• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

szukam osoby do obróbki pliku ducato 14r 3,0jtdm dpf off

asz

Nowy
Punktów
2
szukam osoby do obróbki pliku ducato 14r 3,0jtdm dpf off. Sprawdzone rozwiazanie. Switch znalazłem ,ale nie wiem czy to wystarczy. Odpłatnie. Kogo polecacie do obróbki plików?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Ale po co chcesz się ładować w podwójne koszty . Po wyborach prezydenckich wchodzi kwota za przegląd 248 zł oraz nowa maszyna do sprawdzania spalin przy której nie przejdziesz przeglądu po dpf off .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
589
Ale po co chcesz się ładować w podwójne koszty . Po wyborach prezydenckich wchodzi kwota za przegląd 248 zł oraz nowa maszyna do sprawdzania spalin przy której nie przejdziesz przeglądu po dpf off .
Jak nie wejdzie teraz, to wejdzie za rok. A jak nie za rok to na mur beton za dwa.
Zrobią taki przemiał na stacjach diagnostycznych z chrupkami i dpfami, że ludziom buty pospadają.
Automatyczne połączenie postów:

Wiecie, że mi nigdy nie sprawdzali spalin. Odkąd pamiętam, nigdy. Diesle benzyny jeszcze raz diesle :D
Może po prostu ufają heńkowi :D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
Wiecie, że mi nigdy nie sprawdzali spalin. Odkąd pamiętam, nigdy. Diesle benzyny jeszcze raz diesle :D
Może po prostu ufają heńkowi :D

albo po prostu jak diagnosta widzi takiego cwaniaka to wie, że spalin nie przejdzie. więc nie chce robić sobie kłopotów i papierologii :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
589
albo po prostu jak diagnosta widzi takiego cwaniaka to wie, że spalin nie przejdzie. więc nie chce robić sobie kłopotów i papierologii :)
No co Ty, ja ich zawsze proszę żeby podpięli, to mówią że im się nie chce maszyny "rozgrzewać" :(
Automatyczne połączenie postów:

Poza tym dpf może Ci się uszkodzić w każdej chwili. Nawet tuż po wyjeździe ze stacji diagnostycznej. Maszyna również może się zepsuć i pokazać zły pomiar
Diagnosta nie wytłumaczy się tylko z korozji, spawów i łat, bo to nie mogło powstać nagle.

Tylko to trzeba mieć mózg zamiast styropianu. Jest SKP a SKP.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Po wyborach prezydenckich wchodzi kwota za przegląd 248 zł oraz nowa maszyna do sprawdzania spalin przy której nie przejdziesz przeglądu po dpf off .
To stacje splajtują i będzie wtedy kwik. Ale Polakowi nie przetłumaczysz, ze sposobem na większy zarobek nie jest krzyczeć większą stawkę.

asz

Nowy
Punktów
2
nie moje auto. Jak zaczną tak badać spaliny to połowa transportu stanie, i ukraina przejmie cały rynek w PL. Ale pewnie oto im chodzi

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Zawieszenia, hamulce, układ kierowniczy i inne ważne rzeczy też obowiązkowo "badają" a i tak śmietniki mają podbite przeglądy więc czym wy się martwicie? Nic poki co się nie zmieni. 10% stacji sprawdza poprawnie na powiedzmy 50% auta a reszta często nawet nie wjezdza nimi na stacje. Poki przeglądy robią za miskę ryżu to nie będą się starać.

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
Wyślij mi plik oryginalny bez żadnych obróbek. Jutro ustalę za ile i potwierdzisz czy robić lub nie.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
Już się za stacje biorą aż się wióry sypią. W mojej miejscowości 3 diagnostów poszło na zielona trawkę a reszta trzęsie gaciami i już nie za bardzo chcą brać w łapę .
Maszyna jest na tyle dobra że w Niemczech na tej maszynie 3 letnie fordy maja problem z przejściem przeglądu .
Ja rozumiem ze z jakąś bardzo drobne pierdołą można przepuścić ale samochody hamujące tylko na 3 koła to już gruba przesada .

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Nie muszą brać "w łapę" nie zauważyłem żeby ktokolwiek za cokolwiek się brał, wszyscy mają w d.... a gadanie że za stacje się biorą i takie tam to słyszę od 15lat i nic sie nie zmienia bo to tylko straszenie naiwnych więc bez hipokryzji proszę cię. Widze jakie auta do mnie przyjezdzaja i w jakim stanie więc bez jaj... diagności dają przeglądy nawet nie widząc auta i nie za łapówke tylko tak poprostu żeby nie tracić klienta.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
605
Miasto
Podkarpacie
@TeslaManiac Zgadzam się z tobą jeszcze do nie dawna też tak uważałam jak ty ale przez ostatni rok coś jednak drgnęło . Myślę że takim przełomowym momentem będzie nakaz robinia zdjęć na przeglądzie . To ukróci 90% lewych przeglądów .

