• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Avensis T22

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Telefon wyłączony, ale na forum lubię wejść poczytać :-P

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Wróciłem do walki z tym najgorszym trupem ...wypinam czujnik temperatury paliwa, kręcę i nie odpala. Wpinam spowrotem, kasuje błąd kompem i odpala. Ewidentnie coś z dawką, czujnik wymieniłem chociaż na kompie miał dobra temperature i reagowal.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Obiaw małej dawki byłby zauważalny, masz stare wtrysku. To zamontuj jeden na zewnątrz zobaczysz czy pyli czy paliwa całkiem brak. Ale znajomi mieli tak że kończyło się na pompach.

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Przypomniales mi, że mam stare wtryski. Niestety podaje paliwo czy odpala, czy nie.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
To co nie w tym momęcie podaje, bo dawkę jaka jest podawana nie określi czy jest wystarczająca. Są jakieś objawy widoczne tego jak nie odpala, typu dym zapach nie spalonego ON?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Nic, kręci i zero odzewu. Nawet nie próbuje załapać

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Jest ciśnienie za każdym razem. Sterownik wtryskow drugi, a ecu nie zamieniłem, bo nie bardzo mam powód. Chociaż błąd by wyrzucił czegokolwiek a tu echo.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jakieś prace przy EGR. Zaślep spaliny na kolektorze blaszka ze stali nierdzewnej zostaw otwór 8 mm.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
To jeszcze jedno do jakiej wartości spada temperatura tego paliwa po wypięciu czujnika.

-40

Jakieś prace przy EGR. Zaślep spaliny na kolektorze blaszka ze stali nierdzewnej zostaw otwór 8 mm.

Przy egrze było grzebane podobno x lat temu, tak twierdzi klientka. Zastanawiam się co z tą pompą bo jak odpali to mogę jeździć i nie przerywa, ani żadnych objawów. Wleje mu jeszcze coś do czyszczenia układu, bo pomysłów brak

I jeszcze zwróciłem uwagę, że jak odpalam i gasze to za każdym razem pali, chyba że odczekam dłużej niż minute, ale gruszka twarda więc wykluczam cofanie paliwa

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Launch, Delphi. Inne sprzęty nie chcą mi tego ruszyć. Wszystkie temperatury wyglądają dobrze. Ogarnąłem jeszcze dzisiaj ten egr, ale raz ze pracował lekko, to był czysty i tak mimo to go zaslepilem, bez efektów.
Immo wyeliminowałem odrazu, bo 2 kluczyk jest i komp zezwala na rozruch.

Zaryzykowalem. Wlalem środek do paliwa i pojechałem w trasę, zrobione 60km, jak się zagrzeje to zdecydowanie słabiej jedzie można rzec jak auto bez turbo coś jak sdi. Po przyjeździe silnik mega gorący brak paliwa na wtryski przy próbie uruchomienia. Już nie udało mi się uruchomić. Na dodatek bardzo gorące spaliny wyrzuca. Muszę odpocząć 2 dni od tego, bo mam inne roboty a tu kasa zamrożona. Ale myślę, że na początek chyba pompę wyrwe

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Nie ma, stoi na placu i czeka na lepsze dni. Szukam pompy i brakuje mi czasu i rąk do pracy...

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
thx za info, ciekawy przypadek, jazdę ze sprzętem nie ćwiczyłeś .?? Widział byś co z tym
ciśnieniem się dzieje.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
:D
Jak EGR jest otwarty to takie cyrki się dzieją. W mieście na 5-tym biegu. Rozbieraj.
no i tu Stanisław może mieć rację...miałem takie żelazo, otwarty EGR i auto nie paliło bo dostawał spaliny i siemcia Victor:D

a teraz ciekawostka...turbina do sprawdzenia...kumpla z kapeli co graliśmy razem Paska B6 wiozłem lawetą na padniętą turbinę, auto kręciło ale nie paliło.
Ta sama historia, pompował spaliny u cipcia mokra, nie palił za skurczybyka, na plaku chodził póki go dostawał.
Przyjrzyj się spalinom, one robią cyrk, tak mi się wydaje. A teraz to miłego wypoczynku.:D

Do góry Bottom