• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tarcze hamulcowe + klocki - ranking

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Witam,
jak w temacie, prośba do Was o jakby listę godnych uwagi tarcz hamulcowych z klockami powiedzmy ze średniej półki, chcę zachować kompromis, bo na jakieś badziewie szkoda czasu, pracy i pieniędzy, a z kolei wybitnie wysokiej półki jakościowej też nie potrzebuję, bo jeżdżę autem "normalnie", bez jakichś nadmiarowych zacięć sportowych....
Postanowiłem założyć ten temat, bo teraz już sama nazwa niewiele ma wspólnego z jakością niestety, a przykład, proszę:
jakieś 10-12 kkm temu założony cały zestaw (tarcze, klocki) niby szanowanej firmy Ferodo, wszystko wykonane zgodnie ze sztuką + sprawdzenie bicia piast + tarcz ( piasty miały 0,01mm, tarcze 0,03mm) czyli w porządku, w normie. Do przebiegu jak wyżej było ok, a pózniej zaczęły się problemy z wibracjami przy hamowaniu autostradowym z prędkości 120-130 km/h. Hamulce przez pierwsze 400km traktowane "z głową", delikatnie, nie przegrzane na pewno i co....i bez szału. Dodam,że na starym zestawie, oryginalnym, było wszystko w porządku.
Stąd prośba do Was co w dzisiejszych czasach będzie trzymało jakość, bo już sam nie wiem na co się zdecydować.
Dzięki za sugestie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Zależy co do czego.

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Generalnie chodziło mi o ogólną opinię jakości tarcz/klocków hamulcowych i tych polecanych, bo w zamyśle nie miałem na myśli konkretnego auta, bo dobrze by było żeby do każdego można było kupić część o przewidywalnej jakości.
A w tym konkretnie opisywanym przypadku miałem na myśli zestaw do Audi A4 B7, komplet na przód 288mm.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
TRW oraz ATE ...sporadycznie BBREMBO i BOSCH , inne marki mnie nie interesują ! Jak dotychczas zero problemów !!

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
TRW oraz ATE ...sporadycznie BBREMBO i BOSCH , inne marki mnie nie interesują ! Jak dotychczas zero problemów !!
Dokładnie tak samo głównie ATE i TRW bardzo sporadycznie Bosch , czasem klient chce tanio to zdarza się założyć ABE ale to wyjątki i na klienta odpowiedzialność

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Ja jeszcze często używam ferodo, też póki co bez problemów.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Tarcza poniżej 300mm ferodo/TRW/Bosch
Powyżej tylko ATE

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
No w moim przypadku jest poniżej 300mm, bo 288mm, ale z Waszych opinii rozważam ATE i TRW....to podobne jakościowo produkty czy jednak ATE to lepsze części, są droższe, więc teoretycznie lepsze, co sądzicie? Zdarza się możliwość kupienia podróbki? Macie też pozytywne opinie o Bosch....no nie wiem, jak wypada na tle dwóch powyższych?
Ferodo sobie odpuszczę, bo mam złe doświadczenia jak wspomniałem w pierwszym poście.
Generalnie chodzi mi o taki zakup, po którym hamulce będą pracowały właściwie i nie pojawią się wibracje po kilku tysiącach kilometrów.

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
A jeszcze zerknąłem na Textara...cenowo podobnie do ATE....opinie bardzo dobre jak w przypadku ATE.
To ta sama pólka jakościowa co ATE, lepsze gorsze?

carserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
19
Miasto
Bielsko- Biała
Ostatnio zakładam tarcze TRW ze wzgledu cena do jakości. Klocki juz nie koniecznie bo często piszcza

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
No i jak te tarcze TRW, dają radę, nie mają tendencji do szybkiego wichrowania/ krzywienia się?
Klocki jakie do nich sugerujesz?
Jazda "normalna" bez zacięć sportowych, do założenia na przednią oś.

Do góry Bottom