• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

touareg 4.2 tdi gasnie po kilku minutach

swirek30

Bywalec
Punktów
1
Witam postanowiłem założyć nowy temat na forum ponieważ nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat silnika w8 4.2 tdi o oznaczeniu (CKDA) .
Samochód to mój prywatny vw touareg z 2010r który zakupiłem zaledwie 2 tygodnie temu od 2 właściciela salon polska serwisowany do końca czyli ostatni serwis był sierpień 2018r przebieg autentyczne 246 000 km z czego ja od zakupu zrobiłem nim 300km .Samochód jeździł bez problemowo i nie miał żadnych błędów w sterowniku silnika .Kilka dni wcześniej wróciłem z sklepu dodam że całą noc padał deszcz i samochód stał na dworze i rano odpalił od strzała pochodził chwile na wolnych obrotach i zgasł jeszcze raz odpalił i to samo i już później nie można go odpalić aż do rana następnego dnia gdy zimny zapalił pochodził 5 minut i to samo.
Pokazuje mi błąd P001600 korelacja sygnału wału korbowego i wałka rozrządu bank 1 sensor a-stałe.
Mam już czujnik wałka kupiony jutro jeszcze cze kupie czujnik wału .Najbardziej boje się że to luz na łańcuchu rozrządu ,dodam że silnik chodzi cicho i równo .Może się ktoś wypowie co ma do czynienia z tym silnikiem 4,2tdi

swirek30

Bywalec
Punktów
1
Ale tak z dnia na dzień żeby padł łańcuch myślę nad czujnikiem wału że jak się zagrzeje to traci sygnał a na zimnym znów go widzi .

swirek30

Bywalec
Punktów
1
A więc podłączyłem kompa i sprawdziłem obroty wału korbowego i wałka rozrządu i na walku pokazuje 8000 obrotów jak jest zimny to na wolnych obrotach 315 obr. czyli ok ale jak czujnik zagrzeje się do 65 stopni C sprawdzałem kamerą termowizyjna to pokazuje 8000 obr. Na nowym czuójniku z FEBI to samo .Jutro będe miał oryginalny i go założę ,dam znać .

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Ktoś dobrze wiedział co sprzedaje...
Odwiedź warsztat z oscyloskopem a prawdę poznasz...

swirek30

Bywalec
Punktów
1
Na czujniku z ASO silnik działa poprawnie

Do góry Bottom