• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

T4 nie wysprzęgla

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica

Damianekone

Bywalec
Punktów
5
Nowe nie znaczy dobre.

Tłumiki mogły się połamać ale czy sprzęgło pracowało ?
Działało przed wymianą czy nie.
podobno tak, ale wiesz jak to jest z klientami, samochod tez niby stał bardzo dlugo (8 lat chyba)
Automatyczne połączenie postów:

Stawiam na niepasujące sprzęgło, pytanie czy założone coś wartego uwagi czy jakiś "krzak"?
Jaki to rocznik?
założyony był luk, myślałem że źle dobrali, kupili w autolandzie, zamówiłem na wszelki wypadek w autopartnerze i przyszło mi dokładnie to samo, identyczne numery i wymiary tarczy
Automatyczne połączenie postów:

sprawdzę czy jak wcisnę łapę jakimś prętem zastępującym wysprzęglik czy skrzynia się rozłączy i umożliwi wrzucenie biegu

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Gdyby to było sprzęgło na linkę a nie hydrauliczne to bym wprost powiedział że to samoregulator na lince.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
A tam przypadkiem pod deklem bocznym skrzyni nie ma takiej dzwigienki wysprzęglajacej, która pękała? Kojarzę że kiedyś robiłem to - dzwigienka pęka i w momencie naciśnięcia sprzęgła się rozchodzi i jest brak sprzęgła

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Ja zakladam wezyk z strzykawa 100ml na odpowietrznik, wyciagam z niej tlok, nalewam plynu do strzykawy, odkrecam odpowietrznik i pompuje pedalem tak ze przeleje jakies 200-400ml plynu.
Lepiej jest wtłoczyć płyn . Mi się sprawdza.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja wiem, że w T4 była zastosowana kosmiczna technologia i że w związku z tym ciężko jest wyczuć na pedale czy sprzęgło ma moment przełamania, czyli rozłączenia... czy też pedał pracuje luźno w całym zakresie i nie rozłącza...:D
W ogóle te układy hydrauliczne sterowania sprzęgła to kosmiczne technologie, w chooj skomplikowane i ciężkie do ogarnięcia przez inżynierów, a co dopiero przez jakiegoś mechaniora... :D

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Ja wiem, że w T4 była zastosowana kosmiczna technologia i że w związku z tym ciężko jest wyczuć na pedale czy sprzęgło ma moment przełamania, czyli rozłączenia... czy też pedał pracuje luźno w całym zakresie i nie rozłącza...:D
W ogóle te układy hydrauliczne sterowania sprzęgła to kosmiczne technologie, w chooj skomplikowane i ciężkie do ogarnięcia przez inżynierów, a co dopiero przez jakiegoś mechaniora... :D
Kosmiczna technologia ale spróbujmy przez nią przebrnąć.
Masz możliwość zastosowania maszyny do wymiany płynu hamulcowego ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Masz możliwość zastosowania maszyny do wymiany płynu hamulcowego ?
Nie... ale tam nie ma potrzeby maszyną... wystarczy odkręcić wysprzęglik i skierować odpowietrznikiem do góry - reszty dokona grawitacja w ciągu 5 minut...:D
Tylko po co kombinować jak nadal nie wiemy podstawy
wyczuć na pedale czy sprzęgło ma moment przełamania, czyli rozłączenia... czy też pedał pracuje luźno w całym zakresie i nie rozłącza...
bo ja się nie doczytałem jak do tej pory takiej informacji...:D

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Niby grawitacja dokona ale nie do końca. Ja się trochę upieram bo niejednokrotnie maszyna uratowała mi tyłek.
Mając zamknięty układ i podając ciśnienie do zbiorniczka eliminujemy czy problem leży po stronie hydraulicznej, czy po stronie mechanicznej. Dużo nam to ułatwi diagnozę internetową :D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Niby grawitacja dokona ale nie do końca. Ja się trochę upieram bo niejednokrotnie maszyna uratowała mi tyłek.
Mając zamknięty układ i podając ciśnienie do zbiorniczka eliminujemy czy problem leży po stronie hydraulicznej, czy po stronie mechanicznej. Dużo nam to ułatwi diagnozę internetową :D
Oczywiście masz rację... ale obstawiam, że autor nie posiada takiej maszynki, więc dywagacje na ten temat można sobie darować...:D

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Szeryfie sworzeń kulowy po przeciwnej stronie łapy sprzeglowej do pompki, cały czy brak teflonu na nim?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
A jest tam łożysko podporowe wałka?
15 lat temu jak robiłem takie sprzęgło to jedna igiełka sie wysypała i nie było sprzęgła

Do góry Bottom