• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

TDCI - diagnostyka EGR

Master22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam, chciałbym prosić wszystkich Forumowiczów o pomoc. Posiadam Fiestę 1.4 Tdci z 2003 r. i mam problem z diagnostyką egr (pneumatyczny). Po podłączeniu do komputera nie ma co prawda żadnych błędów ale niepokoi mnie jego praca. Na biegu jałowym egr jest zamknięty na 50-60%. Po dodaniu gazu nagle wartość spada na 9,24% (nie ma możliwości żeby zeszło poniżej tej wartości) po czym na zatrzymaniu się np. na 2000 obrotów utrzymuje się na poziomie ok. 60%. Wystarczy minimalnie odjąć nogę z gazu (wystarczy milimetr) wartość spada na sekundę na 9,24% po czym znowu wraca na ok. 60%. Tak samo się dzieje jak dodam gazu o milimetr to przez sekundę spada na 9,24% i wraca do wartości ok.60%. W innym moim temacie (http://forum-mechanika.pl/threads/f...pie-przy-dodawaniu-i-odpuszczaniu-gazu.25853/) pisałem o szarpaniu autem przy dodawaniu i odejmowaniu gazu. Zaczynam powoli łączyć ze sobą te dwie rzeczy. Czy ktoś z Forumowiczów mógłby mi powiedzieć czy to normalne zachowanie tego zaworu czy jednak coś jest nie tak.

Ostatnia edycja:

Master22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Taki też mam zamiar. Myślałem, że może ktoś miał z styczność z takim problemem i może się wypowie czy to prawidłowa praca zaworu czy też nie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tego komputerem nie stwierdzisz czy prawidłowo działa

Master22

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Rozumiem. Bardzo dziękuję za uświadomienie mnie. Jak zaślepię go do będę wiedział.

Do góry Bottom