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Może będzie, może nie... kamery tez miały być jak i wiele innych rzeczy a póki co nic się nie zmieniło. Kto i gdzie miałby przechowywac te zdjęcia? I co one dadzą oprócz tego że będzie widać przyciemnione szyby? Teraz też niby przegląd musi trwać ileś tam minimum czasu wedle systemu a diagnosci mają to gdzieś i nikt tego nie weryfikuje. W skrócie mówiąc przestańmy gadać jak to będzie za chwilę bo tak gadamy od dawna a nic sie nie zmienia.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-25
Miasto
Rybnik
Nie pamiętam dokładnie, urządzenie chyba się nazywało adt, projekt był taki, że dane z niego miały iść na tej samej zasadzie co przebieg do cepik. Urządzenie już w zeszłym roku przechodziło testy w Niemczech. W każdym razie dokładność urządzenia eliminuje każdą modyfikacje, czy usterkę.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Nie ma takiego urządzenia i nie będzie które eliminuje wszystkie modyfikacje i usterki.
To jest kolejny bełkot żeby zastraszać ludzi. Program sprawdza tylko numery kontrolne softa w aucie a to już dawno da się oszukać robiąc moda i cały system jest bezużyteczny oprócz tego że kolejne miliony z kieszeni podatników zostały wyprane ;)

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
diagności dają przeglądy nawet nie widząc auta i nie za łapówke tylko tak poprostu żeby nie tracić klienta.
Mógłbyś się zdziwić. Ok. 3 lata temu w Będzinie ustawili się na przeciwko SKP w kiosku z kamerą i kręcili od otwarcia do zamknięcia co wjedzie i co wyjedzie ze stacji. Po kilku dniach niebiescy zgarnęli dwóch diagnostów do wyjaśnienia. Jeden wyleciał z hukiem i zarzutami. O dwa wirtualne przeglądy poszło.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
No i? Czy to cos zmienilo że zrobili jakąś akcje jednorazową? Polityków też raz na kilka lat ukarają za coś żeby zrobić pokazówkę ale to nic nie zmienia... 3 lata temu mówisz... no i jaka zmiana w skali kraju jest dzięki temu?

Alpari

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Poza tym i tak zmuszą diagnostów do bardziej wnikliwych kontroli. Do tej pory do wiadomości zarządów dróg w 2020 roku w Warszawie i 2021 w Krakowie badali zdalnie jakość spalin w czasie jazdy. Urządzenia pracują na zasadzie teledekcji. Ponoć ITD zaczyna je testować. Urządzenie sprawdza jakość spalin, zaczytuje nr rejestracyjny i automatycznie sprawdza w CEPIK dane czy są zgodne z normą emisji. I nie muszą nikogo karać tylko poinformują listownie, że zabierają dowód rejestracyjny z powodu emisji spalin i masz 30 dni na zrobienie przeglądu. Wątpię, żeby po takiej adnotacji w CEPIKu diagnosta dopuścił auto do ruchu bez naprawy

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Poza tym i tak zmuszą diagnostów do bardziej wnikliwych kontroli. Do tej pory do wiadomości zarządów dróg w 2020 roku w Warszawie i 2021 w Krakowie badali zdalnie jakość spalin w czasie jazdy. Urządzenia pracują na zasadzie teledekcji. Ponoć ITD zaczyna je testować. Urządzenie sprawdza jakość spalin, zaczytuje nr rejestracyjny i automatycznie sprawdza w CEPIK dane czy są zgodne z normą emisji. I nie muszą nikogo karać tylko poinformują listownie, że zabierają dowód rejestracyjny z powodu emisji spalin i masz 30 dni na zrobienie przeglądu. Wątpię, żeby po takiej adnotacji w CEPIKu diagnosta dopuścił auto do ruchu bez naprawy
A co jeśli akurat wypala ci się dpf jak przejezdzasz obok takiego urządzenia? Zabiorą dowód bo masz sprawny system? A jak dojedziesz na stacje to już bedzie ok i co wtedy? Zapłacisz za przegląd jak frajer?

Do góry Bottom