe luzy a ja zapłaciłem za usługę 50 zł za 8 sztuk zamiast płacić za szklankę ok 90 zł za 1 sztukę.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no to też jest jakiś sposób. Ale wymyśliłem, że najpierw z tych 16 co mam sprobuje dobrze poustawiac chociaz 8 i zamowie kolejne 16 uzywanych za 50 zl i z tych 16 znowu uloze 8

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sa szklanki z plytkami, szklanki z pastylkami, i szklanki po prostu szlifowane fabrycznie na dany wymiar. Oczywiscie ze szklanek bez plytek i samych plytek nie mozna szlifowac od strony walka rozrzadu, szlifuje sie wiec spod szklanki (miejsce styku z trzonkiem zaworu) lub sam zawor. Jezeli ktos mysli ze w zakladach obróbki głowic ktoś smiga po szklanki pod wymiar to zle mysli, chyba ze problelem jest za duzy luz, wtedy szklanke trzeba wymienic. Szlifuje sie wiec albo trzonek zaworu (problematyczne troche bo zawor trzeba spinac i rozpinac), wygodniej wyjac szklanke i drapnac ja na odpowiednim sprzecie:)

Rash, jest prostszy sposob, zloz glowice, pomierz luzy. opisz dokladnie gdzie trzeba zebrac i smigaj z zaworami na magnesowke. Zaplacisz 100-200 zeta i spokoj albo oddaj glowice komus:) Szybciej i taniej Cie to wyjdzie:)

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
zamowilem 32 szklanki uzywane za 100 zl i pobawilem sie w zakladanie i sciaganie walkow kilkanascie razy i udalo sie chodzi jak lalka

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
zamowilem 32 szklanki uzywane za 100 zl i pobawilem sie w zakladanie i sciaganie walkow kilkanascie razy i udalo sie chodzi jak lalka
I chwała Ci za to, bo ryzyko że któraś pęknie jak to wygląda przy szlifowanych jest jak 1do 100 . Też nieraz szlifowałem na magnesówce ,ale nie jestem zwolennikiem tego.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Przeciez napisalem ze szklanek sie nie szlifuje, nie na magnesowce:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Hm, nie mowie o wypadkach o ktorych mowisz i ktore mi sie zdarzaly, np przeciskanie kol zebatych na pompach ktorych podobno sie nie naprawia czy dobieranie wałkow do skrzyn ktore podobno nie sa zamienne;p W gruncie rzeczy chodzilo mi o to ze szlifowane szklanek od strony walka rozrzadu definitywnie je niszczy ;p

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Gratuluje Rashu wytrwalosci ;) mam teraz 6 2.0 16v z trzepnietym zaworem i ten sam patent co u ciebie - szklanki o roznej grubosci :( Dobrze ze to tylko jeden :D Pozdrawiam.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
Gratuluje Rashu wytrwalosci ;) mam teraz 6 2.0 16v z trzepnietym zaworem i ten sam patent co u ciebie - szklanki o roznej grubosci :( Dobrze ze to tylko jeden :D Pozdrawiam.

dzieki :D tak na marginesie radzę sprawdzić luzy na wszystkich :D i oczywiscei jak bd sprawdzal to przykrecaj wszytkie mostki od walka bo na 2 mostkach lub na 3 walek sie wygina i zle to wychodzi :D

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Hm, nie mowie o wypadkach o ktorych mowisz i ktore mi sie zdarzaly, np przeciskanie kol zebatych na pompach ktorych podobno sie nie naprawia czy dobieranie wałkow do skrzyn ktore podobno nie sa zamienne;p W gruncie rzeczy chodzilo mi o to ze szlifowane szklanek od strony walka rozrzadu definitywnie je niszczy ;p
Jeśli chodzi o to ze się nie toczy juz zjechanych tarcz hamulcowych , czy spawanie wahacza i tym podobne dyrdymały wpływające na bezpieczeństwo na drodze , to jest wszystko ok.

Do góry Bottom