• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Temperatura opel zafira A 2004r 2.0 diesel

arcadio12

Nowy
Punktów
0
Na początku witam wszystkich bardzo serdecznie.

Posiadam zafirę z 2004r z silnikiem 2.0. Mam problem z temperaturą, a mianowicie. Silnik ładnie odpala, równo pracuje jednym słowem OK, ale problem jest taki, że jak samochód się zagrzeje do prawidłowej temperatury i włączę nawiew na "2" przy ustawionym pokrętle na gorące do max wskaźnik temperatury opada, powietrze z kratek " na moje oko" jest takie samo ( jeśli chodzi o temperaturę nawiewu). Jest też mała odczuwalna różnica w zachowaniu się silnika, słabiej przyspiesza, nie jest tak ,, dynamiczny " . Po zmniejszeniu temperatury na "1" i ustawieniu pokrętła grzania na letnie temperatura wraca do normy i silnik wraca do poprawnej pracy. Oczywiście takie zachowanie występuje tylko zimą, usterka powstała już pod koniec zimy w zeszłym roku, latem nie sprawdzałem.
W ostatnim czasie zrobiłem całościowe czyszczenie układy chłodzenia, włącznie z wymianą zbiorniczka wyrównawczego i po tym widać że obieg jest ok. lecz problem pozostał więc zmieniłem czujnik temperatur lecz niestety bez zmian. Pozostał tylko termostat. Zmieniłem, po zagrzaniu silnika wentylator się załącza układ odpowietrzony, a problem pozostał :(
Szukałem w internecie coś na ten temat i wyczytałem, że ten typ tak ma ...
Hmmm może i tak ale ja chcę całkowicie sprawne auto, biorąc pod uwagę, że ostatnio sporo zainwestowałem w samochód, żeby posłużył mi jeszcze.
Bardzo dziękuję, będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc .

Do góry Bottom