Norbert121
Gaduła
- Punktów
- 0
Cześć,
Od sporego czasu przestał prawidłowo pokazywać zegar temperature. Na zimnym silniku stoi na 80 a po nagrzaniu 110. (Częsta usterka A3).
Ostatnio wyskoczył mi kilka razy check, który po pewnym czasie gasnie.
2 Faults Found:
17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83)
P1290 - 35-10 - Signal too Small - Intermittent
16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1
P0130 - 35-10 - Malfunction in Circuit - Intermittent
Readiness: 0000 0000
Błędy dwa jeden od sondy a drugi od termowlacznika.
I moje pytanie dotyczy układu chłodzenia. jaka wartosc na klimatroniku na kanale 49 powinna być?
U mnie podczas jazdy dochodzi do 109 później spada i w sumie tak w kółko.
Znajomy zasugerował żeby wymienić termostat, ale jak samochód stoi odpalony to po pewnym czasie wąż dolny robi się cieply. Może nie gorący ale ciepły, a jak dodam jeszcze gazu to załącza się wentylator na pierwszym biegu.
Nastraszył mnie trochę ze jego zdaniem za mono się przelewa w zbiorniczku (nie bulgocze). A przy dodawaniu gazu jak już mocno się nagrzeje, w sumie nawet bardzo szybko się płyn przelewa.
Wymieniać termostat? Czy to jest normalne w tym samochodzie?
W zimę pękła mi jedną rurka plastikowa od płynu, a z miesiąc temu wąż (na łączeniu z plastikowa, ale wyglądało raczej ja przetarcie).
Ktoś miał doświadczenie z tym silnikiem?
Od sporego czasu przestał prawidłowo pokazywać zegar temperature. Na zimnym silniku stoi na 80 a po nagrzaniu 110. (Częsta usterka A3).
Ostatnio wyskoczył mi kilka razy check, który po pewnym czasie gasnie.
2 Faults Found:
17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83)
P1290 - 35-10 - Signal too Small - Intermittent
16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1
P0130 - 35-10 - Malfunction in Circuit - Intermittent
Readiness: 0000 0000
Błędy dwa jeden od sondy a drugi od termowlacznika.
I moje pytanie dotyczy układu chłodzenia. jaka wartosc na klimatroniku na kanale 49 powinna być?
U mnie podczas jazdy dochodzi do 109 później spada i w sumie tak w kółko.
Znajomy zasugerował żeby wymienić termostat, ale jak samochód stoi odpalony to po pewnym czasie wąż dolny robi się cieply. Może nie gorący ale ciepły, a jak dodam jeszcze gazu to załącza się wentylator na pierwszym biegu.
Nastraszył mnie trochę ze jego zdaniem za mono się przelewa w zbiorniczku (nie bulgocze). A przy dodawaniu gazu jak już mocno się nagrzeje, w sumie nawet bardzo szybko się płyn przelewa.
Wymieniać termostat? Czy to jest normalne w tym samochodzie?
W zimę pękła mi jedną rurka plastikowa od płynu, a z miesiąc temu wąż (na łączeniu z plastikowa, ale wyglądało raczej ja przetarcie).
Ktoś miał doświadczenie z tym silnikiem?