• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

technikum czy zawodówka

janek1997

Uczestnik
Punktów
0
Co mam zrobić? jestem w technikum samochodowym i nie wiem gdzie się lepiej nauczę zawodu, a chciałbym umieć go na perfekt (chociaż na dobry). Czy mam się przepisać do zawodówki, bo tam praktyki są w normalnym warsztacie samochodowym, a w technikum w tckp tarnów (tj. takie centrum gdzie jest praktyka (bardzo dużo dziedzin: np. informatyk, mechanik samochodowy itp.)) ale gówno za przeproszeniem tam robię. czy lepiej będzie nauczyć się tego zawodu w zawodówce? w zawodówce jest więcej przedmiotów zawodowych. W technikum mam praktyki przez 3 lata (1 klasa- 1 dzień praktyk w tyg.; 2 klasa-1 dzień; 3 klasa-1 dzień, a w 4 nie mam w ogóle), a w zawodówce mam praktyki też przez 3 lata ale dużo więcej dni (1 klasa - 2 dni; 2 klasa - 2 dni; 3 klasa 3 dni). Gdzie wybrać? przepisać się mam do zawodówki czy nie?
Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.:)

TomasO

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tokarnia woj. małopolskie
Sądzę, że nikt za Ciebie nie będzie decydował. Po ukończonym technikum, zdaniu egzaminu zawodowego i matury masz (na papierku) wykształcenie średnie oraz technika i otwartą drogę na studia. Ja osobiście po ukończonym technikum (mechanik pojazdów samochodowych) zostałem przyjęty na staż do autoryzowanego serwisu samochodowego (marka Ford). Staż trwał 6 miesięcy a następnie dostałem umowę na dwa lata. Podczas odbywania stażu bardzo dużo się nauczyłem a po jego ukończeniu pracowałem samodzielnie jednak starsi mechanicy doradzali mi w razie potrzeby.
Moim zdaniem ukończ technikum. Podczas nauki przykładaj się jak najlepiej do wiedzy teoretycznej i jeśli masz możliwość dogadaj się z bliskim serwisem mechanicznym by móc przychodzić w czasie wolnym żeby coś podglądnąć i przy okazji nauczyć się.

Garage

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Jak dobrze sobie radzisz w technikum to po co się przepisywać no chyba że masz kiblować to lepiej skończyć zawodówkę a później coś zaocznie chodzić aby maturę mieć (jeśli byś chciał). Mechaniki nie nauczysz się na perfekt w żadnej szkole. Szkoła da ci tylko namiastkę tego co cię czeka jako mechanika. Na to potrzeba przepracować w zawodzie kilka, kilkanaście lat. Motoryzacja ciągle się rozwija, wprowadzane są nowinki techniczne. Mechanik uczy się całe życie. Tak jak pisał TomasO dogadaj się z warsztatem samochodowym abyś mógł pracować w wolne dni od szkoły i zdobywać doświadczenie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Przepisz się do zsz a potem pójdziesz do technikum wieczorowego, zdasz maturę i na inżyniera :)

janek1997

Uczestnik
Punktów
0
Więc radzisz się przepisać do zawodówki? Lepiej się tam nauczę zawodu?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Pan Arni bardzo dobrze radzi. Sam byłem w tech. ale po tym co zastałem na warsztatach poszedłem do ZSZ. I powiem po 2 latach od skończenia szkoły że to był bardzo dobry wybór, bo z tech. mało kto pracuje na warsztacie. (Z tych osób co znam).

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Ja właśnie kończę technikum (zostały mi 3 miesiące) ;) mogę Tobie tylko powiedzieć , że przez te 4 lata nauczyłem się sporo rzeczy , są to co prawda podstawy ale dużo jest tych podstaw. Może w tym wszystkim pomogło mi to , że dużo grzebię po szkole u siebie , u kumpli zawszę coś zmajstruję . Nie wiem też jak wygląda Twoja szkoła pod względem zaplecza edukacyjnego , ja miałem okazje pracować na najnowszych testerach diagnostycznych VAS-ach, Auto-Com'ach , na stołach probierczych do badań wtryskiwaczy, symulatorach usterek , obs. takich programów jak ESI Tronic czy Autodata miałem praktyki na stacji diagnostycznej , a i nawet liznąłem takie działy jak obróbkę metali czy spawanie , o budowie silników podwozi czy elektryce nawet nie wspominam bo to katowaliśmy na praktykach jak i na lekcjach w szkole . Jest to tylko moje zdanie , wybór i tak należy do Ciebie ;) , ale ja osobiście polecam taką opcję jak TECH + praca po godzinach u jakiegoś szefunia :) przy wyborze praktyk uciekaj od majstrów XX którzy mają na wyposażeniu 2 porządne młotki i jeden zajebutny przecinak ale dobrze płaci to pójdę do niego , na początek nie ma co patrzeć na kasę tylko na WIEDZĘ ....

Ostatnia edycja:

motocykle_123

SuperMechanior
Punktów
8
Idź do zawodówki tam nauczysz się praktyki. W technikum masz jedynie praktykę jedynie w czecie klasie przez miesiąc i może raz w tygodniu. Nic sie raczej przez ten czas nie nauczysz. Chcesz się nauczyć idź do zawodówki

janek1997

Uczestnik
Punktów
0
ja właśnie nie mam praktyki na warsztatach samochodowych tylko w takim ośrodku tckp w tarnowie. i tam się nie dużo nauczę na mechanika. mój tata nie jest mechanikiem i tu problem, bo jeśli byłby to bym od niego się troche uczył, a tu lipa.

chyba właśnie jak radzi Pan arni, luku i motocykle przepiszę się na nowy rok do zawodówki, bo więcej się nauczę, będę miał praktyki w normalnym warsztacie samochodowym a nie w jakim ośrodku i chyba w przyszłości prędzej dostanę pracę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
chyba właśnie jak radzi Pan arni, luku i motocykle przepiszę się na nowy rok do zawodówki, bo więcej się nauczę, będę miał praktyki w normalnym warsztacie samochodowym a nie w jakim ośrodku i chyba w przyszłości prędzej dostanę pracę.
Pewnie;)

janek1997

Uczestnik
Punktów
0
technikum troche dupa, ale jak patrzyłem na zawodówkę to jest wiele więcej praktyk i lekcji z teorii zawodu.

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
technikum troche dupa, ale jak patrzyłem na zawodówkę to jest wiele więcej praktyk i lekcji z teorii zawodu.
Zawsze jest wiecej praktyk/lekcji zawodowych. Wszystko zalezy jakich masz nauczycieli, mlodych czy starych ktorzy beda Cie uczyc budowy jakze pieknego fiaciora/poloneza. A jak sam sie mozesz domyslic te czasy odeszly. Jezeli szkola ma mlodych nauczycieli ktorzy jezdza na targi/szkolenia wtedy mozna powiedziec ze czegos sie od nich dowiesz. Niestety ale taka jest prawda;) Sam koncze tech. zaoczne i to co pisze mam co weekend:D mimo ze sprzet w szkole jest to nauczyciele nie niewiedza jak obslugiwac urzadzenia:confused:. Po za tym radzil bym Ci zmienic profil na elektryka/elektromechanika. Mimo ze jest wiecej nauki to masz lepsza przyszlosc.

Do góry Bottom